Een uitnodiging voor een masterclass Barolo door Giuseppe Vaira viel op de mat. Giuseppe is wijnmaker bij – en telg uit – een van de meest gerespecteerde wijnmakers families van Piemonte: G.D. Vajra. In deze exclusieve masterclass voor wijnprofessionals deelt hij ins and outs over Barolo, ‘de koning der wijnen’ zoals alleen een insider dat kan. Ghislaine Melman is erbij voor Anne-Wies.NL
Of ik op dinsdag avond, 1 april, naar een masterclass van top Barolo wijnen wil komen op het hoofdkantoor van Delta Wines in Waddinxveen? Mijn eerste reactie is: dit is een 1 april grap, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Daarentegen wordt het een zeer leerzame (en gezellige) avond met als hoofdgast Giuseppe Vaira.
Budbreak
Vajra is één van de iconische en vooruitstrevende wijnhuizen van Barolo. Men werkt al biologisch sinds 1975. We spreken Giusseppe Vaira op het spannendste moment van het jaar voor de wijnproducent: budbreak. Budbreak is het moment in het voorjaar waarop de slapende knoppen aan de wijnstok openbarsten en er jonge scheutjes en blaadjes tevoorschijn komen. Dit is letterlijk het begin van een nieuw groeiseizoen en daarmee van een nieuwe jaargang voor de wijnen. Veel wijnprofessionals denken dat de oogst het spannendste gedeelte van het jaar is voor producenten, maar zo denkt Giuseppe Vaira er duidelijk niet over: “Harvest is like the end of the tunnel, you see the light again!”
‘Cappello Sommerso’
Een techniek krijgt deze dinsdagavond extra aandacht: het gebruik van “Cappello Sommerso”. Letterlijk vertaald betekent dit “ondergedompelde hoed”. Het wordt gebruikt na de fermentatie om de drijvende hoed van druivenschilletjes ondergedompeld te houden. Hierdoor krijgt de wijn meer structuur, kleur en complexiteit. Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet. Er gaan heel wat berekeningen (en ervaringen) aan vooraf. Ik wil hier niet in al te technische details treden, maar wil je de ‘ins and outs’ van deze techniek weten? Neem dan contact op met Joep Speet of de wijnmaker.
Over Dolcetteo
Ook leren we tussen neus en lippen door waarom de druif dolcetto, docetto heet. Dolce in het Italiaans betekent zoet of nagerecht. Dolcetto-druiven hebben een lagere zuurgraad dan de andere druiven in Piemonte, daardoor lijken ze zoeter. De dolcetto-druif is dan ook de favoriete druif van vogels en beren.
De wijnlijst deze avond
De wijnen, te proeven voorafgaand aan de masterclass:
Monterustico Langhe Bianco 2023
Monterustico Piemonte Rosso 2022
Monterustico Dogliani 2022
Vajra Langhe rosso 2023
Vajra Dolcetto d’Alba 2023
Vajra Barbera d’Alba 2023
Vajra Langhe Nebbiolo 2023
De wijnen, geschonken tijdens de masterclass:
(Deze wijnen zijn slechts op allocatie beschikbaar)
Vajra Dolcetto d’Alba Coste & Fossati 2023
Vajra Barbera d’Alba Superiore Viola delle Viole 2023
Vajra Barolo Coste di Rose 2021
Vajra Barolo Coste di Rose 2020
Vajra Barolo Ravera 2021
Vajra Barolo Ravera 2020
Vajra Barolo Bricco delle Viole 2021
Vajra Barolo Bricco delle viole 2020
Luigi Baudana Barolo Baudana 2021
Luigi Baudana Barolo Baudana 2020
Luigi Baudana Barolo Cerretta 2021
Luigi Baudana Barolo Cerretta 2020
(Met dank aan Moritz Peeters voor de foto’s van de wijnflessen)
Samenwerking
Wat opvalt is het enthousiasme en de wederzijdse vriendschap tussen de producent en importeur Pallas Wijnen. Voor aanvang van de masterclass wordt al een deel van de reden van deze waardering verklaard. Toen Joep Speet (Magister Vini en Senior Buyer bij Pallas Wines) jaren geleden op zoek was naar een nieuw wijnhuis in Barolo ging hij eerst langs bij Vajra. Bij de volgende Barolo producent kreeg hij te horen dat zij Vajra maar niets vonden omdat hun prijzen veel te laag waren. Vajra werd afgedaan met de woorden: “Goede wijnen, maar veel te goedkoop”. Toen wist Joep Speet dat hij met Vajra de juiste leverancier had gevonden 😉
Hierover zegt Giusseppe Viara het volgende: “When the prices for Barolo went through the sky we decided not to participate. We want to have the same clients now as 10 years ago. And that is why we higher the prices slowly and not like other Barolo producers.”
Dit artikel is geschreven door Ghislaine Melman. Ghislaine is vinoloog en eigenaar van het in wijn gespecialiseerde PR bureau ‘Melman Communications‘. Dagelijks is zij voor haar internationale opdrachtgevers actief bezig met wijn. Hier deelt ze enkele geheime tips van haar reizen.
#Ghislaine
Geef een reactie