De nieuwe lijn ATAG wijnklimaatkasten werd onlangs geïntroduceerd tijdens een lunch in het met een groene Michelinster gekroonde restaurant Triptyque. Ed Carper was erbij voor Anne-Wies.nl.

Triptyque is gevestigd in het voormalige raadhuis van Wateringen. Het prachtige gebouw staat op de monumentenlijst en heeft een statige uitstraling. De inrichting echter is modern en sfeervol met een elegante vibe.

Niven en Virginie

Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst zijn samen eigenaar van Triptyque. Chef Niven kreeg al op zijn 24e als jongste chef zijn Michelinster. Vanaf het begin van zijn carrière speelt groente de absolute hoofdrol. Hij is de grondlegger van 80/20 (met de 80/20-regel bied je meer groenten en minder vis en vlees) en is een van de founders van Dutch Cuisine. Zijn werk werd onlangs bekroond met een groene Michelinster. Virginie verzorgt de marketing, het management en de sociale media. Naast haar werkzaamheden voor Triptyque is zij arts. Met veel plezier en liefde werken Niven en Virginie al zo’n 12 jaar samen. Dagelijks vullen zij elkaar aan en delen zij hun creativiteit met elkaar.

We worden ontvangen met een glas Apostelhoeve Cuvée XII (een blend van 7 verschillende witte druivenrassen), een Nederlandse mousserende wijn gemaakt volgens de methode traditionelle. Hij is goudgeel, heeft een lichte brioche, is fris, iets vettig met een medium body en wat lengte; een leuke wijn.

De wijnklimaatkast van ATAG

Zweedse top-sommelier Andreas Larsson (Best Sommelier of the World (2007 ASI) heeft samen met ATAG de wijnklimaatkasten ontwikkeld en is aanwezig om er alles over te vertellen.

Vaak wordt in horecagelegenheden de witte wijn te koud en de rode te warm geserveerd. Met deze nieuwe klimaatkasten van ATAG kunnen alle wijnen op de perfecte temperatuur worden aangeboden. Er kunnen 189 flessen in worden bewaard in drie compartimenten met verschillende klimaatzones. De kast voldoet aan de basisprincipes van de traditionele wijnkelder: geen uv-licht, geen trillingen en een stabiele luchtvochtigheid.

Sommelier Andreas ATAG

Het middelste gedeelte is geschikt om te karafferen en te decanteren en heeft een uitschuifbare lade waarin accessoires kunnen worden bewaard of andere zaken die goed gedijen in de omstandigheden van de klimaatkast. Zo bewaart Andreas er nu zijn sigaren in.

De temperatuur is te bewaken met een app waarbij je ook de voorraad kan beheersen. De etiketten kun je scannen met de ingebouwde camera die in verbinding staat met de geïntegreerde Vivino App voor de beschrijving en proefnotities van de wijn. Daarnaast is er de Connect Life Wine Climate Cabinet app met gedetailleerd wijnvoorraadsysteem. De instelbare ledverlichting met bewegingssensoren zorgt voor sfeervolle verlichting. Zowel het licht als de temperatuur kunnen via de app ingesteld worden.

ATAG klimaatkasten

Onder deze link vind je meer info over de ATAG klimaatkasten.

Er zijn diverse modellen. Het model wat we hier bij Triptyque zien is de grootste die uit 3 kasten bestaat. De kleinste is een onderbouw klimaatkast. Kortom, een ‘top of the bill’ wijnklimaatkoelkast in diverse uitvoeringen voor fijnproevers, wijnfanaten en levensgenieters.

Tripyque en ATAG, de lunch

We starten met boter kaas en eieren als amuse waarbij ook het spelletje boter kaas een eieren wordt meegebracht zodat je de uitdaging met je tafelgenoten aan kan gaan. Dan volgt een amuse met komkommer (en voor mij een heerlijke gazpacho van tomatengelei) en toost met aubergine en geitenkaas. Er wordt een huisgebakken briochebrood geserveerd met honing gelakt en afgewerkt met enkele verse lavendelbloemen. Het brood doet zelf ook wat zoet aan. De wijn erbij:
Weingut Porzelt, Grünspecht Feinherb, Gutswein Pfalz 2022
Licht goudgeel, 85% riesling de rest scheurebe en portugieser. Is citroengeel, heeft aroma’s van groene appel, iets grapefruit, meloen, iets zoet, fris, medium(-) body, gemiddelde lengte, leuke wijn. Met de aubergine geitenkaas en vijg valt de wijn iets weg, maar met het zoete brood gaat het geweldig.

Tripyque ATAG amuses

Weinguut Prager, KLAUS Riesling Smaragd 2013
Uit Oostenrijk, Wachau. Goudgeel, noten, lichte petrol, rinse appel, rijpe ananas, intense smaak, fris, strak met wel wat zachtheid en lengte, goed in balans, zeer mooie wijn
Met knolselderij, zoutkorst, á la Véronique. Heel lekker samen.

Gerecht ATAG Tripyque

Tenuta Gorghi Tondi, MIDOR, Catarratto Sicilia DOC 2022
Goudgeel, gele appel, vuurstenen, iets hartig, zwavel, rokerig, mooie structuur, gemiddelde zuren en body, best wat lengte, goede balans, mooie wijn.
Met steak tartaar van wortel en augurk. Past niet bij het gerecht, verdwijnt wat in het gerecht. Maar wat maakt het uit? Het gerecht is heel smakelijk en de wijn lekker, gewoon even apart proeven.

Steak Tartaar Tripyque ATAG

Masseria Li Veli, GARRISA, Salento IGT Susumaniello 2021
Robijnrood, fris, rood fruit, hoog alcohol, goede body en lengte, leuke wijn.
Château Fontenil, Michel Rolland, Fronsac 2010
90% merlot en cabernet franc. Iets granaat rood, tabak, koffie, cassis, iets boers, medium zuren, medium(+) body, tannine medium(+) maar zacht en lengte, mooie wijn.
Deze twee wijnen worden gecombineerd met stoofvlees met gegratineerde bloemkool. Gaat goed met zowel de Susumaniello als met de Fronsac.

Bloemkool Tripyque ATAG

Bacalhôa, Moscatel de Sétubal DO 2019
Een versterkte wijn. Taankleurig, honing, vijgen, karamel, druivig, zoet, zachte stevige body, hoog alcohol, veel smaak en lengte, mooie wijn.
Gecombineerd  met pastinaak  crème karamel en Westlandse vanille. De wijn knalt er overheen, maar in de nasmaak komt de karamel weer terug. Delfde wijn wordt ook met de Goudse stroopwafel met aardpeer en hazelnoot geserveerd. Gaat heel goed met het gerecht omdat dit meer smaak heeft. Daarna volgt nog koffie met bonbons om deze heerlijke lunch af te sluiten.

Dessert Tripyque ATAG

Conclusie

Triptyque is een mooi sfeervol restaurant die zijn groene Michelinster zeker niet misstaat: Mooie gerechten en fijne wijnen uit de prachtige ATAG wijnklimaatkast die een de moderne uitstraling heeft die past bij het interieur van Triptyque.

En de wijnen… natuurlijk op de perfecte temperatuur!

 

https://triptyque.nl/

https://www.atagbenelux.com/nl/atagperslunch/

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen. Lees hier de artikelen van Ed.

#EdCarper