De icoonwijn Barca Velha van het Portugese Casa Ferreirinha is na vijftien jaar afwezigheid terug op de Nederlandse markt. Deze klassieke topwijn wordt alleen in de beste jaren gemaakt: sinds 1952 zijn er nog maar negentien jaargangen van uitgebracht. De laatste jaargang op de markt is 2008.

Barca Velha en meer van Casa Ferreirinha 

De wijn wordt geïmporteerd door Résidence Wijnen. Naast de zeldzame Barca Velha importeert Résidence nog vier rode en twee witte wijnen van het beroemde kwaliteitshuis Casa Ferreirinha uit de Portugese Douro-streek. Bij wit gaat het om de Planalto en de Vinha Grande, bij rood om de Esteva, Vinha Grande, Callabriga en Quinta da Leda. Al deze wijnen zijn gemaakt van typisch Portugese druiven en bij uitstek geschikt om aan tafel te drinken. De wijnen zijn voor de consument onder andere verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Gouden Ton.

Belangrijke rol Antónia Ferreira

De wortels van Casa Ferreirinha gaan terug tot de achttiende eeuw, toen het wijnhuis A.A. Ferreira handel dreef in het wijngebied de Douro. In de negentiende eeuw erfde Antónia Adelaide Ferreira de wijngaarden van haar familie en ontwikkelde zich tot een groot zakenvrouw. Ze zette zich in voor het behoud van de kwijnende wijnbouw in Portugal door allerlei broodnodige innovaties in te voeren en breidde haar wijngaarden flink uit. Ze was bovendien begaan met het lot van haar werknemers, voor wie ze onderwijs, kinderopvang en medische zorg regelde. Dat leverde haar de koosnaam Ferreirinha op; de naam die het bedrijf nog altijd draagt.

De droom van Nicolau de Almeida

Waar Antónia Ferreira zich vooral op port richtte, droomde Fernando Nicolau de Almeida, die in 1929 voor Casa Ferreirinha kwam werken, van iets nieuws: een droge rode Douro-wijn met de kwaliteit en het bewaarpotentieel van een vintage port. In 1952 lukte het hem de technische problemen die dat met zich meebracht te overwinnen. Voor zijn ideaal – een gastronomische wijn van buitengewone finesse en complexiteit – moest hij de druiven op lage temperatuur kunnen vergisten. Omdat er in de warme, afgelegen vallei waar de beste wijngaarden lagen niet eens elektriciteit was, liet Almeida vrachtwagens met ijs de twaalf uur durende tocht naar de wijnmakerij maken, om de gistende most koel te kunnen houden. Op een moment dat niemand in de Douro zelfs nog maar dacht aan het maken van een droge rode wijn van topkwaliteit, produceerde Nicolau de Almeida de eerste jaargang van Barca Velha, een blend van typische ‘portdruiven’ als touriga franca, touriga nacional, tinta roriz en tinta barroca.

Barca Velha: Quinta da Leda

Barca Velha: de prachtig gelegen Quinta da Leda van Casa Ferreirinha

Uitgebreid assortiment

Tegenwoordig is het wijnmaker Luís Sottomayor die op Quinta da Leda in Almendra, waar Casa Ferreirinha sinds 1979 is gevestigd, de Barca Velha maakt. Casa Ferreirinha is een dynamisch bedrijf gebleven, dat openstaat voor vernieuwing en nog altijd van groot belang is voor de wijnbouw in de Douro. Bij al hun wijnen staan kwaliteit en typiciteit voorop; eigenschappen waaraan ook importeur Résidence Wijnen veel waarde hecht.

LINKS:

Bron: persbericht Résidence Wijnen
De wijnen zijn te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!