Wát een mooie dag is het tijdens de Nationale Opening van het Aspergeseizoen 2015 ! De jassen kunnen in de auto blijven. Of in de luxe touringcar waarmee pers en andere genodigden worden vervoerd van Museum de Locht in Melderslo naar aspergeteler Martens in Tienray. Hollandse asperges: here we come! 

Aspergevlaai met Hollandse asperges 

Na een kop koffie met aspergevlaai in Museum de Locht en een welkomstwoord door Richard Wilms, directeur van aspergecentrum Aceera (links op de foto), rijden we door smalle weggetjes naar Martens Asperges, een van de grootste aspergetelers van Nederland.

Opening aspergeseizoen 2015 Hollandse asperges

Aspergetelers: Familie Martens

Inmiddels staat de derde generatie van dit familiebedrijf aan het roer. Naast de teelt houdt men zich bezig met de oogst, verpakking en verkoop van de asperges. In de grote hal achter de winkel staan telers, kwekers en andere bij de productie en verkoop van asperges betrokken professionals klaar om ons alles te leren over hun product.

Opening aspergeseizoen 2015 Ron en dochter Martens Hollandse Asperges

Ron Martens, hierboven samen met zijn dochter (met op de foto achter hem zijn vader aan het werk) heet ons welkom. De ham linksonder is een van mijn lievelingshammen: de LIVAR kookham, ook een puur Limburgse specialiteit! Klik hier voor mijn fotoblog over LIVAR.

Asperges, van zaadje tot dubbel-A’tje

Het hele proces wordt ons op een ontspannen en vrijblijvende manier uitgelegd. We leren over de zaadjes, die zo klein als ze zijn, wel 15-20 cent per stuk kosten. En over de veredeling, het kruisen op basis van hybriden waar een mannelijke en een vrouwelijke voor nodig zijn. En dat die laatste daarna worden afgedankt omdat ze besjes maken en geen asperges. En over de zaadjes die daarna naar de vermeerderbedrijven gaan die ze opkweken en na een jaar weer rooien om te verkopen aan de telers.

Opening aspergeseizoen 2015 Hollandse asperges van zaadje tot dubbel AA tje

Beter loof: meer kilo’s volgend jaar

We zien hoe die de asperges met een tractor geplant worden. Dat gaat tegenwoordig via GPS! Op een foto zien we hoe de groei verloopt. Gemiddeld worden 20 asperges per plant per jaar geoogst. Die groeien een voor een en soms wel 10 cm per dag, dus dagelijks worden de bedden langsgelopen om te controleren welke asperges gestoken kunnen worden. Een barst in de bovenlaag is een aanwijzing. Niet alle asperges worden geoogst. Na 24 juni wordt het oogsten gestopt en kan er loof groeien wat belangrijk is voor de groei van de asperges het volgende jaar: “Beter loof is meer kilo’s volgend jaar”. We zien dat de zeilen over de aspergebedden een witte en zwarte kant hebben. Afhankelijk van de zon en de rijpheid van de asperges wordt de ene of de andere kant bovenop gedaan. Dat gebeurt machinaal tijdens het oogsten.

Aspergeseizoen 2015 hoe worden Hollandse Asperges gepoot en hoe groeien ze

Binnen zien we hoe de asperges eerst op gelijke maat worden gesneden.

aspergeseizoen 2015 Hollandse asperges bewerkt

Daarna worden er via een computer van elke asperge 3 foto’s gemaakt waarna dezelfde computer beslist in welk vak ze later terecht komen, afhankelijk van de dikte en de vorm. Met de hand wordt een laatste controle uitgevoerd.

Aspergeseizoen 2015 Hollandse asperges worden gesorteerd

Tot slot worden de asperges, indien gewenst, met een machine geschild (elke asperge gaat langs 6 messen) en verpakt.

Aspergeseizoen 2015 Hollandse asperges worden verpakt

Asperges: ze smaken naar meer! 

Dan begint het feest. Een feestelijke Cava gaat rondt. Henk Kemperman, directeur van Museum De Locht heet ons op zijn beurt welkom. Na een woord van Richard Wilms is het Jan Hulsen, voorzitter van het museum, die de landelijke opening presenteert. Hij bedankt de vrijwilligers, op wie het museum volledig draait. “Vroeger op de tuinbouwschool leerden we de 3 A’s: augurken, aardbeien en asperges. Nu zijn alleen de laatste hier nog volop”, meldt hij zichtbaar trots. “Wat de nachtwacht is voor het zis de asperge voor ons museum: ze opereren beiden in het donker en smaken naar meer!”.

Aspergeseizoen 2015 de opening Hollandse Asperges

Boven Henk Kemperman, onder Jan Hulsen

Asperge-ambassadeur 2015

Dan breekt een spannend moment aan, want wie wordt asperge-ambassadeur 2015? Na een flitsend filmpje en tromgeroffel betreedt tv-kok Mathijs Vrieze het podium. Hij opent het aspergeseizoen door een fles Cava te sabreren en ontvangt uit handen van Sandra Ysbrandy, asperge-ambassadeur 2013, een oorkonde en het eerste kistje asperges.

Hollandse Asperges Opening aspergeseizoen 2015 Mathijs Vrieze en Sandra Ysbrandy

Aspergehapjes

Na de toast met een spoom van asperge hebben verschillende bekende Limburgse chefs verrassende hapjes gemaakt met als ingrediënt uiteraard… asperge. Wij klagen niet!

asperges Hollandse asperges aspergeseizoen 2015 de gerechtjes

Linksonder chef René Brienen, restaurant Brienen aan de Maas, die overigens een heerlijk aspergemenu op de kaart heeft staan! Klik hier voor mijn blog daarover.

LINKS:

Meer weten over asperges? Klik hier voor de site van het Aspergecentrum.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#asperges