Registervinoloog en marketeer Angelique Meulendijks* gaat gedurende een jaar het hele proces van Nederlandse wijn maken zelf ervaren door actief mee te doen: ze gaat op wijnstage bij Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek. Op Anne-Wies.NL deelt ze haar ervaringen. Vandaag deel #4: de oogst.

De laatste oogstdag bij Wijnhoeve de Colonjes viel samen met de eerste nachtvorst begin oktober 2021. Het oogstmoment is de spannendste tijd van het jaar voor een wijnboer. Hij staat dan voor de uitdaging om het juiste moment van de oogst te bepalen. Natuurlijk is hierbij de rijpheid van de druiven belangrijk. Om een goede wijn te maken, is het belangrijk dat de druiven goed rijp zijn. Hoe langer je de druiven laat rijpen hoe meer aroma’s zich ontwikkelen in de druif. Tegelijkertijd loopt een wijnboer meer risico om een deel van de oogst te verliezen als hij de druiven langer laat hangen.

Het juiste oogstmoment

Wijnboer en oenoloog Adam checkt de rijpheid van de druiven door iedere twee dagen een rondje door de wijngaarden te maken en dan het suikergehalte van de druiven te meten met een zogenaamde refractometer. Als ervaren wijnboer proeft hij ook de druiven en let hij er o.a. op hoe zoet de druiven smaken en of de pitjes niet meer groen maar bruin zijn. Maar naast de rijpheid van de druiven, spelen ook andere factoren een rol bij het bepalen van het juiste oogstmoment. Hoe gezond zijn de druiven, wanneer heb ik mensen beschikbaar om te helpen met plukken, hoe zien de weersvoorspellingen eruit enz.

Zoete druifjes

Adam heeft het oogstmoment van vandaag gekozen omdat de Sauvignac druiven mooi rijp zijn, de weersvoorspellingen voor volgende week veel regen voorspellen en omdat de vogels de zoete druifjes ook erg lekker vinden. Adam heeft een week ervoor linten gespannen in de wijngaard om de vogels af te schrikken en dat heeft gelukkig best goed gewerkt. Toch zien we een zwerm vogels opvliegen als we met de groep plukkers in de wijngaard arriveren.

Angelique colonjes linten tegen vogels

De oogst van de Sauvignac

Sauvignac is een wit druivenras, dat een roze schil krijgt als deze rijp is. We oogsten de druiven met de hand. Met een scherpe schaar knippen we de druiventrossen van de stok.

Angelique Colonjes snoeischaar en tros

Als de druiven er nog groen uit zien, proeven we de druiven om te kijken of ze niet te zuur zijn. Daar zit best veel verschil tussen. Sommige groen uitziende druiven smaken prima qua aroma’s en zuren, andere smaken nog heel zuur en onrijp. Het heeft ook te maken met of ze aan de zonzijde groeien of niet. Aan de kant van de middagzon zijn rijen mooie roze druiventrossen zichtbaar, terwijl aan de kant van de ochtendzon veel groene trosjes hangen. De zure druiven laten we op de grond vallen, zodat die weer als voeding voor de plant kunnen dienen.

Angelique Colonjes wijnstokken

De rijpe druiventrossen gaan in een kratje, bevestigd op een paar ski’s. Hier is over nagedacht: door de ski’s schuift het kratje gemakkelijk over de grond.

Angelique Colonjes kratjes op ski's

Tenslotte gaat de opbrengst van de kleine kratjes in een grote grijze container die naar de kelder wordt gebracht.Anjelique kratjes overdoen Colonjes

Van druivensap naar wijn

De druiven worden dezelfde dag nog verwerkt in de kelder van de Colonjes. Eerst worden de druiven gekneusd in de kneusmachine. Hierdoor geven ze straks meer sap tijdens het persen. Daarna worden de gekneusde druiven met steeltjes en al in de pers gedaan en vanaf daar stroomt het kleurloze sap in de roestvrijstalen tank voor de vergisting. Wat me opvalt is dat er veel wordt schoongemaakt in de kelder, alles wat in aanraking komt met het sap wordt van tevoren goed afgespoeld met water. Tijdens de vergisting, die ongeveer 1 tot 2 weken duurt, verandert het druivensap in wijn. Adam gebruikt de Sauvignac druif om een blend te maken, een wijn van verschillende druivenrassen. Ieder druivenras wordt apart verwerkt en later bepaalt Adam de precieze samenstelling van de wijn, zodat een mooie balans aan smaken ontstaat.

Meer weten over De Colonjes en hun wijnen? Check www.colonjes.nl

* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#AngeliqueMeulendijks