Het Beaujolais Concours des Grands Vins 2017 is in volle gang. Om de grote diversiteit aan wijnen in de Beaujolais te laten zien (én proeven!) organiseert Janna Rijpma, bestuurslid van het ‘Devoir van de Orde de Compagnons du Beaujolais, Pays Bas’, i.s.m. The Wine and Food Association  en Inter Beaujolais  dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer dit Beaujolais Concours.

Logo Concours du Beaujolais 2017

Beaujolais Concours 2017 Flessen 1

Beaujolais Concours des Grand Vins, een greep uit de ingezonden flessen

Beaujolais Concours, de blindproeverij

Totaal 21 importeurs zonden hun mooiste Beaujolais- wijnen in voor het Beaujolais Concours. Een professionele jury bestaande uit wijnjournalisten (waaronder ondergetekende), restaurateurs en sommeliers proefde blind de in totaal 82 wijnen. De Beaujolais Concours wijnen waren ingedeeld in verschillende categorieën. De 10 witte Beaujolais-wijnen stonden samen in een flight met een open prijsklasse. De 72 rode Beaujolais-wijnen waren onderverdeeld in 4 prijsklassen: wijnen tot €12,50, wijnen van €12,50 – €17,50, van €17,50 – €20,00 en €20,00 en hoger.

Proeverijen voor professionals en horeca

Op 6-7 november waren de Beaujolais Concours wijnen ook te proeven voor alle bezoekers van de vakbeurs Gastronomie |FFP in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar werd gretig gebruik van gemaakt! De wijnen waren waren per appellatie & cru ingedeeld waardoor de proever een goed overzicht kreeg van de verschillende wijnstijlen uit de Beaujolais streek. Tijdens de Wine Professional 2018 op 8,9 en 10 januari a.s. zullen alle finale wijnen van het Beaujolais Concours drie dagen lang te proeven zijn in de speciale stand van het Beaujolais Concours 2017. Op maandag 8 januari worden de winnaars bekend gemaakt na een bijzondere proefsessie van alle finale wijnen in het Wijntheater.

Beaujolais Concours 2017 jury witte wijnen

Les 10 Crus du Beaujolais

Met dit Beaujolais Concours wordt de aandacht gevraagd voor de mooie wijnen van de Beaujolais. Voor de bijzondere kwaliteit en diversiteit van de Beaujolais regio en de vele facetten van de gamay druif en de verschillende Beaujolais appellaties. Naast de DOP Beaujolais, Beaujolais Superieur en Beaujolais Villages zijn er namelijk ook 10 top-appellaties: de Crus du Beaujolais. Deze bijzondere wijnen, die komen van wijngaarden uit slechts 10 geclassificeerde dorpen, mogen de naam van het dorp op het etiket vermelden. Ze liggen allemaal in de noordelijke Haut-Beaujolais en profiteren daar van de beste bodemsoorten: graniet met een onderlaag van mangaan. Daarnaast worden ze vaak niet gemaakt volgens de maceration carbonique, maar traditioneel. Hierdoor zijn ze complexer en steviger dan de ‘gewone’ Beaujolais en uitstekende maaltijdbegeleiders.

Veel mooie Cru’s waren ingezonden voor het Beaujolais Concours. Van noord naar zuid laat ik ze de revue passeren met tot slot een paar wijn-spijs adviezen.

Beaujolais Wikipedia

Juliénas

Een van de oudste Cru’s. Julius Cesar was de naamgever van het dorp. De appellatie beslaat ruim 530 ha. Juliénas wijnen zijn harmonieus en hebben een goede structuur. Ze zijn heerlijk om jong te drinken, maar je kunt ze ook nog even bewaren. De beste zelfs een jaar of 10!

Saint-Amour

Een naam die tot de verbeelding spreekt. Maar het is toch echt de naam van het dorpje. De wijnen uit de 302 ha Saint-Amour zijn echter toch ook wat de naam doet vermoeden: ze zijn elegante, zachte verleiders.

Chénas

De naam van dit dorp komt van de eikenbomen (chêne = eiken) die hier vroeger groeiden. Chénas is van de Cru’s de kleinste appellatie: nog geen 250 ha, maar de wijnen van hier zijn zeker niet klein! Het zijn genereuze wijnen met veel fruit en goed te bewaren.

Moulin-à-Vent

Deze 627 ha grote Cru is de enige die niet naar een dorp is vernoemd, maar naar een oude gerestaureerde molen. Moulin-à-Vent was de eerste officieel erkende Cru du Beaujolais. Het is een krachtige, complexe wijn die wellicht het best kan ouderen van alle Cru’s: hij gaat dan lijken op een mooie Bourgogne!

Fleurie

Deze Cru is niet de grootste met zijn 840 ha, maar wel de meest bekende. Het is een van de meest verfijnde Cru’s van de Beaujolais. Met zijn fruitrijke en florale bouquet wordt hij ook de meest vrouwelijke Cru van de Beaujolais genoemd.

Chiroubles

Een Cru met slechts iets meer dan 320 hectare. De wijngaarden zijn de hoogste van de Cru’s en liggen ronde het dorpje Chiroubles. Zacht, levendig, rond, elegant en rood fruit zijn hier de kernwoorden.

Morgon

Morgon is met zijn 1.100 ha de een-na-grootste Cru du Beaujolais. De wijnen zijn krachtig, rijk en vlezig. In een Morgon vind je, naast rood fruit, ook zwarte kersen, en pruimen. Hoewel je er jong ook van kunt genieten kan deze wijn heel mooi ouderen.

Beaujolais Morgon Cote du Puy 2009

Régnié

Régnié werd pas in 1988 tot de Cru’s toegelaten en is daarmee de jongste appellatie. De wijnen van de 424 ha wijngaarden zijn zacht en soepel en bedoeld om jong van te genieten: 1-3 jaar na de oogst.

Côte de Brouilly

De 316 ha wijngaarden van de Cru Côte de Brouilly liggen op de steile hellingen van de Mont Brouilly. De wijnen zijn iets krachtiger dan buurman Brouilly, maar blijven met hun licht geparfumeerde karakter elegant en delicaat.

Brouilly

Dit is de meest zuidelijke Cru van de Cru’s du Beaujolais en met zijn 1.261 hectare tevens de grootste. De wijnen zijn zacht, rond en fruitrijk en hebben vaak een fijne mineraliteit.

Wat eet je bij Beaujolais?

Beaujolais schenk je het best iets koeler dan de meeste andere rode wijnen: 13-14 graden is ideaal. Het zijn heerlijk verfrissende wijnen die heerlijk smaken bij charcuterie of halfharde kazen. De complexere Cru’s zijn mooie begeleiders van een grove paté, kalkoen, cassoulet of coq au vin. Zelfs bij een visje past hij goed. Denk dan aan een stukje gegrilde tonijn. Of, zoals Victoria Moore in haar Wijn-Spijs Bijbel oppert: een stukje kabeljauw gewikkeld in een luchtgedroogde ham. Top-idee! En probeer een Cru zeker ook eens bij pikante Aziatische gerechten. Eet smakelijk!

Van welke Cru du Beaujolais geniet jij het meest?

LINKS:

NOMOH, de website van Janna Meppelink

The Wine and Food Association

Inter Beaujolais

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!