Het is een raar jaar 2020. Thuiswerken, de horeca dicht en dat in de maanden waarin normaal altijd heel veel wijnevenementen plaatsvinden. Gelukkig heeft Kariem van LeVineur daar wat op gevonden. De virtuele wijnproeverij waarbij je de wijn in tubes bij je thuis ontvangt. De begeleiding vindt plaats per video meeting. Afgelopen week was het zover en kon Jennifer Jernberg* samen met een aantal andere wine professionals online genieten van de Amazing Discoveries Tasting.

Voor de Amazing Discoveries Tasting was een selectie gemaakt van 8 wijnen die het proeven meer dan waard zijn en die uitermate geschikt zijn voor de komende feestdagen.

Le Vineur line up amazing discoveries tasting

1) Biodynamische Macon

We beginnen met een klassieke Chardonnay uit Macon. Hier worden niet veel flessen van gemaakt. De wijnmaker is nog jong, pas 25 jaar oud en werkt volledig biodynamisch. De wijn komt uit een warm jaar en heeft daarom kracht en smaken die naar de rijpe kant toegaan. Verder heeft de wijn kruidigheid en een lange afdronk. De wijn heeft geen houtopvoeding gehad wat de frisheid en elegantie ten goede komt. Lijkt me heerlijk bij een risotto met zeevruchten, met of zonder een scheutje room.

Alexis Pollier – Macon-Milly Lamartine ‘Le Clos’2018 – Chardonnay – €16,95

2) Meursault, zuivere expressie

Hier word ik nou echt heel blij van, een Meursault met een volle en complexe smaak waar bijna niets aan gedaan is! De wijnmaakster houdt niet van opsmuk, wil geen make-up maar gaat voor de zuivere expressie. Dus geen houtrijping, de oogst wordt meteen geperst en niks geen opvoeding op de lees maar de wijn is toch vol en complex. Hoe doet ze dat? Claudine is 12 uur per dag in de wijngaard te vinden. Zodra ze een rotte of kleine druif ziet, verwijderd ze deze. Met als resultaat dat 100% van de oogst naar de pers kan als ze eenmaal gaan plukken. De wijn rijpt nog 2 winters voor deze gebotteld wordt. De wijn is rond, mondvullend met een duidelijk aroma van hazelnoot en kan spectaculair ouderen. Je kan deze wijn goed combineren met kip, paddenstoelen, een vette zalm of gewoon zo drinken.

Domaine François Gaunoux –  Meursault Clos des Meix Chavaux Monopole 2018 – Chardonnay – €49,95

3) Sancerre met finesse

Wat is het verschil tussen een Nieuwe Wereld Sauvignon Blanc en een Sancerre? Een Sancerre heeft meer finesse, niet dat stuivende en grassige maar rijper. Deze Sancerre heeft aroma’s van, bergamot, vlierbloesem, vuursteen en nectarine. Een heerlijke opwekkende wijn vol energie. Echt top als aperitief of anders met een simpele salade om niet te veel aandacht af te leiden van deze heerlijke wijn.

Emmanuelle Mellot – Sancerre ‘Ma Colline’ 2018- Sauvignon Blanc – €26,95

4) Krachtige Vouvray

Een Vouvray Sec uit de Loire. Vouvray is de bekendste appellatie van Chenin Blanc. Dit is een volle, aromatische wijn met appel, kweepeer, honing en veel kruidigheid. Deze wijn komt van oude stokken en heeft daarom veel concentratie. Het is de krachtigste van de vier geproefde witte wijnen. Alle schaal-en schelpdieren uit de zee smaken hierbij. Denk aan: kreeft, krab, sint-jacobsschelpen en garnalen.

Domaine Perrault-Jadaud- Vouvray Sec Vieilles Vignes ‘La Grande Grive’ 2018- Chenin Blanc – €25,95

5) Auxey-Duresses: elegant rood fruit

Fabien Coche stamt af van de beroemde wijnmakers familie Coche-Dury, en runt nu het 11 ha tellende wijndomein. De Auxey-Duresses 1er Cru Les Escusseaux is een Pinot Noir met heerlijk elegant rood fruit, granaatappel en wat tabak. Meestal zijn de Pinot Noirs uit de Côte de Beaune wat later op dronk, maar deze uit 2018 is nu al perfect. Dit smaakt heerlijk bij zowel vis als vlees. Denk aan kort gebakken tonijn, biefstuk met paddenstoelen of geroosterde eend.

Fabien Coche – Auxey-Duresses 1er Cru Les Ecusseaux 2018 – Pinot Noir – €34,95

6) Gevrey Chambertin, een groots glas

De Gevrey Chambertin 1er Cru Les Cazetiers is weliswaar ook een Pinot Noir, maar een hele andere variant dan de vorige. Natuurlijk wel het rode fruit, maar met een vleug rokerigheid, bosgrond en wild. De wijn is inmiddels 7 jaar oud en fluweelzacht. De wijnmakerij van Domaine Coudray-Bizot bevindt zich op de stadswallen van Beaune. Tussen de binnen-en buitenmuren liggen de wijnflessen te rijpen op de perfecte temperatuur. De druiven van deze wijn komen uit het beroemde dorp Gevrey Chambertin. Dit is een groots glas. Ik zou er iets simpels bij eten om de aandacht niet af te leiden. Een stukje rundvlees of hert bijvoorbeeld.

Domaine Coudray-Bizot – Gevrey Chambertin 1er Cru Les Cazetiers 2013 – Pinot Noir – €99,95

7) Saint-Émilion met oog voor detail

Saint-Émilion het prachtige dorp op de rechteroever van de rivier Garonne, levert wereldberoemde wijnen gemaakt van voornamelijk merlot en cabernet franc. Deze Saint-émilion Grand Cru van Chateau Queryron bevat 70% merlot en 30% cabernet franc en heeft aroma’s van kersen, chocolade, pruimen en nootmuskaat. De twee broers, Jean Philippe en Jean-Pierre werken dag en nacht  en met oog voor detail maken zij heerlijke wijnen met een moderne twist.

Château Queron – Saint-Émilion Grand Cru 2016 – Merlot-Cabernet Franc – €34,95/€24,95 per blt/case of 12

8) Châteauneuf du Pape, een echte krachtpatser

De laatste wijn is weer een wereldberoemde klassieker: Châteauneuf du Pape. De naam  Châteauneuf  du Pape stamt uit de 14e eeuw. Paus Clemens laat na een interne strijd het pauselijke hof van Rome naar Avignon verplaatsen. Zijn opvolger Johannes XXII laat in het Rhônedal een zomerverblijf bouwen, ‘het nieuwe kasteel van de paus’. Kariem van LeVineur kwam deze wijn per toeval tegen. In Châteauneuf du Pape bevinden zich allemaal winkeltjes die wijn verkopen. Kariem gaf aan dat hij op zoek was naar wijn die nog niemand kende, de wijnwinkel kwam enthousiast met deze fles. De wijn was zo goed dat Kariem in de zomer naar de Vaucluse is gereden en alle wijnen van Domaine La Manarine heeft geproefd. De wijnmaker had al 20 jaar ervaring toen hij in 2015 zijn eigen domein is begonnen. Deze wijn bestaat volledig uit grenache en is afkomstig van 80 jaar oude stokken. Het is een verleidelijkE wijn met heel veel warmte en een echte krachtpatser. Hier past ook een krachtig gerecht bij met veel kruiden. En dan kruiden die daar te vinden zijn. Provencaalse kruiden met ratatouille, stoofschotels met lam, of Afrikaanse tajine met een beetje kaneel.

Domaine La Manarine – Châteauneuf du Pape Au Pied du Baud 2017 – Grenache – €42,95

Over LeVineur

Kariem Hamed, eigenaar van LeVineur is gek op wijnen uit de oude wereld. Ooit is hij als liefhebber begonnen met het verzamelen van wijnen. Hij las in gidsjes welke wijnen de moeite waard waren en ging op zoek naar hoog gewaardeerde Bordeaux uit de jaren ‘90. De hobby is uitgegroeid tot een professie en inmiddels verkoopt Le Vineur vele wijnen uit de oude wereld. Maar: met een voorkeur voor wat Kariem zelf ook lekker vindt.

Jennifer proefde de wijnen voor ANNE-WIES.NL op uitnodiging van www.levineur.com

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer