Asperges, ze zijn er weer! Ben jij ook zo dol op asperges? Ik kijk elk jaar weer uit naar dit ‘Witte Goud’. De eerste eet ik altijd ’traditioneel’: met ham, een eitje en echter boter. En daarna ga ik los. Er zijn zoveel toffe recepten met asperges. Én zoveel wijnen bij asperges. Een paar voorbeelden…

Welke wijn bij asperges?

Asperges zijn niet alleen lekker ’traditioneel met ham, een eitje en echte boter’, maar ook in talrijke andere recepten. Er is zóveel te beleven met ASPERGES! Je vindt hier een aantal recepten op deze website. Welke wijn je kiest bij asperges heeft er natuurlijk alles mee te maken hoe je de asperges bereidt. Gekookt of gebakken, van de barbecue of uit de grillpan, in een salade of een quiche. Ook belangrijk is wat je erbij eet. Een stukje gerookte zalm of dikke plakken gekookte ham, lamskarbonaadjes of gerookte eendenborst. En dan, niet te vergeten… al of niet met een saus.

Witte of groene asperges

Maar er zijn ook nog witte en groene asperges. Wat is het verschil? Asperges beginnen wit. Ze groeien onder de grond en onder een verduisterend zeil en als ze ‘rijp’ zijn worden ze uit de grond  ‘gestoken‘. Ze wijn dan nog wit. Groene asperges groeien boven de grond waardoor ze verkleuren. Maar dat is niet het enige verschil. Witte asperges moet je altijd schillen, groene niet. Wel moet je van beide het houtachtige onderkantje afsnijden. Groene asperges hoef je maar heel kort te koken, of helemaal niet als je ze grilt. Ook de smaak is anders. Groene asperges zijn wat sterker van smaak: ‘groener‘, net als de kleur. Witte asperges hebben een klein ‘zoetje‘ en ‘bittertje‘ en zijn zachter van smaak.

Welke wijn bij witte asperges

Wijn bij witte asperges met ham, een gekookt eitje en boter

Asperges ham eiKies een wijn met weinig tannines. De tannines in een wijn en het milde zuur in de asperges zijn geen goede combinatie. Als je de asperges ’traditioneel’ eet, met ham, een gekookt eitje en gesmolten boter, kies je het best een lichte witte wijn zoals, eveneens ’traditioneel’, een Pinot Blanc. Wil je wat spannender dan kun je gaan voor een lichte Duitse Riesling,  een Spaanse Verdejo, een Oostenrijkse Grüner Veltliner, een Roemeense Feteasca Alba of een Muscat uit de Franse Elzas. En vergeet de Nederlandse wijnen niet: een Auxerrois of Cabernet Blanc zullen je verrassen. Serveer je bij de witte asperges met ham en ei geen boter bij maar Hollandaisesaus, dan mag de wijn ietsje voller zijn, zoals de wijnen die worden geadviseerd hieronder bij de gerookte zalm.

Wijn bij witte asperges met gerookte zalm

Asperge Zalm RieslingVaak ook wordt bij asperges een stukje gerookte zalm geserveerd. Dan kun je een witte wijn kiezen die iets meer body heeft. Denk daarbij aan een niet-houtgerijpte Chardonnay of Viognier, een Italiaanse Lugana, een witte Bordeaux (blend van sauvignon blanc en sémillon) of een Roemeense Feteasca Regala. Ook kan een glas rosé het goed doen bij witte asperges met gerookte zalm. Denk dan aan een milde rosé van cinsault of grenache uit de Languedoc. Ook hier niet de Nederlandse wijnen vergeten!

Wijn bij witte asperges met lamsvlees

Bij witte asperges met lamsvlees kunnen heel goed dezelfde wijnen als bij de gerookte zalm beschreven. Maar hier kun je gerust ook een rode wijn bij serveren. Die moet dan wel soepel zijn en niet teveel tannins bevatten. Een iets gekoelde Pinot Noir is een goede keuze. In Duitsland heet die Spätburgunder en in Italië Pinot Nero. Ook een Frühburgunder uit de Duitse Ahr is een aanrader bij witte asperges met lamsvlees.

Welke wijn bij groene asperges

Salade groene asperges pixabayDe smaak van groene asperges is iets ‘groener‘ en het mondgevoel strakker. Vaak worden groene asperges dan ook gegrild geserveerd of verwerkt in een salade. Dan maakt het natuurlijk ook uit welke dressing je erbij serveert. Kies bij groene asperges met en frisse dressing een eveneens frisse Sauvignon Blanc of Riesling, een Italiaanse Vermentino of Verdicchio of een Oostenrijkse Grüner Veltliner. Ook hier kun je best een rosé bij proberen. Denk dan aan een frisse, kruidige rosé uit de Provence. Is de dressing vetter, dan kun je ook een wat minder frisse, vollere wijn proberen.

Kortom: er valt veel te beleven.
Met asperges én de wijn erbij.
Wat is jouw favoriete combinatie?

Leuke boeken over asperges en met recepten voor asperges vind je hier.

Nog geen aspergepan in huis ? Kijk hier eens rond.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook