Na een heerlijke en boeiende dag in Madrid, waar we de stad bekeken, een interessante proeverij bijwoonden met Spaanse wijnen én genoten van een heerlijke lunch en diner (dat artikel lees je hier), is het tijd om de wijnregio Aragón te verkennen.

Aragón is een van de zeventien autonome regio’s (deelstaten) van Spanje, gelegen in het noordoosten van Spanje. De drie provincies zijn van noord naar zuid Huesca, Zaragoza en Teruel. In Zaragoza ligt ook de hoofdstad van Aragón die dezelfde naam draagt: Zaragoza.

De regio Aragón in rood, met hoofdstad Zaragoza. (map: wikipedia)

De regio Aragón in rood, met hoofdstad Zaragoza. (map: wikipedia)

Met de hogesnelheidtrein reis je makkelijk, comfortabel en snel van Madrid naar Zaragoza. Maar let wel: net als bij een luchthaven worden jij en je bagage gecontroleerd. Houd je paspoort dus paraat terwijl je bagage door een controle-poortje gaat.

Madrid station douane

Pago de Ayles

Het eerste wijnbedrijf dat we bezoeken is Pago de Ayles. Aragón kent vier DO’s : Calatayud, Cariñena, Campo de Borja en Somontano maar slechts één Pago: Ayles. Een Pago is in Spanje de top van de kwaliteitspyramide, vergelijkbaar met een Single Estate, Domaine of Cru. Het is een afgebakend gebied met unieke kenmerken, zowel qua bodem als qua microklimaat, waardoor het zich onderscheidt van omliggende locaties en waarvan de wijngaarden wijnen produceren met onderscheidende en bijzondere kwaliteiten. Pago de Ayles bevindt zich in de appellatie Cariñena.

Pago pyramide via Pago ayles

Pago pyramide. Bron: pagoayles.com

Ongerept landschap

We rijden door een spectaculair onherbergzaam landschap waar ruige struiken, rotsen, ravijnen en grotten elkaar afwisselen en boven onze hoofden de (roof)vogels af en aan vliegen. Door de rijke fauna heeft de EU het gebied in haar Natura 2000 opgenomen, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Als we een heuvel bereiken doemt ineens de winery La Finca Aylés op, liggend temidden van goed onderhouden wijngaarden en omringd door olijfbomen, veel groen en allerhande kruiden.

Pago de Ayles aankomst compilatie

De bodem bestaat hier uit klei-, kalksteen- en kalkachtige bodems met diepe grotten en ondergrondse rivieren waaraan de wijngaarden een ware symfonie van leven en kleur geven. De wijnen van Pago de Ayles zijn sinds 2020 biologisch gecertificeerd. Wat helpt is het feit dat het hier meestal flink waait: de koude ‘Cierzo’ uit het noorden en het de warme ‘Levante uit het zuiden ontmoeten elkaar hier.

Finca Ayles

We worden ontvangen door wijnmaakster en dochter van oprichter van Finca Ayles, de inmiddels overleden Federico Ramón, Inmaculada Ramón en Fernando Reyes, accountmanager van Pago de Ayles. De familie (Inmaculada en haar twee broers) bezit in totaal 3.000 ha, waaronder 100 ha aan wijngaarden, waarvan de helft bestemd is voor hun Vino de Pago. Naast wijngaarden staan onder meer olijfbomen en granen aangeplant. Na een korte rondleiding door de prachtige winery is het tijd om te gaan proeven.

Welkom Pago de Ayles compilatie

Finca Ayles, de proeverij

Die proeverij vindt plaats in de prachtige tuin van de winery waarin volop geurige kruiden staan aangeplant. De winery produceert niet alleen Pago wijnen, maar ook andere wijnen, voornamelijk van garnacha, waar de Cariñena appellatie, naast tempranillo, om bekend staat. We beginnen echter met een Chardonnay in een flight van drie wijnen onder de naam ‘UN EXPECTED’. Het ‘onverwachte moet de uitstekende prijs-kwaliteits verhouding zijn. We gaan het proeven…

Flight 1: 

UN EXPECTED Chardonnay 2022
Fris, appel, peer. Romig en fris tegelijk. Mooi bittertje na. Inderdaad een onverwacht fijn glas, zeker als je geen fan bent van de over-oaked Californische Chardonnays. Ook het alcoholgehalte is, met 13% niet al te hoog. Deze Chardonnay is een ‘easy-drinking’ exemplaar met een mooie, frisse zuurgraad. Volgens Inmaculada Ramón ligt de focus bij deze wijn inderdaad op frisheid. Mooi glas!

UN EXPECTED Garnacha 2021
Deze hout kreeg iets hout mee, minder dan 50% voor 5-6 maanden. Veel fruit, donker fruit, sap, vol, spicy, tikje hout. Ook weer een modern gemaakte, fijne wijn.

UN EXPECTED Syrah 2016
2 jaar Frans eiken. Mooi neus, vol fruit. Een vlezige wijn, donker fruit, tapenade. Doet denken aan een een St. Joseph uit de Rhône. Bittertje en spicy na.

Pago de Ayles proeverij in tuin compilatie

Flight 2:

Vino de Pago Cuesta del Herrero 2021 Viñas Viejas, Aylés DOP
Een wijn van voornamelijk tempranillo en garnacha, aangevuld met een kleine hoeveelheid andere druiven, waaronder cabernet sauvignon en merlot. Druiven van een kalkrijke bodem. 6 maanden Frans eiken. Mooie neus, vol fruit, vers fruit, kersen, kruiden, ronde tannines. Elegant en spicy. Mooie wijn.

Vino de Pago Cuesta del Herrero 2020 Viñas Viejas, Aylés DOP
Zelfde wijn als de vorige, maar jongere vintage. Deze wijn heeft van alles nét iets meer: body, structuur, tannines. Decanter 97 punten. Kan ik me voorstellen. Ook dit is een mooie wijn.

Vino de Pago Senda de Leñadores 2020 Viñas Viejas, Aylés DOP
Ook dit is een wijn van vooral garnacha en tempranillo, maar dan van een bodem die meer klei bevat en gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. Krachtig en elegant tegelijk. Vol, veel fruit, romig, spicy, mediterrane kruidigheid. Ook weer een zeer mooie wijn!

Pago de ayles pago wijnen compilatie

Dit was een mooie aftrap voor de wijnbezoeken tijdens onze persreis door de wijnregio Aragón. Meer over het #aSharedPassion initiatief en deze persreis op deze website lees je hier.

www.pagoayles.com

Over #aSharedPassion

De reis werd georganiseerd door de Organizacion Interprofesional del Vino de España (OIVE) – The Spanish Wine Interprofessional Organisation samen met de Union Española de Catadores (UEC) – Spanish Wine Tasters Association in het kader van een promotieprogramma van de Europese Unie onder de slogan ‘A SHARED PASSION’: ontdek Europese kwaliteit met wijnen uit Spanje (en Portugal). Centraal tijdens deze reis stonden de beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van Castilla-La Mancha en Montilla-Moriles in Andalusië.

Spanje asharedpassion

Over OIVE

Organizacion Interprofesional del Vino de Espana – The Spanish Wine Interprofessional Organisation is een particuliere non-profit organisatie die in 2014 is opgericht door de zes nationale organisaties die representatief zijn voor de hele wijnwaardeketen in Spanje van wijnbouw tot wijnmarketing, met als doel te dienen als instrument voor de verbetering van de sector. De belangrijkste doelstellingen van OIVE zijn: verdedigen van de belangen van de wijnbouwsector, van productie en transformatie tot handel. De productie aanpassen aan de eisen van de markt en de consument. Het verbeteren van de wijnwaardeketen door belanghebbenden uit de sector te verenigen. Het verhogen van de toegevoegde waarde van wijn door de kwaliteit van het product te benutten.

Meer informatie www.oive.es

Over UEC

De Union Espanola de Catadores – de Spanish Wine Tasters Association – een culturele en wetenschappelijke non-profit organisatie opgericht in 1985, is de meeste gespecialiseerde Spaanse organisatie op het gebied van cursussen over wijnproeven gericht op wijnliefhebbers en professionals, met meer dan 100 gegeven cursussen. De organisatie heeft meer dan 700 leden. UEC organiseert bovendien drie wijnwedstrijden: Baco awards (www.premiosbaco.es), Bacchus Wine International Competition (www.concursobacchus.es) en Best of Spain Wine Challenge (www.bestofspainwinechallenge.com).

Meer informatie www.uec.es

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#aSharedPassion