Importeur Leylâ Rijkhoff (Rijkhoff Wijnen) organiseerde samen met Janna Rijpma een online proeverij met en over de Beaujolais-wijnen van Domaine de Briante. Eigenaresse en oenologe Lauren Faupin vertelde alles over haar domaine en de wijnen. Titia Boxma* was erbij voor Anne-Wies.NL

Domaine de Briante

In 2011 verwerft de familie Faupin, reeds 3 generaties actief in Bourgogne, Domaine de Briante met inmiddels 14 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn gelegen in de appellaties Brouilly (8 ha), Côte de Brouilly (3,5 ha) en Moulin à Vent (2 ha). De nadruk ligt op het maken van rode wijn maar er wordt ook een witte Beaujolais gemaakt van slechts 0,5 ha. Omdat dit wel erg weinig oppervlakte is en de witte wijn goed loopt, heeft men nog 1 ha bijgekocht, waar over 4 jaar de eerste druiven van geoogst kunnen worden.

Lauren Faupin: bewaarwijnen van gamay

De jonge oenologe Lauren Faupin heeft samen met haar man de dagelijkse leiding. Met een aantal jaren ervaring in verschillende landen en een passie voor de gamay, bouwt ze stap voor stap aan de kwaliteit en de reputatie van haar wijnen. Haar doel is om bewaarwijnen te maken van de gamay druif. Er wordt zoveel mogelijk biologisch geteeld. Men gebruikt onderstokken zoals Gravesac en 3309 die geschikt zijn voor de droge omstandigheden in de wijngaard. Er is sprake van wijnstokken die in een met een hoge dichtheid zijn aangeplant.(8000 stokken per ha). Een beetje vergelijkbaar met Bourgogne. Naast het Domaine is er ook een Château de Briante met 3 luxe kamers en uitzicht op de wijnvelden. Volgens Janna een vette aanrader als we weer mogen reizen.

Beaujolais Briante Lauren Fapin

Lauren Fapin voor het prachtige Château de Briante

De druif Gamay Noir à Jus Blanc

De ouders van de gamay zijn de pinot noir en gouais blanc. Zo dicht bij Bourgogne kun je eigenlijk ook niets anders verwachten. DNA onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat gouais blanc wel meer dan 80 nakomelingen heeft, vandaar de bijnaam Casanova onder de druiven. Zo is bijvoorbeeld de chardonnay ook een kruising van gouais blanc met pinot noir.

De gamay heeft een dunne schil met weinig kleur en tannines en kenmerkende aroma’s zoals aardbei, zwarte bes, kers, frambozen, bramen, viooltjes, rozen, iris, en potaarde.

Gamay druiventros Inter Beaujolais

De Beaujolais streek 

De 55 km lange streek is gelegen tussen Macon en Lyon en bestaat uit 14.500 ha wijngaarden en men produceert er voornamelijk rode wijn van de gamay noir a jus blanc. Eigenlijk bestaat de Beaujolais uit twee gedeeltes. In het noorden (Haut Beaujolais, 8000 ha) tref je de 10 Cru’s aan en in het zuiden (Bas Beaujolais, 6500 ha) de eenvoudige Beaujolais en Beaujolais Villages. Er is sprake van een gematigd semi continentaal klimaat. De bodem is van verschillende samenstellingen. In het noorden tref je vooral graniet aan en in het zuiden meer zand, kalk en klei.

Het blauwe en roze graniet van de Haut Beaujolais is onderdeel van het oeroude Centraal Massief en is ouder dan de Bourgogne. De samenstelling van de toplaag beïnvloedt het karakter van de wijn:

  • Graniet met zand: verfijning en jong drinkbaar
  • Graniet met klei: meer structuur en kleur
  • Graniet met vulkaanbodem: meer tannine, zuren en rijpingspotentieel

 

Beaujolais Map Discoverbeaujolais.com

Map: discoverbeaujolais.com

De 10 Cru’s van de Beaujolais

Als je het over Beaujolais wijn hebt, denk je misschien in eerste instantie aan de derde donderdag van november wanneer le Beaujolais Nouveau est arrivee. Met dit vooral fruitige exemplaar doe je echter geen recht aan de wijnen van de 10 Cru’s die je in het noorden van de streek vindt.

De  Cru’s worden meestal traditioneel gevinifieerd, in tegenstelling tot de ‘gewone’ Beaujolais, die volgens de maceracion carbonique wordt geproduceerd. Hierdoor zijn ze complexer en steviger dan de ‘gewone’ Beaujolais. Elke Cru heeft zijn eigen ‘gezicht’. Van noord naar zuid:

  • Juliénas, één van de oudste Cru’s.
  • Saint-Amour, naar het gelijknamige dorpje.
  • Chénas, de kleinste appellatie en genoemd naar de eiken die hier vroeger stonden.
  • Moulin- a- Vent, genoemd naar een oude gerestaureerde molen en de eerste erkende Cru du Beaujolais
  • Fleurie, de meest bekende. Met zijn fruitrijke en florale bouquet wordt hij ook de meest vrouwelijke Cru van de Beaujolais genoemd.
  • Chiroubles, met de hoogste wijngaarden en vernoemd naar het gelijknamige dorpje.
  • Morgon, met vaak krachtige, gestructureerde wijnen die mooi kunnen ouderen.
  • Régnié, werd pas in 1988 tot de Cru’s toegelaten en is daarmee de jongste appellatie, waarvan de wijnen jong gedronken moeten worden.
  • Côte de Brouilly, met de wijngaarden op de steile hellingen van de Mont Brouilly. De wijnen zijn iets krachtiger dan buurman Brouilly.
  • Brouilly, de meest zuidelijke Cru  en met zijn 1.261 hectare tevens de grootste.

Wijnjaar 2017

In 2017 vond een vroege oogst plaats met een warm voorjaar gevolgd door een hete en droge zomer. 15 dagen voor de oogst regende het en dit was positief voor de balans in de wijn. In de eerste week van september waren de druiven rijp.  Er was sprake van een klein oogst vanwege de hagel in
Moulin- a- Vent in juli en de droogte. Het weer van 2017 lijkt veel op 2015 en dit betekent geconcentreerde, krachtige wijnen met veel kleur en rijpe fruitaroma’s. In 2017 werd door het Domaine ook gewerkt met het vergisten van hele druiventrossen voor de rode wijn, dus met de steeltjes erbij. Omdat er in de steeltjes tannine zitten, krijgt de wijn meer structuur, frisheid en meer bewaarpotentie.  

Titia Domaine de Briante wijnflessen

1) Beaujolails Blanc 2017

Hand geplukte chardonnay van 40 jaar oude stokken van op het oosten gelegen wijngaarden op een argilo-calcaire bodem( klei/kalk). Lage temperatuur fermentatie met natuurlijke gisten gedurende 20 dagen. Opbrengst 45 hl/ha. Voor de opvoeding gaat 1/3 in houten vaten, 2/3 in rvs gedurende 6 – 9 maanden voor blenden.

Licht goudgele kleur. In de neus aroma’s van citrus, groene appel, witte perzik en een beetje
zuivel. Aardig wat alcohol maar niet storend (13,7 %) en een medium plus zuurgraad en
een medium afdronk. Een heerlijke aperitiefwijn en een leuk alternatief voor de standaard
Chardonnay’s die op een wijnkaart in restaurants staan. Vrij koud geschonken komen de
frisse tonen van deze wijn naar voren. Als de wijn een half uur open staat, komen er meer
ronde tonen naar voren.

2) Brouilly 2017

Hand geplukte gamay van 35 jaar oude wijnstokken op een bodem van graniet en zand van op Zuid en Zuid Oost gelegen wijngaarden. Vergisting in RVS en Beton. 50% wordt met hele druiventrossen vergist.

Robijnrode, medium doorzichtige wijn met aroma’s van kersen en aardbeien. Weinig en zachte tannine en medium zuren met een medium+ afdronk. Medium alcohol ( 13,5%). Een lekker, fruitige, toegankelijke wijn die je zo kunt drinken maar ook goed gaat bij wit vlees of een plateau met charcuterie. Ik heb de wijn 2 dagen achter elkaar geproefd en de tweede dag kwam de wijn nog beter tot zijn recht.

3) Côte de Brouilly 2017

Hand geplukte gamay van 50 jaar oude wijnstokken op een graniet en zand bodem van op noord en noord oosten gelegen wijngaarden en een opbrengst van 25 hl per ha. In de onder- bodem zit meer graniet dan in de vorige wijn. De vergisting vindt plaats in 5000 liter oude houten vaten. Daarna wordt de wijn nog 9 maanden opgevoed in dezelfde houten vaten.

De wijn komt in het begin wat gesloten over maar toont veel meer als je deze de tweede dag proeft. Je proeft en ruikt veel zwart fruit, fluweelzachte tannines met medium zuren en medium alcohol ( 13,5%) en een lange afdronk. 

4) Moulin-a-Vent 2017

Hand geplukte gamay van 40 jaar oude wijnstokken van een zandbodem met veel rode mangaan en een opbrengst van 28 hl per ha. De ligging van de wijngaarden is zuid/zuid oost.
Men gebruikt 70% ontsteelde druiven en 30% hele druiventrossen tijdens de vergisting in RVS tanks. Daarna 15 maanden in 1 jaar oude 350 liter vaten.

Een robijnrode wijn met florale tonen zoals viool, rode en zwarte bes en wat kruidige tonen van de houtrijping. Het is een krachtige, complexe wijn met medium tannines en zuren die wellicht het best kan ouderen van alle Cru’s. De afdronk is lang.  Deze wijn is duidelijk in een Bourgogne stijl gemaakt.

Conclusie:

Erg leerzaam om 3 verschillende Cru’s zo naast elkaar te proeven waarbij ik verbaasd was van de kwaliteit en verschillende stijlen van de wijnen. Van een gemakkelijk fruitige wijn tot een meer serieuze, krachtige wijn. Ik denk zeker dat er sprake is van een ouderings potentieel van nog een aantal jaren bij de Côte de Brouilly en Moulin- A- Vent. Het zou leuk zijn om deze wijnen over een paar jaar nogmaals te proeven om te ervaren of dit het geval is.

Importeur: www.rijkhoffwijnen.nl
Domaine de Briante:
www.domainedebriante.fr/

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia