Het begrip ‘cool climate wijn’ vliegt je steeds vaker om de oren. Het is een hot – of in dit geval juist een cool – topic. Wijnboeren maken tegenwoordig vaker de keuze om hun wijngaarden noordelijker of zuidelijker (afhankelijk van het halfrond), op grotere hoogte of aan de kust aan te planten. Op deze locaties zijn de temperaturen gematigder en kunnen de druiven optimale rijpheid behalen zonder verlies van de zuren.

Ook in Amerika is het een veel voorkomende kwestie, niet alleen vanwege de klimaatopwarming, maar ook om een bepaalde stijl na te streven. Druiven die in een koeler klimaat groeien geven doorgaans wijnen met voldoende frisheid, veel fruit intensiteit en een lager alcoholpercentage. Desondanks staan Amerikaanse wijnen bij het grote publiek juist bekend als zwaar, krachtig en houtgerijpt. Maar het land biedt zoveel meer dan dat. Maak daarom kennis met Amerikaanse cool climate wijnen!

De (h)erkenning van terroir

Terug in de jaren ’70 was terroir was nog geen populair onderwerp in Amerika; het belang werd in eerste instantie niet (h)erkent. Het Franse fenomeen werd weggewuifd als iets onzinnigs. Maar neem bijvoorbeeld Oregon of Sonoma, deze regio’s kennen een legio aan microklimaten, wat veel diversiteit en verscheidenheid biedt. Dit zijn uiteraard niet de enige twee gebieden met uiteenlopende karakteristieken. Om die reden zijn inmiddels de meeste regio’s onderverdeeld in verschillende AVA’s, de Amerikaanse variant van de Franse appellations. Door het afbakenen van deze herkomstbenamingen zijn de unieke eigenschappen per sub-regio vastgelegd. Zo is direct duidelijk welke gebieden als cool climate bestempeld kunnen worden. Dat het begrip terroir ondertussen ook een vaste voet aan de grond heeft gekregen onder de meeste wijnboeren, is te zien aan het feit dat meer wijnhuizen terroir-gedreven wijnen produceren en dit ook kenbaar maken.

Californië in een Bourgondisch jasje

DuMol in Russian River Valley

DuMOL is één van deze producenten. Het wijnhuis is gevestigd in de AVA Russian River Valley. DuMOL heeft 25 hectare in bezit en 12 in lease. Andy Smith, de getalenteerde wijnmaker, richt zich hoofdzakelijk op pinot noir en chardonnay. Echter, omdat het gebied zo divers is gedijen viognier en cabernet sauvignon hier ook zonder enige problemen. In de AVA Green Valley – dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt – liggen de beste wijngaarden van het huis. De druiven die hier vandaan komen hebben een hogere intensiteit en leveren gemiddeld 1% minder alcohol dan de trossen uit de omliggende gebieden; iets wat goed aansluit bij de trend van de afgelopen jaren. Andy kiest ervoor om zijn wijnen op Bourgondische wijze te produceren. Dat houdt in dat zowel de vergisting als de rijping plaats vinden in houten vaten van Frans eiken. De wijnen van DuMOL kennen wereldwijd vele fans en mogen dan ook op regelmatige basis hoge scores en reviews van verschillende wijncritici ontvangen.

Best of Wines Au Bon Climat

The Hilt in Santa Barbara

Verder naar het zuiden ligt Santa Barbara, wat ook een geschikte plek is voor de productie van cool climate wijnen. De wijngaarden liggen gemiddeld op 500 meter boven zeeniveau, waar de gure zeewind en de ochtendmist voor nog meer verkoeling zorgen. Ondanks het barre klimaat staan diezelfde Bourgogne rassen hier goed op hun plek. Hier vinden we onder andere wijnmaker Matt Dees. Na een aantal jaar ervaring te hebben opgedaan in Nieuw-Zeeland en Napa Valley gaat Matt aan de slag bij The Hilt in AVA Santa Rita Hills. Hij is niet alleen hier verantwoordelijk voor de wijnen van The Hilt, maar ook de kelders van Jonata en The Paring staan onder zijn supervisie. Matt was in het begin wat sceptisch over de keuze voor chardonnay. Deze gedachte werd ook versterkt door de destijds populaire uitspraak: ‘Anything But Chardonnay’. Gelukkig verdween zijn opvatting al snel toen hij de potentie van het druivenras in dit unieke terroir zag. Inmiddels krijgt chardonnay ook hier de lof die het verdient. Bij The Hilt zijn de vinificatie technieken net als bij DuMOL geïnspireerd op die van Bourgogne. De wijnen zijn elegant, complex en met een mineraal randje.

En zo zijn er nog tal van dit soort prachtige wijnhuizen die onder de noemer cool climate vallen, zoals Au Bon Climat en Calera. Het is dus wel duidelijk dat niet alleen de zware jongens en de volle oaky chardonnays hier vandaan komen; ook voor de subtiele en lichtere stijl wijnen ziet je hier goed. Kortom, proef eens wat uit cool-climate Amerika!

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Best of Wines

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#samenwerking