Om het echte Italiaanse eten en wijn onder de aandacht te brengen, organiseerde de Italiaanse Kamer van Koophandel een masterclass. Geen saaie theoretische sessie, maar een rondje langs een aantal authentieke Italiaanse restaurants in het centrum van Amsterdam. Jennifer Jernberg was erbij voor Anne-Wies.nl.

Authentiek Italiaans eten: een walking tasting langs 5 restaurants in Amsterdam.

Ik ben vaak in Italië geweest en ik denk dat ik nergens in mijn leven zo lekker heb gegeten. Het hoogtepunt was toch wel een restaurantje in de Marken. Als we van ons huisje het smalle kronkelende grindpad naar beneden reden, dan zat het restaurant verborgen tussen de bomen in de bocht. We aten er verse gevulde ravioli met tomaat en buffelmozzarella. De cannelloni met een klein beetje worst en wat pepers is de lekkerste die we ooit op hebben. En na al het eten en de wijn kwam een fles limoncello op tafel. IJskoud en je moest zelf maar weten hoeveel je ervan nam. Dus mij doe je een groot plezier met de echte Italiaanse smaken.

Restaurant Segugio

We beginnen de foodtour bij restaurant Segugio in de Utrechtsedwarsstraat 96. Een klein sfeervol restaurant met Adriano aan het roer.  Na eerst een Michelin ster gehad te hebben is hij vrijwillig overgestapt naar een meer traditionele Italiaanse trattoria. Waar de mensen eerst niet binnen durfde te stappen, stromen ze nu toe. Dat hij kan koken blijkt. We eten een knapperig balletje gevuld met: rijst, een beetje vlees en Pecorino Romano DOP. Een gerechtje wat ze graag in Rome op straat eten. Daarna volgt een vegetarische lasagne met courgette op een heerlijk knapperig bedje van gebakken parmezaanse kaas. Erbij drinken we een glas Verdicchio Riserva van de Belisario wijnmakerij. Ik ben een grote liefhebber van Verdicchio maar het is soms lastig om een goede te vinden. Er is veel goedkope niet lekkere Verdicchio in omloop. Deze is top. De wijn heeft 16 uur op de lees gelegen en 20% van de wijn heeft gerijpt op eikenhouten vaten wat de wijn wat lichte tannines meegeeft

Italian Walkin Taste Verdicchio

DOC Verdicchio De Marken heeft  twee verschillende DOC-zones: Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica. Deze wijn komt uit Matelica. De bodem heeft hier een veel hoger mineraalgehalte en het ligt hoger waardoor het wat koeler is. Ik vind de wijnen uit Matelica wat serieuzer en complexer dan die uit Jesi.

Restaurant Al Bacaro

We vervolgen onze tasting tour bij Al Bacaro op de Vijzelstraat 97. Een heel klein restaurantje die je zo over het hoofd ziet, maar dat zou jammer zijn. We eten hier een typisch Venetiaans gerechtje van baby octopus op peterselie brood. De octopus is super mals en goed gekruid. Simpel maar beter wordt het niet. Ook proeven wij mossels op een bedje van paarse aardappelpuree en een rijstkoekje. De wijnen zijn verrassend. Ze schenken een witte Malvasia en een rode Piccola Nera. Beiden natuurwijnen en van wijnmakerij Nicolini. Ik ben weg van de rode Piccola Nera. Heel licht van kleur, lekker gekoeld en een funky wilde smaak. Het doet me een beetje aan orange wijn denken.

Italian Walking Tasting Piccola Nera

Piccola Nera De Piccola Nera groeit in de provincie van Triest, dichtbij de grens met Slovenië. In Slovenië noemen ze de druif: ‘Mala Cerna’. Het is een hele lichte rode wijn die bedoeld is om jong te drinken. De druif wordt soms aangezien voor de ‘Schiava Grossa’
bron: Wine Grapes a complete guide, Jancis Robinson & Julia Harding.

Restaurant Eatmosfera

Dan lopen we richting Rembrandtplein waar in de Korte Reguliersdwarsstraat 8,  Eatmosfera zit. Zij hebben een aantal dagschotels en vers gemaakte pasta’s maar zijn gespecialiseerd in pizza’s van zuurdesemdeeg. We eten er een stukje pizza met tomaat, kappertjes en olijfolie. Dan een stukje pizza met mortadella en wat gesauteerde venkel. De pizza’s zijn lekker krokant en licht. We drinken er weer een natuurwijn bij. Deze keer is het een Prosecco Casa Belfi. Geen toegevoegde dosage dus heel erg droog. Iets wat ik heel erg kan waarderen maar ik weet niet of iedereen van dat strak droge houdt. In ieder geval een uitstekende keuze voor een lunch op een warme middag.

Italian Walking Tasting Eatmosfera Prosecco

Wat is natuurwijn? Natuurwijn wordt gemaakt van druiven die zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen rijpen, met de hand geplukt worden en spontaan fermenteren door de autochtone gisten die op de druif zitten. De wijn wordt niet geklaard en gefilterd en bevat geen of nauwelijks toegevoegde sulfieten. Puur natuur dus.

Restaurant Pianeta Terra

Pianeta Terra is onze volgende stop en zit in de Beulingstraat 7 in de Jordaan. Een zijstraatje waar ik nooit kom, dus een echte verrassing. Ik krijg meteen het Italiaanse vakantiegevoel. Het zit in een oud pand dat vroeger een paardenstal was. Grote groene deuren, een gele muur en lekker veel planten voor de deur. Ze runnen het restaurant al 21 jaar met z’n drieën. Buiten verwelkomen Laura en haar man Fabio ons met een glas Longarico Nostrale gemaakt van de Siciliaanse druif Catarratto. Wederom een natuurwijn van een klein wijnhuis. Misschien wel de lekkerste wijn die ik vanmiddag heb geproefd. We eten er prachtige paarse tortelli bij gevuld met buffalo ricotta, parmezaanse kaas en pistache nootjes.

Italian Walking Tasting Pianeta Terra Longarico

Catarratto Bianco Deze druif is de meeste aangeplante druif op Sicilië. De wijnmakers rond de Etna noemen hun wijn van Catarratto ook wel Carricante. Vroeger werd deze druif vooral gebruikt om Marsala mee te produceren maar tegenwoordig worden er ook kwaliteitswijnen van gemaakt. 

Restaurant Quattro Gatti

We sluiten onze walking tasting af met zoet in restaurant Quattro Gatti in de Hartenstraat 3. Hier maken ze uitsluitend Italiaanse patisserie en desserts. Wij krijgen een aantal ‘Pasticceria Mignon Torinesi’. Dit zijn mini gebakjes die afstammen van de Franse petit fours. In Turijn gaat iedereen op zondag deze kleine gebakjes kopen. Bij de beste patisserieën staan soms kilometerslange rijen van ouders met kinderen die in de rij staan wachten op hun beurt voor deze lekkernijen. Van zoet wordt ik blij en zeker van deze gebakjes met room en hazelnoten uit de Langhe. We drinken er een zoete Moscato bij. Niet de eerste de beste maar van Piasa Rischei Loazzolo. De druiven worden eind November geplukt als ze zijn aangetast door de Pourriture Noble. Door de kleine gaatjes die in de druivenschil ontstaan verdampt het vocht. Wat er overblijft zijn zeer geconcentreerde druiven met veel suiker en aroma’s van: gekonfijte citrusschil, abrikoos, vanille en amandel. Ook leuk, het etiket op de fles moet je draaien om te kunnen lezen, zo lang is het. Het langste etiket van de wereld zeggen ze.

Italian Walking Tasting Quattro Gatti Moscato

Pasticceria Mignon Torinesi Deze naam komt van ‘mignon’ wat schattig betekent in het Frans. Nog een overblijfsel uit de tijd dat de Piemonte werd overheerst door de Fransen. Een klein schattig gebakje wat je in 1 hap in je mond kan stoppen.

Aandacht en pure ingrediënten

Aandacht is vandaag wat mij het meeste is opgevallen. Ieder restaurant is bezig met pure ingrediënten van kwaliteit. De olijfolie komt uit Toscane, de Caciocavallo uit de Abruzzen en de hazelnoten komen uit de Piemonte. Dit samen met de keuze voor kleine wijnmakers levert smaakvolle en interessante combinaties op. Ik weet waar ik uit eten ga!

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer