Flessenpost – Er vielen twee flessen wijn op de deurmat. Gelukkig vielen ze niet al te hard, zodat ze heel bleven, want ik werd er best blij van! Het waren twee flessen Nederlandse wijn van De Apostelhoeve: de Apostelhoeve Rieling 2016 en de mousserende Apostelhoeve Cuvée XII Brut 2015 . Ik kende alleen de ‘stille’ Cuvée XII van De Apostelhoeve, dus ik was heel benieuwd!

De Apostelhoeve, Maastricht

Eerst even de website van De Apostelhoeve gecheckt. Ik ben er nog nooit geweest. Eigenlijk best gek dat je de wereld over vliegt om wijngaarden te bezoeken, maar daar in je eigen land niet de tijd voor neemt. In 1970 plantte de vader van Mathieu Hulst, de huidig eigenaar van De Apostelhoeve, zijn eerste wijnstokken op de steile hellingen van het Limburgse Jekerdal. In Maastricht staan nu ruim 10 hectare witte druivenrassen aangeplant en is De Apostelhoeve wellicht de bekendste Nederlandse wijnmakerij. Zes witte wijnen worden gemaakt: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot-gris, Pinot-gris barriques en de Apostelhoeve Cuvée XII. Daarnaast maakt De Apostelhoeve ook twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

Apostelhoeve Cuvée XII Brut 2015

Die laatste mag ik uitproberen en ik kan je verzekeren: die is mooi. Hij is gemaakt van müller-thurgau, auxerrois en pinot gris volgens de traditionele methode, dus met de tweede gisting op fles. In de neus is de Apostelhoeve Cuvée XII Brut licht bloemig (vlierbloesem) met wat grapefruit. Dat komt in de mond terug. De mousse is opwekkend, fijn en schuimig met voldoende kracht. De afdronk is lang met een fijn grapefruit bittertje. Kortom: ik word hier blij van. Mooi aperitief, maar zeker ook een Brut om bij te eten. Denk dan aan kalfsvlees of witvis met een romig kruidensausje, asperges traditioneel bereid of een witlof- of venkelschotel uit de oven.

Apostelhoeve Cuvee BRut

“Opwekkend, fijne mousse en licht bloemig”
A-W 8+/10
€ 23,95

Apostelhoeve Riesling 2016

De rieslingdruif kan, groeiend in verschillende ‘terroirs’ en ‘de hand van de wijnmaker’ veel verschillende types wijn opleveren. Sommige zijn rijk, andere wat minder complex. Sommige zijn mineralig, tropisch of rokerig. Deze Apostelhoeve Riesling 2016 is fris, ‘groen’ maar tegelijk ook licht bloemig en tropisch fruit. Niet te strak in de mond een tikje ‘spritzig’, limoen. Dat laatste proef je terug in de afdronk. Lekker sappig!  Ook deze wijn is een heerlijk aperitief, maar ook een aanrader bij schaal- en schelpdieren of een gegrild wit (zee-)visje.

Apostelhoeve Riesling

“Fris, ‘groen’, maar tegelijk ook licht bloemig en tropisch fruit”
A-W 8/10
€ 12,95

LINKS:

De wijnen kreeg ik opgestuurd door Bovino.nl. Mijn proefnotities zijn van mij. Meer over De Apostelhoeve vind je op de website van Bovino.

🍇🍷🍴Geen enkele wijntip of culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief! 

#Nederlandsewijn