Amarone! Ik houd ervan. De meeste Amarones zijn vol. Stevig maar rond, zwoel en kruidig. Een speciale wijn die op een speciale manier wordt gemaakt. Maar hoe wordt Amarone gemaakt? En wat smaakt lekker bij Amarone?

Amarone, de druiven

Amarone is een rode wijn uit Veneto, Noord-Italië. Hij wordt voornamelijk gemaakt van de druivenrassen corvina, rondinella en molinara die men deels laat indrogen voordat de vergisting plaatsvindt. Vroeger liet men de druiven op matten van stro in de open lucht drogen. Tegenwoordig gebeurt dat echter veelal in speciale droogruimtes waar de juiste temperatuur en luchtvochtigheid heersen.  De druiven worden in de derde week van oktober met de hand geplukt en vervolgens 120 dagen te drogen gelegd. In die tijd verliezen ze maar liefst 55% aan sap en is het sap wat overblijft uiterst geconcentreerd.

Druiven drogen voor Amarone

Amarone: kleur, fruit en ronde tannines

De druiven voor Amarone worden zachtjes gekneusd door hun eigen gewicht waarna de vergisting begint. Tijdens die vergisting vindt geregeld ‘délastage’ plaats. Dat is een techniek om de wijn meer kleur en fruit te geven en de harde tannines wat te verzachten. De gistende wijn wordt van onder uit de tank overgepompt naar een tweede vat. De ‘châpeau’, of ‘hoed’ (de vaste massa bestaande uit schillen en pitten) zakt naar de bodem en breekt daar. Vervolgens wordt de wijn terug gesproeid over de hoed. Hierna rijpt de wijn 24 maanden in Frans eiken vaatjes gevolgd door 6 maanden in de fles. En dan gaan we genieten!

Waar drink je Amarone bij?

De Amarone wijn die ik proef is  donker-robijnrood en een echte ‘snuffelwijn’: je kunt eraan blijven ruiken. Kersen, bessen, mediterrane kruiden, laurier, salie…. In de mond is hij heel lekker fruitrijk, sappig en fris. De fijne kruidigheid komt hier ook terug. Ondanks het hoge alcoholgehalte komt hij niet zwaar over. Het is echt een wijn om van te genieten. Samen met je lief of je beste vrienden. Eet er wat oude (Parmezaanse) kaas bij, een mooie biefstuk, eend met een sausje van kersen en een scheutje amaronewijn, of risotto all’Amarone en je avond kan niet meer stuk.

Amarone Farina

“Snuffelwijn, echt een wijn om van te genieten!”
Tijdelijke aanbiedingsprijs €29,99 (normaal € 34,95)  Wijnkring Wijnwinkels

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!