Registervinoloog en marketeer Angelique Meulendijks* gaat gedurende een jaar het hele proces van Nederlandse wijn maken zelf ervaren door actief mee te doen: ze gaat op wijnstage bij Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek. Op Anne-Wies.NL deelt ze haar ervaringen. Vandaag deel #2.
De Zomersnoei
Door het natte en groeizame weer van de afgelopen weken zijn de druivenstokken flink gegroeid en gaan de scheuten alle kanten op. De werkzaamheden in de wijngaard bestaan daarom op dit moment vooral uit het netjes maken van de wijngaard, zoals het insteken van de verdwaalde scheuten tussen de metalen draden. Eigenlijk wel een fijn klusje, mits de bladeren niet nat zijn want dan word je kletsnat. Na het insteken kan met de loofsnijder het aftoppen van de lange uitschieters en het weghalen van de dieven (kleine zijtakjes) plaatsvinden. Het afsnijden van de lange scheuten gebeurt net boven de bovenste draad. Hierdoor gaat de energie van de plant niet naar deze uitschieters, maar naar de druiven. De volgende klus is het strakker zetten van de metalen draden en het bevestigen van de lange ranken aan de metalen draad door middel van een soort rubberen elastiekjes. Niet alleen de druivenstok is flink gegroeid. Ook het gras en andere planten groeien welig in de biologische wijngaard van Wijnhoeve de Colonjes. Tussen de rijen wordt gemaaid en ook rondom de plant wordt het gras gesnoeid zodat de druivenstok vrij staat en de wind er lekker doorheen kan waaien om schimmels geen kans te geven. Na deze werkzaamheden ziet de wijngaard er meteen netter en strakker uit.
De Véraison
Er zijn al kleine trossen zichtbaar en het is nu wachten op de véraison, het verkleuren van de blauwe druiven. Door het koele weer is de véraison later dan in voorgaande jaren. Om de druiven beter te laten rijpen halen we aan de kant van de ochtendzon, de schaduwzijde, de bladeren die over de druiventrossen zitten weg zodat de trossen vrij hangen. Hierdoor worden de druiven beter rijp en blijven de druiven aan de zijde van de warme middagzon nog beschermd door blad. Wel spannend want als er nog een hittegolf komt kunnen de druiven die vrij hangen verbranden door de felle zon. Door de bladeren alleen aan de schaduwkant weg te halen wordt het risico op zonnebrand beperkt.
Tip: Oogstfeest bij De Colonjes op 12 september
Het Nederlands Wijnbouwcentrum organiseert samen met Forte Welzijn op zondag 12 september het Oogstfeest! Een feest voor de hele familie bestaande uit standjes met streekproducten, lokale wijnen, live muziek, open podium, workshops, kinderactiviteiten, sociale initiatieven en nog veel meer! We vieren samen met jou het oogsten in brede zin. Naast een rondleiding door de wijngaard kun je kennismaken met mooie Groesbeekse initiatieven en/of je eigen verse sap persen bij de lokale fruitboer. Op het terras kun je genieten van de muzikale tonen van de Latinband ‘La Banda Caliente’ onder het genot van een heerlijke kaasplank en glas wijn. Een feest voor jong en oud met gegarandeerd genoeg te doen en te beleven! De toegang tot het Oogstfeest is gratis en er is geen ticket nodig. Het programma start om 13.00 uur en duurt tot ca. 19.00 uur. Zie het volledige programma op deze website.
Over Wijnhoeve de Colonjes
De Colonjes in Groesbeek, Gelderland is de grootste biologische wijngaard van Nederland en maakt milieuvriendelijk geproduceerde, smaakvolle wijnen. Wijnhoeve de Colonjes is opgericht in 2001 door Freek Verhoeven en heeft ongeveer 13 ha wijngaard, verdeeld over 3 wijngaarden: De Colonjes (1,5 ha), Knapheide (5 ha) en ’t Hof (6,5 ha). Er staan tien verschillende druivenrassen aangeplant. In de eigen wijnkelder worden daar witte, rode, rosé en mousserende wijnen van gemaakt. Oenoloog en wijnmaker is Adam Dijkstra. Bij De Colonjes werkt een team van vaste krachten en vrijwilligers. Daarnaast is De Colonjes een coachingslocatie voor deelnemers aan een ontwikkelingstraject dat gericht is op een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt. Aan de Bredeweg 2 in Groesbeek is ook het Nederlands Wijnbouwcentrum gevestigd. Het Nederlands wijnbouwcentrum is er voor evenementen en proeverijen, wijnproductie, -analyse, -handel en -opleidingen. Sociaal en ecologisch duurzaam. www.colonjes.nl en www.nederlandswijnbouwcentrum.nl
* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#AngeliqueMeulendijks
Geef een reactie