“Eindelijk is hij open!” roept de man van de groentekraam in de Markthal en wijst enthousiast naar rechts. “Mooi hè?!” We zien een wand vol wijnflessen achter een sfeervolle bar in een restaurant met een licht en trendy interieur. Het is druk. Heel gezellig druk.

In de sociale media was er al veel aandacht voor deze nieuwkomer in Rotterdam dus wij zijn benieuwd! Er heerst hier nog wat ‘openings-stress’. Zo krijgt onze vriendelijke serveerster Veerle een I-pad om de bestelling te noteren (“Ik schrijf zo slordig!”) maar er goed mee omgaan lukt nog niet helemaal, is een aantal gerechtjes nog niet verkrijgbaar en de door mij gewenste Txakoli (speciale wijn uit Spaans Baskenland) nog niet ingevlogen. Er is echter een leuk team aan het werk dat met een lach alle zaken die een beetje fout dreigen te gaan corrigeert. De sfeer is losjes en gezellig. Zoals dat hoort in een Baskische Tapasbar.

De (voorlopige) menukaart bevat Pintxos, Tapas, ‘Feestelijk brood’ en een paar gerechtjes ‘Van het Land’ en ‘Uit de Zee’. Wij kunnen niet kiezen dus bestellen de gehele linkerkant van de kaart: elf pintxos/tapas in totaal. Dat moet lukken met zijn vieren. De tafel is te klein voor alle heerlijkheden. Ansjovis uit Cantabrië, bacalao, albondigas, croquetas, pimientos verdes, calamares en nog veel meer lekkers komt voorbij.

picstitch

Txakoli

Xavier, de Franse sommelier, verontschuldigt zich voor het feit dat de Txakoli nog niet in huis is. Ik heb daar goede herinneringen aan (klik hier) maar op de kaart staan genoeg andere interessante wijnen. We kiezen de albariño Mi Mamá Me Mima vooraf en daarna een fruitrijke rode Vilanova Tinto van Garnaxta (Baskisch voor Grenache) & Mazuelo (Carignan), die we iets laten koelen. “Lelijk etiket, maar een mooie wijn”, vindt Xavier over die laatste. Daarmee zijn wij het eens.
picstitch 3

 

Eigenlijk hebben wij al genoeg gegeten als Veerle vraagt of wij nog een nagerecht willen. We besluiten de ‘Cheesecake met amandelkruim crème van Idiazabal (een Spaanse kaas),  Parmezaanse kaas en geitenkaas, koekjes-ijs en frambozenschuim’ te delen. Wow! Wat een verrassend lekker dessert!

foto 5

Cheesecake, maar dan anders

We lopen nog even naar de keuken om de koks te bedanken voor de voortreffelijk bereide gerechtjes. De voor BasQ ingevlogen chef Alvaro Martinez van restaurant Sukam uit Biskaia zien wij hier niet meer maar gelukkig lopen hem en zijn Baskische collega buiten tegen het lijf om hem te complimenteren met deze geweldige keuken.

foto 2mmmmm     fotofafgag

De Markthal sluit, maar bij BasQ blijft het nog lang gezellig. Een mooie avond, dat was het. Wij boffen met zoveel heerlijke bedrijven op loopafstand. Hier komen wij zeker nog vaak terug!

foto 1