-persbericht-

Op het SS Rotterdam is vanmiddag het nationale aspergeseizoen 2016 voor geopend verklaard. Onder toeziend oog van culinair en aspergeminnend Nederland is de aspergeambassadeur 2016 onthuld: tweesterren chefkok François Geurds. De opening is afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse overheerlijke en verrassende aspergegerechten serveerden.

Het eerste kistje voor Francois Geurds

Alweer voor de vijftiende keer werd, geheel volgens traditie op de tweede donderdag van april, het nationale aspergeseizoen officieel geopend met de benoeming van de aspergeambassadeur, aan wie ook de oorkonde en het eerste kistje asperges zijn overhandigd. De opening vond plaats op het ss Rotterdam, het stoomschip dat ruim 40 jaar de wereldzeeën heeft bevaren. Sinds 2008 heeft het ss Rotterdam een definitieve ligplaats in de Maashaven, op de kop van Katendrecht, met een werelds uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam.
Asperges

VLNR: Oud-ambassadeurs Paul Fagel, Mathijs Vrieze, Rob Franken en Sandra Ysbrandy; Aspergeambassadeur 2016 Francois Geurds, Joop Braakhekke, Bert van Leeuwen en Cees Helder.

Proef de lente! Met de stroom mee

Met het thema Proef de lente! Met de stroom mee, onderdeel van de nationale aspergecampagne Proef de lente! van het Nederlands asperge centrum, wordt verwezen naar de reis vanuit de bakermat van de Nederlandse asperges naar Rotterdam. Maar liefst 95% van alle Nederlandse asperges komt uit zuidelijk Nederland, al worden er ook in de rest van het land steeds meer asperges geteeld. De Maas vormt de verbinding tussen het aspergegebied en Rotterdam.
De nationale opening is bedoeld om het grote publiek, de mensen in het land, te laten weten dat het seizoen is begonnen en dat de asperges volop verkrijgbaar zijn.
 

Asperges als ontbijt bij FG Restaurant

Voor een groot deel van de aanwezige pers is de nationale opening al vroeg in de ochtend begonnen met een bijzondere meet & greet, gehouden bij FG Restaurant. Daar kregen zij de primeur van de onthulling van François Geurds als aspergeambassadeur 2016, waarna hij de tijd nam om de pers te woord te staan. Ook kreeg de pers uitleg over de aspergeteelt van een teler en informatie over de nationale aspergecampagne van het Nederlands asperge centrum.

FG Asperges

 

François Geurds enthousiaste Aspergeambassadeur

François Geurds behoort met twee sterrenrestaurants, FG Restaurant** & FG Food Labs*, in de haute cuisine tot de absolute top. Niemand is zo vergevorderd op gebied van smaak als hij. Als enige chef in Nederland beschikt hij over een eigen smaaklaboratorium. De delicate smaak van witte asperges maakt deze meesterkok tot een groot fan. ,,Ik ben vereerd dat ik ben verkozen tot de Aspergeambassadeur van 2016. Deze rol zal ik met verve vervullen. Tot het einde van het seizoen serveer ik in FG Restaurant een Ambassadeurslunch: een viergangenmenu met het witte goud in de hoofdrol. Je kunt zoveel kanten op met deze superieure groente.”
Lekker gaan lunchen dus bij FG!
 
Meer over asperges:  Nederlands Asperge Centrum