Hoewel ik geen IENS heet, niet tot Michelinjury of Lekkergids behoor wil ik toch heel graag een restaurantervaring met jullie delen. Met familie die we lang niet hadden gezien gingen wij een avondje naar de Night of the Proms in Ahoy. We hadden er zin in. Van tevoren wilden we even een hapje eten en wat bijpraten.

Antichic: even snel een hapje eten?

Al lang waren we van plan om eens bij Antichic op de hoek van de Soetensteeg (Rotterdam) te gaan eten en dit leek ons een goede gelegenheid.Via twitter (@antichic_) zijn wij met de eigenaren van dit restaurant in contact gekomen. Na, eveneens  via twitter, een tafel te hebben besproken en wat onderhandelen met Ank, de gastvrouw, om wat vroeger te mogen komen dan gebruikelijk spraken we af elkaar daar te ontmoeten.

 

Gastvrije ontvangst bij Antichic

De crew (waaronder Jeroen, de gastheer van het restaurant en Mo, die samen met Ron de gerechten bereidt) zit nog te eten als wij aankomen (we zijn ook wel erg vroeg!) maar we worden door Ron, samen met Ank de eigenaar van Antichic, gastvrij ontvangen met een hartelijk welkom en een mooi glas wijn: Misty Cove Sauvignon Blanc uit Marlborough, Nieuw Zeeland.  Altijd lekker als aperitief: frisse groene tonen, citrus, opwekkend. Daarna volgt snel als service een karaf water met munt en citroen en wat breekbrood van het  Vlaamsch Broodhuijs met  boter, olijfolie en rozenzout.

Gezellig en sfeervol

Wij kijken om ons heen en zijn het eens: een heel gezellig en sfeervol interieur. De oude toog van het voormalige café dat deze ruimte eens was past heel leuk in het moderne, sfeervolle interieur waarin de kleur lila en koeienvachten de boventoon voeren. De zwartlederen stoelen met armleuning zitten heerlijk. We voelen ons relaxed.

Bijzondere amuse

De amuse  bestaat uit twee lollies van biologische geitenkaas. Een met groene kruiden en een curry van abrikoos en een met geroosterde sesam- en nigellezaadjes en 15 jaar oude balsamico en witte truffel. Nigellezaadjes zijn kleine zwarte zaadjes die het aroma hebben van oregano, maar een beetje peperiger. Heel apart en bijzonder lekker!

Win-win situatie

Ook bijzonder lekker is het voorgerecht dat bestaat uit sashimi van lijngevangen yellowfin tonijn, even aangebakken Canadese coquilles en een stukje gerookte zalm van de Schotse Shetland eilanden. Over de coquilles krijgen we een paar drupjes biologische olijfolie met clementine. Clementines worden met de biologische olie meegeperst en dat levert een (h)eerlijke, pure olie op.

De combinatie met de coquilles is voortreffelijk. De olie wordt geleverd door Foodelicious, een mooie speciaalzaak aan de Mariniersweg in Rotterdam, waarvan de eigenaar overigens ook op twitter is te vinden (@foodeliciousnl). Maar ook bij Antichic is een aantal producten van Foodelicious te koop. Een leuke win-win situatie! De wijn die Ron bij dit voorgerecht serveert is Les Moulin des Nonnes, een aromatische witte wijn van Rousanne, Grenache Blanc en Muscat à Petit Grains. Lekker citrusfruit, meloen, honing. Een gastronomische wijn en weer een prima combinatie.

Verse truffel bij Antichic

Wij genieten nog even na terwijl wij wachten op het hoofdgerecht maar Ron heeft andere plannen: “even pasta-tje tussendoor?” En wij zeggen niet snel nee.  We krijgen een bordje verse pappardelle geserveerd met bospaddestoelen , truffel, geschaafde Parmesan Reggianokaas van 36 maanden en wat truffelolie. Ron verzekert ons dat deze olijfolie is gearomatiseerd  met verse truffel  en niet, zoals vaak bij “truffelolie”, met een kunstmatig aroma uit de petrochemische industrie.

Het glas Las Niñas Carmenère Reserva uit Chili smaakt hier prima bij.  De donkerrode wijn heeft rijp rood fruit, specerijen (kruidnagel)  en een pepertje. Ondanks de kracht is hij mooi rond en heeft zachte, rijpe tannines. Volgens Ron komt dat doordat de wijn is gemaakt door vrouwen: niñas = Spaans voor meisjes. We zien op het etiket de gezichten van de (vrouwelijke) eigenaren: de dames Dauré

Black Angus hert en Matsu wijn

Als hoofdgerecht serveert Ron een duo van Black Angus hert uit de Achterhoek met jus de veau met calvados, gestoofde biologische snijbiet en geconfijte livorno aardappel. Het vlees is heerlijk mals, de saus verrukkelijk en de snijbiet en aardappel hebben een goede bite. Heel smakelijk. De rode wijn hierbij komt uit Spanje maar heeft een Japanse naam: Matsu El Picaro. Bodegas Matsu is gevestigd in de regio Toro. Ron vertelt dat zij een drietal wijnen maken onder de naam Matsu. Op de etiketten zijn gezichten te zien van mannen in verschillende leeftijdscategorieën.

Aan de ogen van de oudste man kun je de Japanse oorsprong van dit bedrijf afzien. Wij drinken de jongste wijn met een jonge man op het etiket: de schelm. De wijn van 100% Tinto de Toro (Tempranillo) heeft 3 maanden hout gehad en is gemaakt volgens de dynamische wijnbouw. In de mond, naast donker fruit als bramen,  lekker rood fruit, specerijen en goed gedoseerd hout. Heerlijk!

Assortiment heerlijkheden

Eigenlijk is het al tegen zeven en moeten we naar de metro, maar Ron weet ons over te halen voor een “snel dessert”. En, zoals gezegd, zijn wij snel over te halen. Het dessert is een klein assortiment heerlijkheden:  crème espresso, chocolademousse met drie bereidingen van chocolade van 80% cacao, grenache van witte chocolade met frambozenazijn en panforte. Ik kies zelf nooit voor een zoet dessert, maar hier kan geen kaas tegenop! Wat een mooie smaken naast en bij elkaar. Met name de chocolademousse is heel bijzonder. Smaak met een grote “S”. Hierbij serveert Ron een heel bijzonder drankje: Par, een sinaasappellikeur uit Spanje van 90% Zalema (wie kent dat druifje niet…?), 10% Pedro Ximenez en gearomatiseerd met sinaasappelschillen. De wijn heeft krentjes en citrus in de smaak en dat past bij het nagerecht weer heel goed.

Lavazza fairtrade espresso

En dan tot slot snel een espresso, maar geen gewone. Want Ron en Ank bezitten immers, naast restaurant Antichic,  ook de prijswinnende lunch- coffee- en party-room Cappucino aan de Korte Hoogstraat. Zij gaan voor kwaliteit, puur, duurzaam en (h)eerlijk. Dus het wordt Fairtrade espresso van Lavazza. Hoewel wij ruim voldoende hebben gegeten kunnen wij de daarnaast gepresenteerde handgemaakte truffel en witte champagnetruffel niet weerstaan.

Een heerlijke avond bij Antichic 

En dan staan wij buiten. Moeten ons eigenlijk haasten naar de metro om op tijd in Ahoy te zijn. Maar we voelen ons een beetje raar. We voelen ons heerlijk. Super gegeten en heel gastvrij ontvangen. Hebben het gevoel dat de avond al om is, zo hebben we genoten. Wat kan de Night of the Proms daar nog aan toevoegen…..

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!