De verkiezing Aspergewijn 2023 van het Brabants Asperge Genootschap was weer spannend! Winnaar is een wijn uit de Franse Gascogne. Op de tweede plaats een wijn uit het Spaanse Yecla en op nummer drie een fijne Duitse wijn. 

Professionele proeverij

Alle ingezonden wijnen werden blind geproefd door een onafhankelijk deskundig proefpanel van 5 personen uit de Nederlandse wijnwereld. Druivenras, herkomst, jaargang of importeur zijn vooraf niet bekend gemaakt dus moeten de juryleden volledig op hun deskundigheid de wijnen kwalitatief beoordelen op geur, kleur en smaak en dat in combinatie met Brabantse asperges. De juryleden kregen hiervoor ook gekookte aspergemonsters geserveerd. Het proefpanel kreeg dit jaar veel wijnen op de proeftafel, afkomstig uit o.a.: Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Luxemburg en Zuid-Afrika.De zes wijnen met de hoogste score werden geselecteerd voor de openbare proeverij, die enkele dagen later plaatsvond.

Openbare proeverij

De openbare proeverij vond plaats bij éen van de bij het Genootschap aangesloten restaurants. De deelnemers aan deze proeverij bestonden uit leden van het Genootschap (donateurs -aspergetelers – restaurateurs) en belangstellende aspergeliefhebbers. Zij, de uiteindelijke drinkers/consumenten beoordeelden de zes finale-wijnen met de scores ‘lekker – lekkerder – het lekkerst’, uiteraard eveneens in een ‘blinde’ proeverij.  De wijn met uiteindelijk de meeste stemmen werd uitgeroepen tot “Aspergewijn van het jaar van het Brabants Asperge Genootschap”.

Het is dus de uiteindelijke consument die bepaalt welke wijn wint. Dit jaar kreeg de wijn met de hoogste professionele score ook de meeste voorkeurstemmen van de consument. Dit toont aan dat er een juiste keuze is gemaakt en de winnaar met recht “Aspergewijn van het jaar van het Brabants Asperge Genootschap” mag worden genoemd.

 

Aspergewijn 2023 van het Brabants Asperge Genootschap:

Colombard Ugni Blanc 2022

Domaine Ferret
Côtes de Gascogne
Frankrijk

Wijnwinkel Sans Oreille
Nuenen.
www.sansoreille.nl

 

Aspergewijn 2023 1e plaats (WEB)

Aan de winnaar van deze jaarlijkse competitie is de wisseltrofee met oorkonde uitgereikt, die in 2023 een jaar lang zal prijken bij de trotse winnaar Marianne Coolen in Wijnwinkel Sans Oreille te Nuenen.
Het karakter van de wijn wordt omschreven als:
“Een heerlijke exotische en sappige witte wijn met de geur van citrus en vlierbloesem.
In de smaak grapefruit en wit sappig fruit.  Dit alles afgerond met een mooie zuurbalans”.
Deze aspergewijn 2023, een blend van de colombard en ugni blanc, is verkrijgbaar bij de bij het Brabants Asperge Genootschap aangesloten aspergetelers, aspergerestaurants.
En natuurlijk bij Wijnwinkel Sans Oreille.

2e plaats:
Acentuado 2022

Yecla, Spanje

Wijnkoperij van Bilsen
Tilburg
www.wijnkoperijvanbilsen.nl

Aspergewijn 2023 2e plaats (WEB)

 

3e plaats:
Cuvée Blanc 2022
Pfalz, Duitsland

Tire Bouchon
Gouda.
www.tirebouchon.nl

Aspergewijn 2023 3e plaats (WEB)

Over het Brabants Asperge Genootschap

Het Brabants Asperge Genootschap promoot al bijna 30 jaar de Brabantse aspergecultuur. In een tijd dat kwaliteit en vers bij de consument hoog in het vaandel staan, wijst zij de aspergeliefhebber de weg naar haar leden: aspergetelers, restaurants, ambachtelijke slagers en Horeca opleidingen.

Brabants asperge genootschap logo

www.brabantseasperge.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#asperges