Registervinoloog en marketeer Angelique Meulendijks* gaat gedurende een jaar het hele proces van Nederlandse wijn maken zelf ervaren door actief mee te doen: ze gaat op wijnstage bij Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek. Op Anne-Wies.NL deelt ze haar ervaringen. Vandaag deel #3.

Laatste werkzaamheden voor de oogst

De vorige keer dat ik in de wijngaard was regende het de hele dag. Deze keer staat er een stralende zon aan een blauwe hemel en belooft het een warme dag te worden. Fijn voor mij, ik hou wel van zon, maar ook voor de druiven. Na de koele juli en augustus maanden hebben de druiven nog wel wat zon nodig om goed rijp te worden. Vandaag gaan we weer stokken opbinden met de rubberen elastiekjes (hoofd wijngaard Esther noemt ze rubbertjes ;-). Dit keer in een andere wijngaard van Wijnhoeve De Colonjes: ’t Hof. Ook halen we de waterscheuten weg. Waterscheuten zijn scheuten die vanuit de grond opkomen en waar geen druiven aan groeien. Omdat ze energie weghalen die eigenlijk naar de druiven moet gaan, knippen we deze weg.
Angelique foto bij #3

Een prachtige dag in de wijngaard

Waterscheuten

Het is, zeker in de zon, een leuk werkje waarbij je goed naar de druivenstok moet kijken om te zien waar alle scheuten vandaan komen. Sommige scheuten zijn flink gegroeid en zitten helemaal door elkaar heen gedraaid. Je begint dus onderaan bij de druivenstok en ontwart scheut voor scheut. Deze bind je zo recht mogelijk op aan de metalen draden. Hierna worden de waterscheuten beter zichtbaar en kun je deze afknippen. Dan nog het aftoppen van de lange scheuten tot ongeveer 30 cm boven de hoogste metalen draad en nu ziet de druivenstok er opeens heel anders uit. De druiven hangen vrij in de zon, zodat ze onder zo optimaal mogelijke omstandigheden nog een paar weken kunnen groeien en rijpen tot aan de oogst die nu gepland staat voor eind september en begin oktober.
Wordt vervolgd…

Over Wijnhoeve de Colonjes 

De Colonjes in Groesbeek, Gelderland is de grootste biologische wijngaard van Nederland en maakt milieuvriendelijk geproduceerde, smaakvolle wijnen. Wijnhoeve de Colonjes is opgericht in 2001 door Freek Verhoeven en heeft ongeveer 13 ha wijngaard, verdeeld over 3 wijngaarden: De Colonjes (1,5 ha), Knapheide (5 ha) en ’t Hof (6,5 ha). Er staan tien verschillende druivenrassen aangeplant. In de eigen wijnkelder worden daar witte, rode, rosé en mousserende wijnen van gemaakt. Oenoloog en wijnmaker is Adam Dijkstra. Bij De Colonjes werkt een team van vaste krachten en vrijwilligers. Daarnaast is De Colonjes een coachingslocatie voor deelnemers aan een ontwikkelingstraject dat gericht is op een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt. Aan de Bredeweg 2 in Groesbeek is ook het Nederlands Wijnbouwcentrum gevestigd. Het Nederlands wijnbouwcentrum is er voor evenementen en proeverijen, wijnproductie, -analyse, -handel en -opleidingen. Sociaal en ecologisch duurzaam. www.colonjes.nl en www.nederlandswijnbouwcentrum.nl

* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#AngeliqueMeulendijks