Tijdens een proeverij van African Wines bij wijnbar Solo Vino in Scheveningen maakte Titia Boxma* kennis met de eerste zwarte vrouwelijke wijnmaker van Zuid-Afrika, Ntsiki Biyela. Ntsiki maakt een rondtoer door Europa waarbij ze o.a. de landen Nederland, Zweden, Engeland, Zwitserland en Duitsland (Prowein) aandoet.

In de Zuid Afrikaanse wijnwereld van blanke mannen is er al sprake van een toename aan vrouwelijke wijnmakers maar helaas zijn de zwarte wijnmaaksters nog zeer schaars. Daar moest maar eens verandering in komen, dacht de uit KwaZoeloe-Natal afkomstige Ntsiki Biyela, toen ze als student werkte bij Delheim Wines. Na een aantal mislukte aanvragen voor een universitaire studie, kreeg zij in 1998 de kans om wijnbouw en oenologie te studeren aan de Universiteit van Stellenbosch, dankzij een beurs van South African Airways.

Eerste zwarte vrouwelijke wijnmaker

Vanaf 2004 was Ntsiki Biyela hoofd-wijnmaker bij Stellekaya Wines, waar ze de eerste zwarte vrouwelijke wijnmaker in Zuid-Afrika werd. In 2009 werd ze uitgeroepen tot Zuid-Afrika’s Woman Winemaker of the Year. In 2017 werd ze door Fortune’s Food & Wine opgenomen in de top 10 van ’s werelds meest Innovatieve Vrouwen in Eten en Drinken. Op het prestigieuze 2021 Wine Harvest Commemorative Event ontving Ntsiki de ‘Diversity and Transformation Award’ voor haar baanbrekende werk in de wijnindustrie in Zuid-Afrika.

Aslina Tita en wijnmaakster

Titia Boxma met wijnmaakster Ntsiki Biyela

In 2017 startte ze met haar eigen bedrijf. Zij koopt haar druiven in bij verschillende wijnboeren en maakt voor de vinificatie gebruik van de faciliteiten van Wijnhuis Delheim. Het is een boeiend verhaal om te horen hoe ze steeds op zoek gaat naar de beste blends voor haar rode wijnen, en haar wijnmaaktechnieken en inkoop van druiven regelmatig aanpast om tot een uitstekende kwaliteitswijn te komen.

Aslina Wines

Ntsiki heeft veel te danken aan haar grootmoeder, die haar veel liefde gaf, en ze heeft daarom haar premium lijn, Aslina naar haar vernoemt. Ntsiki produceert momenteel vier premium lijnen onder het Aslina merk: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Umsasane (de Bordeaux blend) en nog 2 andere lijnen waaronder een op de schil gefermenteerde Chenin Blanc met een totaal van 58.000 flessen per jaar. De druiven komen uit verschillende gebieden in de Westkaap zoals de regio’s Elgin, Stellenbosch en Paarl.

Sauvignon Blanc 2019 en 2020

In vroegere jaren rustte deze wijn 10 maanden op de lie maar hierdoor dachten mensen dat ze een Chardonnay dronken. Daarom heeft Ntsiki de lie-tijd teruggebracht naar maximaal 5 maanden zodat het fruitkarakter en frisheid meer geaccentueerd worden. De 2020 is daarom ook veel aromatischer dan 2019 met tropisch fruit, kruisbes en citrus. Het etiket is ook wat veranderd. De vruchten in de pot op het etiket van 2020 lijken meer op druiven terwijl die van 2019, volgens Ntsiki meer op kleine ogen lijken(!)

Chardonnay 2020 en 2021

Ook bij het maken van de Chardonnay is er sprake van een leerproces. Voor 2019 bestond de blend uit houtgerijpte chardonnay uit Stellenbosch (2e en 3e jaars Frans eiken) en chardonnay uit Elgin op RVS. Maar omdat Elgin het koelere gebied is, besloot Ntsiki om het in 2019 om te keren en juist de chardonnay uit Elgin op hout te lageren en de chardonnay op RVS te bewaren.  Wat resulteert in een frisse stijl chardonnay met een bescheiden houttoets en een vol mondgevoel door een rijping op de lie van 10 maanden. Je ruikt aroma’s  van rijpe peer, tropisch fruit en limoen en een vleugje vanille. Lekkere wijn voor diegenen onder ons die niet van een chardonnay Amerikaanse stijl houden met veel hout.

Aslina witte wijnen

Cabernet Sauvignon 2018 

In deze wijn heeft Ntsiki bewust 14% petit verdot geblend. Petit verdot is normaal gesproken geen teamspeler maar wordt vaak toegepast om rode wijnen iets meer kracht, kleur en diepgang te geven.  Ze kunnen door het hoge tanninegehalte vaak lang bewaard worden.  Deze Cabernet Sauvignon bewijst dat en zou nog best een paar jaartjes kunnen liggen maar is nu met eten ook al heel erg drinkbaar.  De wijn ondergaat 16 maanden 2e en 3e jaar hout en geeft aroma’s van ceder, bramen en pruimen en wat eucalyptus.  Rijpe tannines goed in balans. De wijn heeft in Platters, de Zuid Afrikaanse wijnbijbel, 4 van de 5 sterren gekregen.

Umsasane 2018

Deze wijn is een blend van 73% cabernet sauvignon, 16 % cabernet franc en 11% petit verdot. Umsasane verwijst naar de bijnaam van haar grootmoeder en naar de acaciaboom die, net als haar grootmoeder, beschutting geeft.  Een heerlijke wijn met rijp zwart fruit en lichte houtrijping met zachte tannines en toch goede zuren en een lange afdronk. Eigenaar Damiano D’Alba  van African Wines is, samen met zijn echtgenote Belinda, ook eigenaar van o.a. Solo Vino, een Italiaanse wijnbar en wijnwinkel en dus ontbreekt het niet aan wat heerlijke Italiaanse begeleidende hapjes bij deze wijn. Een uitstekende combinatie!

Aslina compilatie

Informatie:

African Wines: https://www.africanwines.nl/

Solo Vino: https://solovino.nl/

Aslina Wines: https://www.aslinawines.com/

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia

🍇🥂🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in 
voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#Titia