Tijdens het Concours Mondial du Sauvignon, dat dit jaar de Franse wijnregio Touraine plaatsvindt, bezoeken we kort twee wijnbedrijven. De AOC Touraine is een van de grootste appellaties in de Loirevallei met als bekendste steden Tours, Amboise en Blois. Onze uitvalsbasis is het pittoreske stadje Blois.

Loire wijnregio Vintouraine.com

Over AOC Touraine

De 5.000 hectaren aan wijngaarden die tot de AOC Touraine behoren bevinden zich langs de oevers van de rivier de Loire en waaieren uit over de licht glooiende heuvels. De afstand van oost naar west is zo’n 100 kilometer met veel verschillende terroirs. De bodem is zeer gevarieerd. Onder meer klei, kalksteen, gravel en vuursteen wisselen elkaar af.

 De 4 belangrijkste druivenrassen in de AOC Touraine zijn sauvignon blanc, gamay, côt (ook wel malbec genoemd) en cabernet franc. Er wordt rode, witte, rosé en mousserende wijn gemaakt.

Wit in AOC Touraine

Wit wordt het meest geproduceerd (meer dan 50%) en uitsluitend van sauvignon blanc. Rosé is altijd een blend van twee druivenrassen waarbij geen druivenras meer dan 70% van de blend mag uitmaken. Er is een ruime keuze als het om rosé gaat: cabernet franc, cabernet sauvignon, côt, gamay, grolleau, grolleau gris, meunier, pineau d’Aunis, pinot gris and pinot noir.

Rood in AOC Touraine

Voor rood kan de wijnmaker kiezen voor een lichte stijl, Touraine Gamay, waarbij gamay minimaal 85% van de blend uitmaakt aangevuld met cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir of côt. Een rode wijn met meer body krijgt de naam Touraine Rouge. Dit is een blend van 80% côt of cabernet franc (minimum 15% côt moet verplicht in de blend) aangevuld met cabernet sauvignon, pinot noir of gamay. Nb: rond 2030 moet deze wijn minimaal 50% côt bevatten en is men niet aan een maximum voor deze druif gehouden.

Mousserend AOC Touraine

De mousserende wijnen in de AOC Touraine worden gemaakt volgens de méthode traditionelle. Voor de witte mogen worden gebruikt chardonnay, chenin, cabernet, franc, grolleau, grolleau gris, orbois, pineau d’Aunis en pinot noir. Chenin of orbois moeten minstens 60% van de blend uitmaken. Chardonnay mag tot 40% worden aangevuld. De rosé is een blend van twee druivenrassen waarbij kan worden gekozen uit cabernet franc, cabernet sauvignon, côt, gamay, grolleau, grolleau gris, meunier, pineau d’Aunis, pinot gris en pinot nor. Geen van de twee druivenrassen mag de 70% overschrijden.

De AOC Touraine kent 5 specifieke appellaties (D.O.’s) waarvoor afwijkende regels gelden. Meer hierover vind je via deze link.

  • Touraine-Amboise
  • Touraine Azay-le-Rideau
  • Touraine-Chenonceaux
  • Touraine-Mesland
  • Touraine-Oisly

Domaine Sauvète, AOC Touraine-Chenonceaux

Het eerste wijnhuis dat we bezoeken is Domaine Sauvète in de AOC Touraine-Chenonceaux. De overgrootvader van eigenaar Jérôme plantte er in 1905 de eerste wijnstokken. Inmiddels bewerken Jérôme et Dominique Sauvète, samen met hun dochter Mathilde, zo’n 16 ha wijngaard, met ongeveer voor de helft witte en voor de helft rode druiven. Ze zijn biologisch gecertificeerd en werken meer en meer biodynamisch. Mathilde neemt ons mee de wijngaard in en vertelt honderduit. Over de begroeiing tussen de rijen druivenstokken (de groene planten, veldbonen, zorgen voor stikstof), de druivenrassen (voor rood vrnl gamay enmalbec, voor wit sauvignon blanc), de verschillende manieren van snoeien (o.a. guyot poussard wat de bilaterale sapstroom in de wijnstok bevordert) en wat men hier doet om schade door (voorjaars-)vorst te voorkomen: in de wijngaarden zijn windmachines geplaatst die de verschillende luchtlagen met elkaar vermengen waardoor de vorst niet kan toeslaan.

Na deze wandeling door de wijngaard staat er een groot aantal wijnen open op de proeftafel. Niet alleen van het Domaine waar we op bezoek zijn, maar ook van collega’s uit de AOC Touraine-Chenonceaux. We proeven frisse witte wijnen, lichte en stevige rode en begeleid door heerlijke geitenkaasjes uit de streek.
www.domaine-sauvete.com

Touraine Sauvete

Plou & Fils, AOC Touraine-Amboise

De volgende dag bezoeken we Plou & Fils in de AOC Touraine-Amboise. Ook dit is een familiebedrijf, maar Plou bestaat al wat langer: sinds 1508! De broers Guillaume en Mathieu Plou nemen langzaamaan het bedrijf van hun ouders over en leiden ons rond door de wijngaard en de kelders. Een deel van de wijngaard ligt direct achter de ontvangstruimte, maar je moet er wel een (steil) klimmetje voor maken. De 100 hectare aan wijngaard die de familie bezit biedt een grote diversiteit aan exposities en bodemsoorten. Men heeft hier nog geen biologisch keurmerk, maar werkt er naartoe. Zo zien we in de wijngaarden veel groen tussen de rijen wijnstokken en kleine bruine ‘apparaatjes’ die zorgen voor ‘sexusal confusion‘ en daarmee vermindering van schadelijk insecten in de wijngaard. Men maakt wit, rood, rosé en mousserend; de voornaamste druiven zijn malbec en chenin. Van de laatste zijn er stokken van 80 jaar oud, die worden gebruikt voor de zoete witte wijn (late harvest). In de wijnkelders zien we gyropalettes voor de mousserende wijnen en verschillende maten houten vaten. Deze kelders, gehouwen uit ‘tuffeau jeaune‘ zijn uitstekend geschikt om wijnen te laten rijpen: jaarrond is de temperatuur constant 16-18C.

Na de rondleiding door de wijngaard en kelders proeven we een groot aantal wijnen, eveneens begeleid door heerlijke kaasjes uit de regio. Het meest bevielen mij de MDVIII Crémant de Loire, de Rosé Touraine sec en de rode Elixir Cot Touraine Amboise. Voor die laatste twee had ik net nog een mooi plekje in mijn koffer.
www.plouetfils.com

Touraine Plou et fils

 

Een korte film over het Concours Mondial du Sauvignon en de bezoeken in Touraine:

Meer info over de wijnstreek Touraine vind je op vintouraine.com

🍇🍷🍴Geen enkel wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!