Tijdens een perstrip in juni 2023 staan 3 Spaanse wijngebieden in de spotlight, die wellicht wat minder bekend zijn onder de wijnliefhebbers: de DO Cariñena, DO Campo de Borja en de DO Calatayud. Boeiende wijnregio’s met elk hun eigen autochtone druivenrassen. De perstrip start in Madrid met een fijne lunch en een masterclass:
‘Wines from Spain: Indigenous Ambassadors”. Dag 1, ik neem je even mee…

We komen aan in ons hotel in Madrid: hotel Catalonia Atocha. Dikke aanrader. Het trendy hotel ligt heel centraal, op zeer korte afstand van het Plaza Mayor en niet ver van het treinstation en metrostations. En op het dak…. en zwembad(je) met poolbar.

Hotel Catalonia Atocha Madrid

Maar helaas… als je op werkreis bent heb je niet veel tijd om te genieten van dit soort zaken: werk aan de winkel: lunchen bij El Barril de las Letras.

Lunch El Barril de las Letras Restaurant

En dat is zeker geen straf! El Barril de las Letras is een heel sfeervol authentiek Spaans restaurant met een moderne twist en als specialiteit zeevruchten. Het ligt in het hart van de literaire wijk Barril de las Letras, in het centrum van Madrid, op loopafstand van ons hotel. We genieten er van diverse kleine gerechtjes van de kaart met enkele bijpassende wijnen.

El Barril de Las Letras restaurant

El Barril de Las Letras lunch compilatie

Masterclass “Wines from Spain: Indigenous Ambassadors”

Na deze heerlijke lunch wandelen we naar het gebouw waar de UEC, Unión Española de Catadors, zetelt. Twaalf wijnen van autochtone druivenrassen uit verschillende delen van Spanje zijn geselecteerd.

UEC de wijnen

Masterclass a shared passion compilatie

De proeverij wordt begeleid door wijnspecialist Arturo Garre (rechtsonder) met behulp van Miguel Berzosa (Spanish Wine Tasters Association Manager, linksboven), María Díez Nepomuceno (Directora de Comunicación en Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE), niet op de foto) en Susana García Dolla (Directora General OIVE, rechtsboven).

1) Azpilicueta Blanco 2022, DOCaRioja
Een wijn van 100% viura, drie maanden op de lies in eiken barrels. Alc. 12,5%
Bloemige neus, honing. In de mond vol, kruidig, droog, spicy, groene peperkorrels, lemon. Mooie zuurgraad. Het eiken is duidelijk te proeven, ook in de finish. Echter niet storend.

2) 3 Miradas Vino de Pueblo 2021, DO Montilla Morilles
100% pedro ximenez, oude bush-vines, van een kalkrijke ‘albariza’ bodem. Fermentatie in de voor de streek traditionele cementen tanks: ’tinajas’, waarna de wijn 8 maanden onder ‘flor’ (een natuurlijke laag gist) in dezelfde vaten rijpt. Alc. 13%
Medium lemon kleur. Sherry-neus, flor, amandel, kamille, groene appel. In de mond droog, een medium body en een frisse zuurgraad. Ook hier amandel, kamille, groene appel wat in de finish allemaal redelijk lang nablijft.

3) López Cristobal Albillo 2021, DO Ribera del Duero
100% albillo van 30 jaar oude stokken op een kalkhoudende bodem. Fermentatie in barrels, 3 maanden gerijpt op de lees in Frans eiken barrels, gevolgd door 6 maanden in de fles.
Pale lemon van kleur. In de neus grapefruit, toast, licht bloemig, kweepeer, rokerig. In de mond fris, droog, medium body, grapefruit, citroen. Hout duidelijk aanwezig, maar goed in balans met het fruit, dat voorop blijft staan, en de frisse zuurgraad.

4) José Pariente 2022, DO Rueda
100% verdejo van de hoogste wijngaarden op het plateau van de rivier de Duero. Stokken geplant tussen 1962 en 1991. Fermentatie in RVS, beton en eiken. 4 maanden rijping op de lees, waarna de blend van de wijnen van de drie verschillende fermentatiemethodes wordt gemaakt. Alc. 13%
Medium lemon van kleur. In de neus wit fruit, groene appel, venkel, citroen. In de mond een medium+ body en acidity. Bloemig, groene appel, spicy, klein maar fijn bittertje, wat in de afdronk terugkomt. 

5) O Luar Do Sil Godello Sobre Lias 2022, DO Valdeorras
Een wijn van de bekende winery Pago de los Capellanes in Ribera del Duero. 100% godello van een bodem van leisteen en graniet. Fermentatie in RVS, 6 maanden rijping op de lees, met regelmatig ‘stirring’ wat de wijn meer body en rijpingspotentieel moet gegen.
Kleur medium lemon. In de neus lentegras, voorjaar, wit fruit, citroen, rijpe peer. In de mond romig, droog, medium+ body en zuurgraad. Wit fruit, citrus, peer. In de finish een verfijnd grapefruit bittertje en lichte gisttonen.

6) Lagar de Cervera 2022, DO Rias Baixas
100% albarińo, met de hand geplukt en gekoeld naar de winery vervoerd. Daar ging de complete oogst door een ‘optical sorting machine’, de eerste in Rias Baixas, waardoor alleen de allerbeste druiven in de wijn terechtkwamen. Koeling en nitrogen werden gebruikt om de wijn tegen oxidatie te beschermen.
Kleur pale lemon. Intense neus, vooral bloemig, maar ook citrus, perzik. In de mond droog, een medium body en medium+ zuurgraad en alcohol. Dat laatste maakt de wijn een tikje branderig, maar niet storend. Ook hier het citrus- en steenfruit. Lange finish, fris, citrus, grapefruit bittertje. 

7) El Grifo Malvasía Colección 2022, DO Lanzarote
100% malvasia volcanica van, zoals de naam al aangeeft vulkanische bodem, in Lanzarote. El Grifo is het oudste wijnhuis van de Canarische eilanden. Fermentatie met geselecteerde gisten uit eigen wijngaard. Ongefilterd gebotteld.
In d eneus reductieven aroma’s. Fosfor. Dat verdwijnt snel als je de wijn laat walsen in je glas. In de mond komt dat ook terug. Maar ook meloen, tropisch fruit, rijpe perzik. Medium alcohol-zuur-body. Niet heel lange finish, wel fris, orange peel.

8) Val do Galir Mencia 2021, DO Valdeorras
100% mencia van verschillende op terrassen gecultiveerde wijngaarden. Bodems kleiachtige-leemgronden met overwegend diepe leisteen. Gekoelde maceratie van de druiven 48 uur voor de fermentatie. Rijping 10 maanden in 500-liter Frans eiken barrels.
Robijnrood van kleur. Veel neus: rode kersen, zwarte bessen, kruidig, spicy, zwarte peper. In de mond droog, forse zuurgraad, medium body, rijpe en fijne tannines. Sappig. Fruit en eiken in de finish, wat lang na blijft.|

9) La Montesa 2020, DO Ca Rioja
95% garnacha, 5% andere druiven. Organic gecultiveerd op 550 meter boven zeeniveau, 34 jaar oude stokken. Gevarieerde bodem: van vulkanisch gesteente tot leisteen, slib en zand. Spontane fermentatie in rvs met autochtone gisten. 12 maanden rijping in Frans en Amerikaans eiken. Ongefilterd gebotteld.
Rood fruit in de neus, veel neus, rode kersen, tikje kokos. In de mond een medium body en zuurgraad. Zachte tannines. Elegant, fris, rond en sappig, spicy. Frisse, sappige finish, redelijk lang. Tikje zilt. Lekker doordrinkbaar.

10) Bobos Finca Casa La Borracha 2021, DO Utiel-Requena
100% bobal, van meer dan 80 jaar oude stokken. Bodem kalksteen en klei-achtig. Vroeg in de ochtend geplukt, ontsteeld en 3 dagen bij-10°C opgeslagen om frisheid te behouden. Daarna maceratie in 400 liter open vaten van Amerikaans eiken. Een met water gekoelde rvs plaat wordt gebruikt om een temperatuur van 8°C te behouden. Dagelijks wordt de ‘hoed’ in de vaten handmatig naar beneden bewogen en zodra de fermentatie start wordt de koeling gestopt zodat de fermenterende most 26°C kan bereiken. Na 15 dagen worden de druiven licht geperst. Rijping minimaal 10 maanden in nieuwe 300 liter Frans Allier eiken vaten.
Donker robijnrood. Uitgesproken neus met donker fruit, mediterrane kruiden, vanille. In de mond zwarte bessen, zure kersen, ook wat rood fruit, mediterrane kruiden, behoorlijk wat hout, toast, spicy, ronde tannines. Barbecue-wijn.

11) Altos de Luzón 2020, DO Jumilla
100% monastrell van een ‘dry-farmed’ wijngaard op een hoogte van 675 meter boven zeeniveau. Arme zandgrond. Na de oogst 24 uur in gekoelde ruimtes van 6°C opgeslagen. Fermentatie gedurende 8-10 dagen, met een maximum temperatuur van 26°C. 12 maanden gerijpt in nieuw Amerikaans en Frans eiken.
Donker robijnrood. In de neus direct het eiken: vanille en kokos, later ook rood fruit. In de mond rood fruit, rijpe doch stoere tannines, pittig alcohol (14,5%)  Door het fruit en de alcohol een ‘zoete’ impressie, maar niet storend. De wijn heeft genoeg fris zuur. Mooie wijn!

12) Gran Colegiata Original 2017, DO Toro
100% tinta de toro (tempranillo) van meer dan 60 jaar oude stokken. Fermentatie 24-28 °C, rijping 18 maanden in Amerikaans eiken.
Kleur donker robijnrood, tegen paars. (Het is hier warmer dan in Rioja, waardoor de schil van de tempranillo-tinta de toro druif in Toro dikker is en daarmee meer kleur geeft aan de wijn). In de neus tertiaire aroma’s, gedroogde pruimen, kruidnagel, kaneel. In de mond vol, sappig, rood en donker fruit, rijpe frambozen naast gedroogde pruimen en bosbes. Kruidnagel, toast, vanille. Tannines tikje drogend. Spicy en fruitige finish. Mooie wijn!

aSharedPassion groep tasting (1)

Aan de tafels van links naar rechts wijnjournalisten Jeanette Wiberg Wingquist (Zweden), Aigard Nords (Letland), Jolande Vos (Nederland), Anne-Wies van Oosten (Nerderland-Roemenië) en Michal Gawlowski (Polen). Achterin staand de organisatoren v.l.n.r. Miguel Berzosa, María Díez Nepomuceno, Arturo Garre en Susana García Dolla.

Barrio de las Letras

Na deze leerzame proeverij maken we een stadswandeling waar de wijk Barrio de las Letras (Literaire wijk) centraal staat. Veel Spaande auteurs hadden hier hun woning, waaronder de bekende schrijvers Miguel Cervantes en Pedro Calderón de la Barca. Een inspirerende wijk waar ook theater een grote rol speelt. En waar natuurlijk sfeervolle terrasjes en smaakmakende tapas-barretjes te vinden zijn. Een impressie…

Madrid wandeling compilatie

De Beer en de Aardbeienboom is wellicht een van de meest beroemde beelden in Madrid. De ‘Osa y el Madrono’ de rechtopstaande berin die van een aardbeienboom de eet, geldt als symbool van Madrid. De beer vindt men ook terug op de officiële vlag van de stad. Over het waarom een beer en waarom met een aardbeienboom doen verschillende verhalen de ronde. Een verhaal is dat er lang geleden (13e eeuw) een conflict was over grondbezit tussen het stadsbestuur en de kerk. De koning loste het op door de beslissing te nemen dat de bomen en bossen (gesymboliseerd door de aardbeienboom) eigendom zouden zijn van de stad en dat de dieren en vlaktes (gesymboliseerd door de beer) eigendom zouden zijn van de kerk. Hoe het ook zij, het is moeilijk een foto te maken van het beeld, want hele hordes toeristen willen met het dier op de foto. Maar het is me gelukt!

Dis Tinto Taberna

Deze inspirerende dag sluiten we af bij Dis Tinto Taberna waar Chef-eigenaar Ivan de la Torre ons verrast met heerlijke, vers bereide gerechtjes en bijpassende wijnen.

Dis tinto compilatie 1

Dis Tinto compilatie 2

Dis tinto de wijnen bij elkaar

https://www.instagram.com/distinto_taberna/

Over #aSharedPassion

De reis werd georganiseerd door de Organizacion Interprofesional del Vino de España (OIVE) – The Spanish Wine Interprofessional Organisation samen met de Union Española de Catadores (UEC) – Spanish Wine Tasters Association in het kader van een promotieprogramma van de Europese Unie onder de slogan ‘A SHARED PASSION’: ontdek Europese kwaliteit met wijnen uit Spanje (en Portugal). Centraal tijdens deze reis stonden de beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van Castilla-La Mancha en Montilla-Moriles in Andalusië.

Spanje asharedpassion

Over OIVE

Organizacion Interprofesional del Vino de Espana – The Spanish Wine Interprofessional Organisation is een particuliere non-profit organisatie die in 2014 is opgericht door de zes nationale organisaties die representatief zijn voor de hele wijnwaardeketen in Spanje van wijnbouw tot wijnmarketing, met als doel te dienen als instrument voor de verbetering van de sector. De belangrijkste doelstellingen van OIVE zijn: verdedigen van de belangen van de wijnbouwsector, van productie en transformatie tot handel. De productie aanpassen aan de eisen van de markt en de consument. Het verbeteren van de wijnwaardeketen door belanghebbenden uit de sector te verenigen. Het verhogen van de toegevoegde waarde van wijn door de kwaliteit van het product te benutten.

Meer informatie www.oive.es

Over UEC

De Union Espanola de Catadores – de Spanish Wine Tasters Association – een culturele en wetenschappelijke non-profit organisatie opgericht in 1985, is de meeste gespecialiseerde Spaanse organisatie op het gebied van cursussen over wijnproeven gericht op wijnliefhebbers en professionals, met meer dan 100 gegeven cursussen. De organisatie heeft meer dan 700 leden. UEC organiseert bovendien drie wijnwedstrijden: Baco awards (www.premiosbaco.es), Bacchus Wine International Competition (www.concursobacchus.es) en Best of Spain Wine Challenge (www.bestofspainwinechallenge.com).

Meer informatie www.uec.es

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#aSharedPassion