Na ons bezoek aan de Pago de Aylés rijden we door naar de imposante coöperatie Grandes Vinos y Viñedos, bezoeken we het wijnmuseum in Cariñena en besluiten we de dag met een geweldig diner én wijnen bij restaurant Palomeque in Zaragoza.
Dat ‘grote jongens’ ook bijzonder mooie wijnen kunnen maken ontdekken we weer eens tijdens ons bezoek aan de coöperatie Grandes Vinos in het Spaanse Aguarón, 10 autominuten ten westen van Cariñena, de naamgever van de DO Cariñena. Cariñena is een van de oudste wijnproducerende regio’s in Aragón. Het staat vooral bekend om zijn rode wijnen, met name die gemaakt van garnacha. De coöperatie echter doet er alles aan om het voor de streek authentieke druivenras carignan, hier genaamd cariñena, weer op de kaart te zetten. Dat komt direct tot uiting in de door hen gebruikt de slogan: ‘Grandes Vinos, The legacy of Cariñena‘.
S.A. Grandes Vinos y Viñedos
We worden ontvangen door marketing director Manuel García Casares, die ons rondleidt in de winery. Hij legt uit dat Grandes Vinos eigenlijk geen coöperatie is, maar een ‘Sociedad Anónima‘ waarbij de 700 leden ook shareholders zijn. In 1955 was de winery waar we ons bevinden een coöperatie met 155 leden, maar in 1997 zijn 5 coöperaties, met behulp van de overheid en bankinstellingen, gaan samenwerken onder de naam Grandes Vinos. Van de meer dan 4.500 ha aan wijngaarden worden nu jaarlijks 15 miljoen flessen geproduceerd onder verschillende labels, waarvan 70% wordt geëxporteerd.
Anayón
We steken het terrein over en komen in een ruimte waar met recht micro-vinificatie plaatsvindt, gezien het aantal en de diversiteit aan kleinere tanks van diverse materialen. Langs de wanden staan ook eiken barriques opgesteld en terracotta kruiken. Van die laatste komt de Anayón Cariñena Terracotta, de topwijn uit de Anayón lijn. Anayón is de premium lijn van Grandes Vinos. Voor sommige wijnen komen de druiven slechts van één specifiek perceel. Hiermee bewijst de winery dat ook een ‘grote jongen’ prachtige, complexe wijnen kan maken.
Anayón Cariñena Terracotta
We proeven hier de 2015 Anayón Cariñena Terracotta. De druiven komen van 50-60 jaar oude carignan stokken uit een van de beste percelen. De wijn is rond, sappig, kruidig. Heel spicy en soepel. Heel fris, nog geen tertiaire aroma’s die je bij een oudere wijn verwacht. De wijn opent zich steeds meer in het glas. Een prachtige, complexe wijn met veel fruit en een zilte, stenige mineraliteit. Van deze wijn zijn slechts 1800 flessen geproduceerd. De prijs ligt rond de €140,-.
Proeverij Grandes Vinos
Na deze indrukwekkende ervaring nemen we plaats in het proeflokaal en voegt export area manager Antonio Calejero Sopesens zich bij ons. We proeven enkele andere wijnen uit het portfolio.
Met de IdRIAS Gewürztraminer Las Planas 2022 maken we een uitstapje naar de DO Somontano. De wijn is een ‘vino ecologico’, dus een wijn met een biologisch keurmerk.
De wijn is droog, spicy en niet zo aromatisch als veel Gewürztraminers kunnen zijn.
De tweede is de Anayón Garnacha Blanca 2018. De wijn kreeg 9 maanden schilinweking, gevolgd door 39 maanden eiken. De kleur van de wijn is oranje, maar is volgens Antonio geen ‘orange wine’ omdat de kleur meer veroorzaakt is door de houtrijping dan door de schilinweking.
De wijn is droog, spicy, orange peel, rozijnen en wit fruit. Fijne fenolische trekjes.
De CDA 2022 van 100% garnacha die we vervolgens proeven kreeg een ‘Gran Oro’ medaille als ‘Beste Jonge Wijn’ bij de Spaanse Baco wijncompetitie. Een heel belangrijke prijs in Spanje. CDA staat voor ‘Corona de Aragón’; het label is dan ook volop voorzien van kroontjes.
De wijn is licht, sappig, jong, fris, zacht kruidig. Heerlijk om zo te drinken. Ongecompliceerd en gewoon fijn.
We besluiten deze proeverij met de Monasterio de las Viñas Reserva 2018. De wijn is een blend van garnacha, tempranillo, cariñena en cabernet sauvignon, 12 maanden houtrijping.
Rond, tannines aan de stroeve kant, rood fruit, viooltjes, kruidig, fris.
Grandes Vinos, de lunch
Tot slot worden we getrakteerd op een heerlijke lunch met authentieke gerechten in het deel van de bodega dat speciaal is ingericht voor het ontvangen van bezoek en het organiseren van proeverijen en evenementen. Natuurlijk met bijpassende wijnen….
Er wordt veel gesproken (en gegeten!) maar weinig geschreven. De wijnen zijn fijn en passen goed bij de gerechten verschillende gerechten. De Chardonnay bij ‘Migas‘, een gerechtje van broodkruim, worst, knoflook en olijfolie, de Cariñena bij lamsboutjes en de Moscatel bij een flan: beide fris met een tikje karamel. De Migas wordt normaal (uiteraard) met eigen cariñena druiven geserveerd, maar die zijn er niet in het seizoen dat wij er zijn. We moeten het dus doen met witte tafeldruiven. Ook geen straf overigens….
Wijnmuseum Cariñena
Na deze heerlijke lunch rijden we door naar het wijnmuseum in Cariñena, waar we worden opgewacht door een delegatie notabelen, waaronder Antonio Ubide Bosqued, President van de DO Cariñena. Na een presentatie over de DO Cariñena neemt Carmen Carcia, ‘gerente’ van de ‘Ruta del Vino Campo de Cariñena ons mee door het wijnmuseum.
Een compleet dossier over de DO Cariñena kun je hier vinden.
Na afloop van de presentatie en het bezoek aan het wijnmuseum staan er 15 wijnen klaar om door ons geproefd te worden. Als je interesse hebt in mijn proefnotities: stuur me een email en ik deel ze met je.
Dinner @ Palomeque restaurant
Het diner vindt plaats in Palomeque restaurant in het centrum van Zaragoza. Met kleine (en grotere) gerechtjes, ieder voor zich en/of om te delen en spannende wijnen, geadviseerd door sommelier Jesús Miguel, hebben we een topavond. Ook een van mijn medereizigers, Michal Gawlowski, ontpopt zich als een kundig sommelier, gastheer en verhalenverteller. (Rechtsboven op de foto hieronder). Ter afsluiting worden we getrakteerd op een bijzondere, meer dan 50 jaar oude Brandy de Jerez. Genieten met een grote G!
Het is al laat als we in ons hotel aankomen, Hotel Innside Zaragoza. Prima kamers, zwembadje op het dak. Maar daarvoor zijn we te laat, morgen gaat de reis alweer vroeg verder. Op het programma staan onder meer bezoeken aan en proeverijen bij het Consejo Regulador van de DO Calatayud en Campo de Borja en Bodegas Aragonesas.
Meer over de #aSharedPassion reizen in Spanje op deze website vind je hier.
Over #aSharedPassion
De reis werd georganiseerd door de Organizacion Interprofesional del Vino de España (OIVE) – The Spanish Wine Interprofessional Organisation samen met de Union Española de Catadores (UEC) – Spanish Wine Tasters Association in het kader van een promotieprogramma van de Europese Unie onder de slogan ‘A SHARED PASSION’: ontdek Europese kwaliteit met wijnen uit Spanje (en Portugal). Centraal tijdens deze reis stonden de beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van Castilla-La Mancha en Montilla-Moriles in Andalusië.
Over OIVE
Organizacion Interprofesional del Vino de Espana – The Spanish Wine Interprofessional Organisation is een particuliere non-profit organisatie die in 2014 is opgericht door de zes nationale organisaties die representatief zijn voor de hele wijnwaardeketen in Spanje van wijnbouw tot wijnmarketing, met als doel te dienen als instrument voor de verbetering van de sector. De belangrijkste doelstellingen van OIVE zijn: verdedigen van de belangen van de wijnbouwsector, van productie en transformatie tot handel. De productie aanpassen aan de eisen van de markt en de consument. Het verbeteren van de wijnwaardeketen door belanghebbenden uit de sector te verenigen. Het verhogen van de toegevoegde waarde van wijn door de kwaliteit van het product te benutten.
Meer informatie www.oive.es
Over UEC
De Union Espanola de Catadores – de Spanish Wine Tasters Association – een culturele en wetenschappelijke non-profit organisatie opgericht in 1985, is de meeste gespecialiseerde Spaanse organisatie op het gebied van cursussen over wijnproeven gericht op wijnliefhebbers en professionals, met meer dan 100 gegeven cursussen. De organisatie heeft meer dan 700 leden. UEC organiseert bovendien drie wijnwedstrijden: Baco awards (www.premiosbaco.es), Bacchus Wine International Competition (www.concursobacchus.es) en Best of Spain Wine Challenge (www.bestofspainwinechallenge.com).
Meer informatie www.uec.es
🍇🥂Wil je dat niet missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#aSharedPassion
Geef een reactie