Op uitnodiging van Trentino Marketing schoof een select gezelschap journalisten aan in Italiaans restaurant Segugio, waar de Noord-Italiaanse provincie zich van haar smakelijkste kant liet zien. Caroline Cocheret proefde voor Anne-Wies.nl alvast van de bergen, cultuur én gastronomie die Trentino zo bijzonder maken.
We worden ontvangen door Katia Vinco, Media Public Relations officer van Trentino Marketing die ons, onder het genot van een glas Ferrari Blanc de Blancs Brut, vertelt waarom Trentino absoluut een bezoek waard is.
Walhalla voor sportievelingen
Trentino ligt in het hart van de Italiaanse Alpen. De regio staat bekend om haar mooie natuur met bossen, valleien, riviertjes, beken, bergen en meren, waarvan het Gardameer het bekendste is. Het is een walhalla voor sportievelingen, want je kunt er fietsen, wandelen, bergbeklimmen, paardrijden en skiën, om maar eens wat te noemen. En of het nu zomer, winter, voorjaar of najaar is, je kunt er in elk seizoen terecht.

Foto’s: ©www.visittrentino.info
Kunst, cultuur en gastronomie
Maar ook liefhebbers van cultuur, kunst en gastronomie komen aan hun trekken. In de hoofdstad Trento zijn tal van bezienswaardigheden, waaronder het centrum dat nog stamt uit de Romeinse tijd, een middeleeuws fort en een oude kathedraal. In Rovereto bevindt zich een van de meest belangrijke musea van moderne kunst in Europa, de Mart.
Over gastronomie gesproken: Trentino kent tal van specialiteiten. Zo vind je hier de Roads of Wines and Flavours (zie Strada del Vino e dei del Trentino).
Je kunt in Trentino kennismaken met lokale specialiteiten als olijfolie en azijn, diverse ambachtelijk gemaakte jams, verse regenboogforel, diverse kazen én… asperges. De lokale keuken is heel divers, en heeft Oostenrijkse invloeden omdat Trentino tot de eerste wereldoorlog bij Oostenrijk hoorde. De gerechten zijn over het algemeen stevig, denk aan knödeln, spek, risotto’s en pasta’s. Voedsel voor bergbeklimmers!

Foto’s: ©www.visittrentino.info
Wijngebied Trentino
Als wijngebied wordt Trentino altijd in één adem genoemd met het naastgelegen Alto Adige. Er zijn zeker veel overeenkomsten tussen de twee wijngebieden, maar er zijn ook veel verschillen. Trentino is bekend vanwege de uitstekende mousserende wijnen (metodo classico) en kent een aantal inheemse druivenrassen die elders niet voorkomen, zoals teroldego rotaliano, marzemino en nosiola, een oude lokale druif waar ook Vin Santo van wordt gemaakt.
De wijngaarden (ongeveer 10.000 ha) liggen vaak hoog, tot wel 800 meter, en vormen een essentieel onderdeel van het landschap. De hoogte zorgt voor mooie frisse zuren in de wijnen. Vermeldenswaardig is nog dat er veel wordt geïnvesteerd in duurzame wijnbouw, onder ander door de aanplant van Piwi’s, resistente druivenrassen, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen grotendeels achterwege kan blijven.

Foto’s: ©www.visittrentino.info
Trentino, het dinner
Tijdens het diner bij Segugio een paar mooie voorbeelden van wijnen uit Trentino aangeboden. Niet alleen de wijnen komen uit Trentino, ook het heerlijke zuivere mineraalwater dat op tafel staat, komt er vandaan.
We beginnen met een Ferrari Blanc de Blancs Metodo Classico. Ferrari is een van de bekendste, misschien wel dé bekendste, producenten van mousserende wijnen in Italië. Deze Blanc de Blancs representeert de goede reputatie van het merk: de wijn is een heerlijke start van het diner haar met citrus, rijpe appel en mooie frisse zuren.
Bij het voorgerecht, de antipasti, bestaande uit gegrilde groente met mozzarella en heerlijke geurige groene olijfolie, wordt een Manzoni Bianco van Fontanasanta geschonken. Manzoni bianco is een Italiaans druivenras, een kruising is tussen pinot blanc en riesling, en is genoemd naar zijn ‘uitvinder’ Luigi Manzoni. Een heerlijke wijn met een mooie licht goudgele kleur, aroma’s van abrikoos en peer en met mooie zuren. De wijn wordt vergist op acaciahout en rijpt 12 maanden op de gisten.
Het tussengerecht is een risotto met paddenstoelen en verse zwarte truffel. Daarbij wordt een Teroldego Rotaliano van Foradori geschonken. Het is een biodynamisch gemaakte wijn met een dieprode kleur en rijp donker fruit, iets eiken, zachte tannines en zuren.
Bij het hoofdgerecht is er keuze tussen vlees, bavette, en vis, zeebaars. Ik kies de vis en gelukkig is er nog een beetje van de Manzoni over, een betere combinatie met het gerecht dan de Teroldego. Die laatste doet het overigens wel heel goed bij het vleesgerecht, begrijp ik van mijn tafelgenoten.
Als dessert wordt semifreddo geserveerd. Een heerlijke, niet te zoete afsluiting, van deze informatieve avond over deze veelzijdige streek.
Trentino, here we come!
Uitgelichte afbeelding en meer over Trentino: www.visittrentino.info
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
Geef een reactie