Wat doe je als je chef-kok en ook bierliefhebber bent en een mooi ambachtelijk bier zoekt dat je kan combineren met pure Italiaanse gerechten? Dan word je zelf bierbrouwer! Nicola Perra gebruikte zijn creatieve ideeën en smaakexperimenten om 12 verschillende bieren te creëren die hoog op smaak zijn en goed ingezet kunnen worden door (Italiaanse) restaurants die zich willen onderscheiden van de massa.
Italië bierland?
Italië stond eigenlijk niet echt te boek als bierland maar ontwikkelt zich inmiddels in een hoog tempo. Er komen regelmatig nieuwe brouwerijen bij en de teller staat al op ruim 800. Onlangs proefde Titia Boxma* een aantal unieke bieren van Nicola Perra’s brouwerij Barley uit het zuiden van Sardinië en was onder de indruk van de verfijning van de smaak.
Barley Bier: geen gewone bieren
We hebben het hier niet over gewone bieren. Alle bieren van Barley zijn ongefilterd, niet-gepasteuriseerd en hebben een tweede gisting op de fles gehad. Ze worden geleverd in 75cl flessen en met dit formaat kun je de flessen als restauranthouder prima inzetten in plaats van een fles wijn.
Erkenning voor Barley Bier
Barley is in 2016 uitgeroepen tot beste bierbrouwer van Italië. Om die titel te winnen moet je als bierbrouwer een stapje verder gaan. Zo gebruikt Nicola Perra vooral lokale, seizoensgebonden ingrediënten bij het brouwen van zijn bieren. De organisatie van Slow Food looft elk jaar prijzen uit aan de beste bieren en de bieren van Barley vallen regelmatig in de prijzen door de hoge kwaliteit en ambachtelijkheid. Een aantal wordt zelfs als lesmateriaal ingezet bij de verschillende wijncursussen voor sommeliers van de ONAV (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Vino).
Barley Bier proeven
Om de bieren goed te kunnen beoordelen op culinaire inzetbaarheid, heb ik bij een aantal van vijf bieren gerechtjes geproefd. Drie van de bieren uit het assortiment worden het hele jaar door gebrouwen: het witbier Friska, de Strong Pale Ale Sella del Diavolo en de Strong Golden Ale Toccadibò. Omdat het de meest toegankelijke en bekendste van de ambachtelijke bieren van Barley zijn, besloot ik te starten met Friska.
Friska, zomers witbier met sushi
Zoals de naam al aangeeft, is dit een echt zomers witbier. Fris en fruitig en gebrouwen volgens een eeuwenoude bierstijl met ongemoute tarwe en kruiden. Na het inschenken ontdek je een crispy witte schuimlaag, vol van frisse smaken. Het is een smaakvol en zeer doordrinkbaar bier, gebrouwen met een vleugje koriander en sinaasappelschil. Het wijkt in de smaak iets af van Belgische witbieren doordat het een wat voller en ronder mondgevoel geeft. Een uitstekend bier op een zonnig terras in de zomer maar combineerde ook uitstekend bij de sushi die ik erbij proefde.
Zàgara, Barley Bier met oranjebloesem
Een ander, seizoensgebonden pronkstuk is de Amber Ale Zàgara, dat wordt maakt met organisch produceerde lokale oranjebloesemhoning. Eigenlijk is alles oranje aan dit bier van 5,1% alcohol. De naam, Zàgara, is letterlijk vertaald oranjebloesem. De kleur is amber en neigend naar oranje. In de geur ruik je sinaasappel, kruidigheid en wat zoete karameltonen, afkomstig van de donkere mout. En in de smaak proef je weer de sinaasappels, karamel en lichte bitters van de, waarschijnlijk Amerikaanse, hop. Het is niet raar dat de biermaker o.a. pompoenravioli kiest bij dit bier. Ook oranje!
Sella Del Diavolo, breed gastronomisch inzetbaar
Dit saisonbier of bière de garde is een bier van 6,5 % alcohol en draagt de mooie naam ‘De zadel van de duivel’. Volgens de Sardijnse legende was de duivel nogal dol op de landtong bij de Golf van Cagliari en besloot daar te settelen. God stuurde echter een leger engelen om hem te verjagen en de duivel vluchtte waarbij hij zijn zadel in de haast achter liet. Het zadel versteende en werd een grote heuvel, de Sella Del Diavolo. Je hoeft geen duivel te zijn om dit bier lekker te vinden! In de geur is het een atypische saison met tonen van karamel, morellen, pruimen en kruidige en peperige tonen afkomstig van de gebruikte aroma hop. In de smaak gedroogd fruit, pruimen en toast en een duidelijke bittere afdronk. Sella del Diavolo is gastronomisch bij verschillende gerechten met een hoog smaakgehalte inzetbaar. Zowel bij een geroosterd lammetje als een chocoladecake.
BB 9, Italiaans mostbier!
Eén van de paradepaartjes en zwaarder bier van de brouwerij is de BB 9, genoemd naar het percentage alcohol in het bier. Bijzonder in dit bier is het gebruik van ingekookte most of op zijn Italiaans sapa van de malvasia druif. Druivenbier of mostbier is een typisch Italiaanse specialiteit die een brug slaat tussen bier en wijn. In de geur van dit lichtbruine bier ruik je thee, koriander, rijpe banaan en karamel. In de smaak tref je dezelfde smaken aan met een romig mondgevoel, lichte zoetheid en een licht bittere afdronk. Bij dit bier heb ik een pastasaus gemaakt met gedroogde paddenstoelen.
BB 10, een spectaculair toetje!
Het toetje van de proeverij. Ook bij dit bier wordt ingekookte most gebruikt, deze keer van de cannonau, of grenache druif. Het alcoholpercentage is, je raadt het al, 10%. Deze imperial stout is donker, intens en rijk. Je ruikt tonen van gebrande en geroosterde mout, koffie, cacao en pruimen en de smaak zit vol met gedroogd fruit, cacao en drop. Een bier met een behoorlijk hoog smaakgehalte waar je niet omheen kunt. Wel echt een bier voor koude winterdagen.Voor de liefhebbers van een dessertwijn zoals Pedro Ximenez bij chocolade is dit een bijzonder alternatief. Ik proefde het bij een brownie en dit was fantastisch. De bierbrouwer adviseert dit bier ook bij een pittig stukje Pecorino kaas en ik kan me dit, evenals de combinatie met blauwe kaas, goed voorstellen. Zout en zoet combineren hier goed
Spijs-combinaties bij alle Barley Bieren
De bierbrouwers van Barley zijn erin geslaagd om een serie mooie ambachtelijke kwaliteitsbieren te creëren die goed inzetbaar zijn bij bier en spijs combinaties. Leuk is het feit dat brouwer en chef-kok Nicola Perra bij alle bieren spijscombinaties en recepten verstrekt. Een aanwinst voor alle restaurants en bierliefhebbers in Nederland die op zoek zijn naar bijzondere Italiaanse bieren.
*Dit artikel is geschreven door Titia Boxma. Titia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten? Kijk op haar website www.keytowine.nl
LINKS:
Alle bieren zijn te koop bij Delicatessen Groothandel Aromi dal Mondo, die de bieren exclusief voor Nederland importeert ( www.aromidalmondo.com).
De bieren zijn voor de consument te koop bij:
Karalis Leiden: www.karalis.nl
Sapori da Stefano Alphen aan den Rijn
Woarst Delicatessen Arnhem
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#titia
Geef een reactie