Op 4 augustus werd op het Betuws Wijndomein in Erichem de BBQ Interland gehouden tussen het Nederlands BBQ team en dat van België. De wedstrijd, georganiseerd door Gastropedia en het Betuws Wijndomein, had tot doel geld in te zamelen voor Support Capser, onderzoek tegen alvleesklierkanker. De messen waren geslepen en de vuren opgestookt. Druivenranken vormden het sfeervolle decor.

Niet alleen België winnaar

Winnaar werd het Belgisch BBQ team, maar deze BBQ Interland telde vele winnaars. Naast het Belgisch BBQ team dat er met de beker vandoor ging, het goede doel Support Casper (onderzoek tegen alvleesklierkanker) dat ruim € 3000 mee naar het laboratorium kon nemen, de standhouders en het publiek, die een mooie culinaire zondag beleefden. Onder een zomers zonnetje, op een Betuws Wijndomein genieten van watertandend lekkere BBQ gerechten. Bereid door de talentvolste bbq-koks van Nederland én België. Er zijn vervelender manieren om je zondag door te brengen.

Kip en cheques en jury BBQ interland

Ruim 3000 euro opgehaald voor onderzoek tegen alvleesklierkanker

BBQ met gastronomisch gehalte

‘Komt dit van de BBQ? Petje af!’ De deskundige jury, onder leiding van Felix Wilbrink (De Telegraaf) was bij vlagen zelfs ontroerd door het gastronomisch gehalte van de gerechten. Voor wie nog even culinair mee wil zwijmelen, de gerechten in volgorde van opkomst: gerookte paling bereidingen, gevulde mosselen, gegrilde kalfslever, spectaculaire kipbereidingen (incl. prachtige rouleau), goudgeel gegrilde polderhoenders, perfect gegaarde ‘Côte de Boef’ met goddelijke mergsaus en Clapp’s favoriete peren in perencider sabayon.

Mooie wijnen uit Nederland

Een speciale jury, onder leiding van wijnschrijver Harold Hamersma (o.a. Parool) beoordeelde de wijn-spijs combinaties. Uiteraard werden die gemaakt met de door de jury geprezen wijnen van het Betuws Wijndomein. ‘Nederland te plat voor goede wijnen? Mooi niet. Dat hebben we vandaag weer ervaren!’ aldus Hamersma.

BBQ interland jury en team Belgie

Het verschil zit in de details

Beide BBQ-landenteams werkten met oer-Hollandse topproducten, die genereus beschikbaar waren gesteld door de sponsors waaronder Spakenburg Paling, Driessen Food, VanDrie Group, Solina en meer. Het was uiteindelijk een close call. Op dit niveau zit het verschil in de details. Nederland leverde een prachtige prestatie, vooral met het polderhoen en de Zeeuwse mosselen. België pakte de punten overtuigend in de andere categorieën, aldus Wilbrink . Dit schreeuwt om een revanche, volgend jaar!

Bron: persbericht Gastropedia

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!