Na de persconferenties aan het begin van het jaar, is het duidelijk dat corona ons ook nog het grootste deel van 2021 bezig gaat houden. Angelique Meulendijks* is vinoloog en horeca wijnadviseur en omdat de horeca al een hele tijd on hold staat, staat ook zij al veel te lang on hold. Daarom vatte zij het plan op om in 2021 verder te gaan werken aan haar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zij gaat gedurende een jaar het hele proces van Nederlandse wijn maken zelf ervaren door actief mee te doen: ze gaat op wijnstage bij Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek. Op Anne-Wies.NL deelt ze haar ervaringen.
Als vinoloog weet ik veel van wijn en wijngebieden en heb ik al veel wijnen geproefd maar ik heb weinig praktijkervaring in de wijngaard of de wijnkelder. Al vaker heb ik wel een dag geholpen met snoeien en druiven plukken in een wijngaard, maar het lijkt me nu met name interessant om de verschillende stappen in het hele productieproces van een Nederlandse wijn gedurende een jaar uit eerste hand te volgen. Mijn doel is om alle facetten te leren kennen. Van het werk in de wijngaard zoals snoeien, opbinden en oogsten tot het werk in de wijnkelder zoals analyses, blenden en bottelen en alle eventuele andere werkzaamheden. Daarom lijkt het me ontzettend leuk om gedurende het ‘wijnjaar’ 2021 mee te helpen met de werkzaamheden bij een wijnbedrijf. En dat wil ik gaan doen bij Wijnhoeve De Colonjes om meerdere redenen. Het is de grootste biologische wijngaard van Nederland, staat onder leiding van de ervaren oenoloog Adam Dijkstra, het Nederlands Wijnbouwcentrum is er gevestigd en… ik vind de ‘Knapse Witte’ erg lekker!
Gefascineerd door de druivenstok
De afgelopen jaren heb ik veel over wijn geleerd om wijn beter te kunnen begrijpen. Waarom smaakt deze wijn zoals ie smaakt? Wat zijn de kenmerken van het druivenras die ik terug kan proeven in de wijn? Waar groeit de druivenstok: hoe ziet het klimaat en de bodem ter plaatse eruit? En natuurlijk welke technieken heeft de wijnmaker toegepast om deze wijn te maken. Ik wil me meer verdiepen in de plant om de wijn nog beter te begrijpen. Immers, wat we geleerd hebben is dat je geen goede wijn kunt maken zonder goede, gezonde druiven. Eigenlijk heel logisch, het basisproduct moet goed zijn, pas dan krijg je een optimale kwaliteit in het glas. Daarom wil ik graag meer weten over de druivenstok. Als mensen horen dat ik vinoloog ben vragen ze me vaak of ik ook druiven in mijn tuin heb en of ik ook een wijngaard wil hebben, maar dat is niet mijn doel. Ik wil het hele proces van de ontwikkeling van de druif volgen, om zo de wijn beter te leren begrijpen. Ik ben gefascineerd door de druivenstok, die eigenlijk het beste groeit onder zware omstandigheden, op arme bodems met weinig water. Hierdoor moeten de wortels van de plant dieper in de grond groeien om nog een watervoorraad te vinden, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de druiven. Een echte doorzetter en harde werker dus!
Wintersnoei op wijngaard ’t Hof
De eerste dag van mijn ‘wijnstage’ bij Oenoloog Adam Dijkstra van Wijngoed De Colonjes in Groesbeek is op 1 maart 2021. We beginnen met de wintersnoei. Na een uitleg over hoe je de druivenstok het beste kunt snoeien en waar je op moet letten gaan we meteen aan de slag in wijngaard ’t Hof met cabernet blanc druiven. De cabernet blanc wijnstokken zijn nogal grillig en het is vaak even goed kijken welke twee scheuten je het beste kunt laten staan. Je kiest een scheut die op de kop (het dikke deel bovenin de druivenstok) staat en die er krachtig en gezond uitziet. Bij de keuze is het belangrijk dat de sapstroom van de plant straks gemakkelijk naar het uiteinde van de scheut kan gaan zodat de knoppen zich goed kunnen ontwikkelen. Wat verder opvalt is de energie van die plant: de scheuten zijn enorm lang, mooi om te zien. Heerlijk om een dagje bezig te zijn in de wijngaard, zeker als de zon gaat schijnen! Daarna hebben we nog een wijnwandeling door de mooie omgeving gemaakt. Deze wandelroute staat in het boek van Mariëlla Beukers: ‘De mooiste wijnwandelingen in Nederland‘ en is uitgeroepen tot Mooiste Wandeling 2019 door Wandawandelt.nl.
Het belang van wintersnoei
De tweede dag van mijn wijnstage bij Wijngoed De Colonjes gaan we verder met de wintersnoei. Aan het begin van het wijnjaar is het terugsnoeien van de druivenstok één van de eerste werkzaamheden in de wijngaard. In deze periode is de plant nog in (winter)rust en is de sapstroom nog niet op gang gekomen. De wintersnoei is belangrijk omdat je hiermee de druivenstok gezond en in vorm houdt en omdat je bepaalt welke takken de basis voor de scheuten in het komende groeiseizoen zullen vormen. Je haalt de twee oude leggers met scheuten weg en je kiest de twee nieuwe leggers voor het komende groeiseizoen.
Hierboven zie je voor-en-na foto’s van de metamorfose in wijngaard ’t Hof tijdens de snoei van de cabernet blanc druiven. Wijnboer en wijnmaker Adam Dijkstra werkt biologisch en houdt het snoeimateriaal graag in de wijngaard. De afgeknipte takken en scheuten worden in kleine stukjes gehakseld en gebruikt als voeding voor de bodem. De volgende keer meer over de volgende stap in de wijngaard: het opbinden van de wijnranken.
Tip voor wie meer wil weten over het snoeien in de wijngaard: kijk eens naar de filmpjes van de Italiaanse snoeikunstenaars Simonit & Sirch. https://simonitesirch.com/
Over Wijnhoeve de Colonjes
De Colonjes in Groesbeek, Gelderland is de grootste biologische wijngaard van Nederland en maakt milieuvriendelijk geproduceerde, smaakvolle wijnen. Wijnhoeve de Colonjes is opgericht in 2001 door Freek Verhoeven en heeft ongeveer 13 ha wijngaard, verdeeld over 3 wijngaarden: De Colonjes (1,5 ha), Knapheide (5 ha) en ’t Hof (6,5 ha). Er staan tien verschillende druivenrassen aangeplant. In de eigen wijnkelder worden daar witte, rode, rosé en mousserende wijnen van gemaakt. Oenoloog en wijnmaker is Adam Dijkstra. Bij De Colonjes werkt een team van vaste krachten en vrijwilligers. Daarnaast is De Colonjes een coachingslocatie voor deelnemers aan een ontwikkelingstraject dat gericht is op een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt. Aan de Bredeweg 2 in Groesbeek is ook het Nederlands Wijnbouwcentrum gevestigd. Het Nederlands wijnbouwcentrum is er voor evenementen en proeverijen, wijnproductie, -analyse, -handel en -opleidingen. Sociaal en ecologisch duurzaam. www.colonjes.nl en www.nederlandswijnbouwcentrum.nl
Tip: Jubileumproeverij De Colonjes
Dit jaar viert De Colonjes haar 20-jarig jubileum met in juni een unieke jubileumproeverij! Tijdens de jubileumproeverij op de zondagen 6 en 20 juni geeft wijnmaker Adam een kijkje in het leven van een wijnboer. Hij laat de wijngaard en de wijnkelder zien en vertelt hierbij over de bijzondere geschiedenis van De Colonjes. De rondleiding biedt daarnaast een uniek inzicht in het proces van de wijnproductie. Na de rondleiding laat Adam een aantal van zijn wijnen proeven als een heuse wijnreis door de tijd. Na de proeverij steekt Adam de BBQ aan voor een heerlijke ‘wijn boerenmaaltijd’ voor iedereen die nog wil nagenieten “met uitzicht op zijn wijngaard”. De jubileumproeverij wordt natuurlijk afgetrapt met een heerlijk glaasje mousserende wijn van De Colonjes om samen te proosten op het jubileum. Proost 🥂!
* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#AngeliqueMeulendijks
Geef een reactie