Een presentatie van wijnen uit Argentinië met een ’touch van Frankrijk’. Wat hebben Argentinië en Frankrijk met elkaar te maken? Of meer specifiek: de wijnen Phebus en Prieuré de Cénac? Ik neem je even mee.
Op dinsdag 8 oktober vond bij het Amstelveense restaurant De Jonge Dikkert een mooie proeverij plaats, gevolgd door een dito lunch. Onderwerp: het Argentijnse wijnhuis Phebus en het Franse wijnhuis Prieuré de Cénac. Diane Fabre van het Argentijnse wijnhuis Phebus was overgevlogen om pers en andere geïnteresseerden te informeren over de ontwikkelingen bij de bodega in Argentinië én de cave in Frankrijk.
Het wijnhuis Phebus bestaat sinds 1996 en is in handen van het Diane en Hervé Fabre. In 2015 kwam het Franse Cahors-wijnhuis Prieuré de Cénac in de kundige handen van het echtpaar. Je voelt hem al aankomen: gemeenschappelijke deler is de Malbec.
Hoe het allemaal begon
Tijdens een bezoek aan Mendoza in 1992 probeerde Hervé Joyaux Fabre, destijds wijnhandelaar in Bordeaux, een aantal zeer goede Malbec-druiven en hij werd volkomen verleid door het karakter en de diepte van deze prachtige druivensoort. Hervé kocht een aantal van de oudste Malbec-wijngaarden van Argentinië in Vistalba (aangeplant in 1908) en hij bouwde zijn eerste wijnmakerij in Luján de Cuyo, vlak bij Mendoza.
In 1994 kocht hij oude wijngaarden en een wijnmakerij in Rio Negro, Patagonië. Het unieke koele klimaat van deze zuidelijke regio in combinatie met het “terroir” maakte het mogelijk om geweldige wijnen te creëren die qua stijl heel anders zijn dan die geproduceerd in Mendoza.
Phebus werd in 1996 geboren uit de wens om moderne wijnbouw, het terroir van Mendoza en de ‘savoire faire’ van Bordeaux te combineren om wijnen met een unieke persoonlijkheid te produceren.
In 1997 sloot Diane Joyaux zich aan bij dit avontuur. Frans-Duits, meertalig en gepassioneerd door wijn, bracht Hervé’s vrouw de nodige vaardigheden mee om verkopen over de hele wereld te ontwikkelen.
Hervé Fabre is inmiddels meerdere malen uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar en ook de bodega is door IWSC uitgeroepen tot ‘winery of the year’.
De belangrijkste wijnregio’s van Argentinië liggen in het westelijke deel van het land, tussen de uitlopers van het Andesgebergte. De hoogte, het temperatuurbereik, de lokale knowhow, nieuwe technologieën en een diepgewortelde wijncultuur geven Argentijnse wijnen hun identiteit en unieke kwaliteit. Phebus haalt zijn druiven uit wijngaarden in de beste wijnbouwgebieden van Mendoza (Luján de Cuyo) en Patagonië (Alto Valle de Río Negro).
Phebus in Medoza
Mendoza is de belangrijkste wijnproducerende provincie van Argentinië en het hart van de wijnhandel. Meer dan 80% van alle Argentijnse wijn wordt in deze provincie geproduceerd. Met vijf subregio’s heeft Mendoza verschillende bodems en hoogtes (van 500 tot 1800 m boven zeeniveau). De Phebus-wijnmakerij ligt in Luján de Cuyo, 18 km ten zuiden van de stad Mendoza op 1150 m boven zeeniveau, aan de voet van de Andes en de grens met Chili. Het is een seismisch en droog gebied en de wijnstokken ontvangen water van de bergrivieren, gevoed door kanalen.
Malbec in Frankrijk
Malbec is een van de toegestane druivensoorten in Bordeaux, maar is nu veel prominenter aanwezig verder naar het zuiden, in Cahors. Traditioneel zijn de Malbecs van Cahors diepe, tanninerijke, “zwarte” wijnen en kunnen ze in hun jeugd erg ongenaakbaar zijn, hoewel dit stereotype nu verandert dankzij wijnmakers als Hervé. Cahors – 3035 hectare (2022) – Bordeaux – 890 hectare.
Hervé in Frankrijk
Sinds 2017 zijn Hervé en Diane, samen met vrienden en collega’s, de nieuwe eigenaren van Château Saint Didier Parnac, Château de Grézels en Prieuré de Cénac. Het zijn drie domeinen met zeer verschillende terroirs: Château Saint-Didier Parnac is gelegen in de vallei. Prieuré de Parnac ligt op de heuvels van de Cause en Château de Grézels ligt zowel in de vallei als op de Cause.
Prieuré de Cénac
Gebouwd op de kalkstenen landtong die dateert uit de Jura-periode, ligt de Prieuré de Cénac op de hoge kalkstenen Causse. Hier stijgt het land tot bijna 300 meter boven de zeespiegel. De bodem heeft een kalkhoudende basis, bedekt met klei en is rijk aan ijzer en mangaan. Er heerst een mediterraan klimaat met continentale invloeden.
Nieuwe labels: weerspiegeling van het landschap
Tijdens de perslunch worden ook de nieuwe labels van de Phebus wijnen geïntroduceerd. Phebus is de Latijnse naam van Apollo, god van de zon, en is te vinden is op de Argentijnse vlag en de peso-munt. Hij staat ook symbool voor de Phebus-wijnen die zonneschijn uit Argentinië brengen. De nieuwe etiketten illustreren de persoonlijkheid van Phebus, de zon en het brengen van licht. Een zorgvuldig overwogen kleurenpalet is geselecteerd voor de nieuwe etiketten uit de natuurlijke kleuren van het Argentijnse platteland die de warmte en levendigheid van het landschap perfect weerspiegelen.
Bodegas Fabre
Helaas was ik niet in de gelegenheid de gepresenteerde wijnen (met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding) te proeven. Maar ik heb wel heel mooie herinneringen aan het wijnhuis: tijdens een studiereis naar Chili en Argentinië in 2015 bracht ik onder andere een bezoek aan het wijnhuis Bodegas Fabre. Daarover, en meer over wijnland Argentinië lees je meer in dit artikel.
Importeur: De Monnik Dranken
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie