Rotterdam is weer een kleurrijk restaurant rijker. Op het Kruisplein bevindt zich sinds kort Ayla, een eigentijds restaurant waar de nadruk ligt op ‘shared dining’ en ‘Mediterraan-Arabische Tapas’. Bedenkers van de Rotterdamse Biergarten en The Suicide club  hebben ook hier weer een zaak van wereldklasse neergezet.

Barcelona of New York

De pop-up ontbijtbar (die missen we dan wel weer!) is omgebouwd tot een zeer bijzonder restaurant. Als je bij Ayla binnenkomt waan je je direct in trendy Barcelona. Of in New York. Hoewel je je zomaar ook in een wereldstad in een Arabisch land zou kunnen wanen. Al die smaken en culturen komen hier samen. In het interieur én in de keuken. Hoe leuk is dat!

Ayla: eigentijds en vrolijk 

Arabische grafitti op de muren, hoge aanschuiftafels met kleurrijke barkrukken, ronde tafeltjes met makkelijke stoelen, loungebanken met poefs en een grote met mediterrane tegeltjes beklede bar, het is er bij Ayla allemaal. De muziek is eigentijds en vrolijk, evenals de barman die soepeltjes jongleert met de flessen. De cocktails met eigen gin en wodka blijken populair.

Ayla interieur

Aanschuiven bij Ayla

Op ‘aanschuiven‘ blijkt hier ook de nadruk te liggen. We zijn met zes deze zaterdagavond. Reserveren was, volgens de website, niet nodig. Als we echter aan de lage tafels met makkelijke stoelen willen gaan zitten (gedekt voor 4) gaat dat niet lukken. Ook als we bereid zijn wat in te schuiven ‘mag’ dat niet: “de medewerkers kunnen er dan niet meer langs”. Na even heen-en-weer gepraat worden er voor de twee ‘rugpatiënten’ in ons gezelschap aan de hoge bartafels twee lederen barkrukken mét rugleuning gezet. Voelen we ons toch nog welkom bij Ayla.

Ayla Eef en Cockney

Delen door vier bij Ayla

De menukaart van Ayla ziet er aantrekkelijk uit: van oester tot ui en manchego uit de Josper tot gefrituurde babyoctopus. Van pimentos de padron en scheermessen tot een halve kreeft en een geweldige Siciliaanse couscous. De gerechtjes op de kaart zijn bedoeld om met vier te delen. En… meer dan zeven minuten op je maaltijd hoeft je te wachten, zo wordt beloofd.

Ayla ui

Ui met Manchego uit de Josper.

Ayla lof

Witlof met valdeon en crumble.

Ayla Couscous

Siciliaanse couscous. Nomnomnom…

Van 8-24 uur genieten bij Ayla

We genieten deze avond. Van het samenzijn met elkaar; maar ook van de sfeer, het delen, de kwaliteit van het eten, de prima huiswijnen en de vriendelijke bediening bij Ayla. Overigens kun je hier niet alleen in de avond genieten. Ayla serveert de hele dag door verschillende heerlijke gerechtjes. Van 8-24 uur kun je gedurende 365 dagen per jaar terecht. Dat is wel zo overzichtelijk. En lekker!

Ayla’s genderloze toiletten

Apart noem ik nog even de, zoals in de media genoemde, ‘genderloze‘ toiletten. Die bereik je door een open trap een verdieping hoger. Noem het meer een ‘vide’. Een sfeervolle ruimte met drie toiletten waar een dames- noch heren aanduiding op de deuren te zien is. Ervoor een creatieve opstelling van wasbakken. Het is voor sommigen onder ons even puzzelen om te ontdekken dat die bedoeld zijn om je handen te wassen. Maar mooi zijn ze wel!

Ayla fonteins

LINKS:

Ga hier naar de website van Ayla

Meer hotspots in Rotterdam op deze website? Klik hier! 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!