Vandaag had ik flessenpost. Of eigenlijk gisteren, want vandaag kon ik hem pas proeven. De postbode had mijn flessenpost afgegeven bij mijn buren, je weet wel, van die Heilige Boontjes. Vandaag ben ik dus eigenlijk wat laat met mijn blog. In de post zat een primeur: een fles Beaujolais Nouveau. Oftewel Primeur. 

Beaujolais Nouveau

Het was donderdag namelijk weer de derde donderdag van november: de dag van de Beaujolais Primeur! Dat is het moment van de déblocage: de eerste wijn van het oogstjaar van de Beaujolais ligt vanaf die dag in de winkels. De gamay, dé druif van de beaujolais, is slechts twee maanden geleden geplukt en daarmee is de Beaujolais Primeur de allereerste wijn van de afgelopen oogst.

Beaujolais Nouveau beaujolais-flessenposthema

Beaujolais Nouveau, de traditie

Sinds de jaren 60 wordt de Beaujolais Nouveau ieder jaar op een vaste dag gelanceerd: de derde donderdag van november. Door de snelle wijnbereiding die slechts zo’n twee maanden in beslag neemt blijft het fruitige van de gamaydruif bewaard en ontstaat er een wijn die al heel jong gedronken kan worden. Dat maakt deze wijn dan ook zo bijzonder. De handelaren bottelen de wijn zo snel mogelijk en vanaf het moment dat hij wordt vrijgegeven, vertrekken zij traditiegetrouw met veel bombarie al toeterend met gevulde vrachtwagens om de wijn te presenteren en te promoten.

Een vrolijke wijn

De wijn die ik in mijn ‘brievenbus’ vond is van HEMA. Volgens hun zeggen is het een “frisse, soepele en fruitige wijn die voor iedereen toegankelijk is en perfect voor het borrelmoment in combinatie met droge worst of rauwe ham”. En ik moet zeggen: ik sluit me helemaal bij die beschrijving aan. Persoonlijk houd ik veel meer van wijnen met meer diepgang. Maar voor elk moment van de dag is er wel een wijn te verzinnen. Dit is geen wijn voor bij de open haard. Maar heel plezierig in zijn klasse. Zoals mijn WvD het aan tafel verwoorde: “Hij is niet waterig en zurig zoals ik verwacht bij een primeurwijn, maar een jonge en zelfs enigszins complexe wijn die smaakt naar meer”. Een pleaser dus. Een vrolijke wijn. Veel kersenfruit, tikkie tannines nog te proeven, zelfs een aangenaam bittertje wat voor mij structuur in de wijn betekent. Ik zeg: lekker, echt HEMA;-) Tip van HEMA : leg de wijn een half uurtje in de ijskast en drink hem licht gekoeld.

 

PS: En nee, ik krijg hier geen provisie over. Slechts een proeffles. Helaas 😉

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Deze Beaujolais Primeur is zo lang de voorraad strekt te koop bij HEMA (€ 6,50). Ga naar de website van Hema als je meer wilt weten over deze wijn en als je hem wilt bestellen.

Meer over Beaujolais lees je hier op mijn website.