Onder de noemer #aSharedPassion werden vijf journalisten uit Nederland, Frankrijk, Ierland en Polen rondgeleid door de Spaanse wijnregio’s Navarra en Somontano. Caroline Cocheret was erbij voor Anne-Wies.NL eerder deelde ze haar belevenissen uit de wijnregio Navarra. Vandaag staat in het teken van de DO Somontano.
De Spaanse DO Somontano (letterlijk: onderaan de bergen) vind je op de uitlopers van de Pyreneeën. Het is een kleine, maar zeker niet onbelangrijke wijnregio. Sterker nog, in dit dunbevolkte gebied is wijn een belangrijke economische factor! En doordat hier veel jonge mensen werkzaam zijn in de wijnsector, wordt vergrijzing tegengegaan.
DO Somontano: ‘Low population, big wines!’
DO Somontano
Somontano heeft 28 wijnproducenten en 4000 ha wijngaarden – op 350-650 meter hoogte – met de focus op internationale rassen als chardonnay, gewürztraminer, merlot en cabernet sauvignon. Dit is gekomen omdat na de verwoestingen die de druifluis in de 19e eeuw overal aanrichtte, Franse wijnmakers naar het zuiden trokken en hun druiven meenamen. Er zijn echter ook lokale druivenrassen te ontdekken als parraleta, moristel en alcanon. Het klimaat biedt goede omstandigheden voor het maken van kwaliteitswijn: warme zomers met voldoende zonneschijn, koude winters en voldoende neerslag. Hoewel pas in de jaren tachtig de DO-status werd toegekend, hebben de wijnen uit deze regio inmiddels een uitstekende reputatie.
DO Somontano, de proeverij
We beginnen met een overzichtsproeverij in het kantoor van de DO Somontano in de hoofdstad Barbastro. Na een korte introductie worden er ruim zestig wijnen klaargezet om ons een idee te geven van wat Somontano te bieden heeft. En dat is veel! Mooie Chardonnay’s en Bordeaux-blends, sappige, fruitige Gewürztraminers, gastronomische rosé’s en bijzondere wijnen van de lokale variëteiten parraleta (veel kleur, tannine en zuren), moristel (lichte wijnen met gemiddelde zuren en tannines) en alcanon (witte druif, licht, fris en aromatisch).
Bodega Viñas del Vero
Onderweg naar Bodega Viñas del Vero maken we een tussenstop bij Bodega Secastilla, onderdeel van Bodega Viñas del Vero. De Bodega is genoemd naar het nabijgelegen dorpje Secastilla, dat slechts 46 inwoners heeft. We rijden in de stromende regen door het dorpje om de hooggelegen wijngaarden te bezoeken.
Viñas del Vero is een grote producent, één van de pioniers in Somontano en bezit 1000 ha aan wijngaarden. Dat is een kwart van het totale wijngaardareaal in Somontano. Kwaliteit en duurzaamheid staan hier voorop. Zo wordt er biologisch gewerkt, met respect voor de biodiversiteit in en in de omgeving van de wijngaarden en wordt er spaarzaam met water omgegaan. Als er al wordt geïrrigeerd dan gebeurt dat door middel van druppelirrigatie.
Terwijl er, bij wijze van lunch, een keur aan gerechtjes wordt geserveerd, proeven we eerst de Gewürztraminer 2022, met de typische aroma´s voor deze druif. Die is, ondanks wat restsuiker, voldoende fris. Daarna een mooie Chardonnay 2023, heel jong en fris met aroma´s van tropisch fruit. Vervolgens de Clarion 2022, een bijzondere blend van gewürztraminer en chardonnay. Elegant, bloemig en kruidig. We sluiten af met Blecua 2017, een blend van cabernet sauvignon, garnacha, merlot en tempranillo van speciaal geselecteerde druiven, met 20 maanden houtrijping. Een complexe wijn met rijp zwart fruit en kruiden. Er worden maar iets meer dan 3600 flessen van gemaakt, dus een zeer beperkte oplage.
Bodega Enate
En dan is het alweer tijd voor het laatste bezoek van deze reis. “Last but not least, so to say”, het bezoek aan Bodega Enate is indrukwekkend. Niet alleen door de mooie wijnen die we proeven, maar omdat – net als bij Bodega Pago de Otazu in de DO Navarra, waarover Caroline in een eerder artikel schreef – kunst en wijn hand in hand gaan. De Bodega is een museum met meer dan 100 kunstwerken van bekende Spaanse en internationale kunstenaars. Elke wijn die hier wordt gemaakt krijgt een afbeelding van een van de kunstwerken op het etiket.
Bodega Enate, opgericht in 1991, speelde van meet af aan in op de wereldwijde populariteit van internationaal bekende rassen als merlot, cabernet sauvignon en chardonnay. En zo is het nog steeds! Hier wordt niet meegegaan met de trend om wijnen te maken van lokale druiven. Bij Enate weten ze heel goed dat de hier aangeplante rassen perfecte omstandigheden vinden in Somontano. En dat is te proeven!
Onder begeleiding van Enate’s zeer ervaren wijnmaker Jésus, maken we kennis met de wijnen van Enate. En inderdaad, het zijn stuk voor stuk mooie, zuivere en goed gemaakte wijnen. Alle wijnen combineren rijpheid en frisheid en weerspiegelen het klimaat en het terroir van de regio. Uitschieters wat mij betreft zijn de Reserva 2018, gemaakt van 100% cabernet sauvignon, 12 maanden gerijpt in barrique. Vol, met aroma’s van zwarte bessen en bramen, rijpe tannines en met voor deze streek zo kenmerkende fraîcheur. Ook de Enate Uno Tinto een blend van cabernet sauvignon en syrah, is een indrukwekkende wijn, met bessen, koffie en chocolade, vol en complex.
Maar de laatste wijn steekt alle anderen naar de kroon. De Enate Uno Chardonnay 2013 (!), prachtig gerijpt en ondanks zijn respectabele leeftijd heel fris. Tropisch fruit, noten, karamel en zeer lange afdronk. Wat een wijn! Dat men bij Enate echt gelooft in deze wijn en de mogelijkheid te rijpen blijkt wel uit het feit dat de 2013, met 10 jaar rijping dus, de huidige jaargang is die op de markt is gebracht.
Een mooie afsluiter van een boeiende reis naar het verrassend veelzijdige Navarra en het kleine, maar o zo fijne, Somontano.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedInofFacebook
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
#aSharedPassion
Geef een reactie