Terwijl ik bezig ben met de organisatie voor de Boeren Goudse Oplegkaas voor deelname aan Cheese 2017 (een tweejaarlijks door Slow Food Internationaal georganiseerde beurs in Bra, Italië) denk ik terug aan een bezoek van langer geleden: in 2011 bezocht ik samen met  een aantal kaasverkopende collega’s twee bijzonder mooie kaasmakerijen tijdens Cheese 2011. Onderstaande blog schreef ik toen. En in september gaan we weer. Nu al zin in! 

Hazelnootbomen

Op de eerste dag van ons studietripje naar Cheese 2011 in Bra bezoeken wij twee van onze top-leveranciers: Caseificio Dell’ Alta Langa in Bosia en Beppino Occelli in Valcasotta. Onderweg vanuit ons prachtige hotel Castello di Santa Vittoria nabij Bra valt mij vooral het landschap op. Niet de alom aanwezige wijngaarden die ik ken uit de streek rond Barolo en Barbaresco, maar hier draait het leven vooral om… hazelnoten. Overal zie je bomen met hazelnoten. Er wordt een mooie pasta van gemaakt (nee, geen Nutella, de noten daarvoor schijnen uit Turkije tekomen), likeur en veel “dolci”.

Caseificio Dell’ Alta Langa

Bij de Caseificio Dell Langa krijgen we een interessante rondleiding. Je zou zeggen dat elke kaasmaker in principe dezelfde methoden hanteert, maar bij dit bedrijf valt vooral op het feit dat zij zelf eigen (uiteraard geheime) gistculteren kweken en ontwikkelen. Daardoor heeft elk kaasje, hoewel met als basis dezelfde melk en rijpingsmethode, toch ook een heel eigen karakter gekregen. Bovendien komt niet alle melk uit de streek waar wij ons nu bevinden maar de schapenmelk voornamelijk uit Roquefort en de geitenmelk uit……. ons eigen Nederland! Het lekkerste kaasje van dit bedrijf is het in Nederland veel verkochte kaasje La Tur, een kaasje gemaakt van koe-, geiten- en schapenmelk. Maar na afloop van de rondleiding proefden wij nog veel meer mooie kaasjes! Dus uitbreiding wordt een feit!

la tur

Beppino Occelli

Na een onverwacht verrassend leuke lunch bij Ristorante Edelweiss langs de doorgaande weg met heerlijke salades en mooie verse pasta vertrekken wij naar Valcasotto, het pittoreske dorpje waar Beppino Occelli zijn rijpingskelders heeft. De verschillende onderdelen van deze topkaasmaker liggen verspreid in de provincie Cuneo. De geiten lopen vrij en blij in de hoge bergen van Piemonte. En we proefden eerder al de verse geitenmelk onder de geit vandaan. Superlekker! De kazen worden vervolgens gemaakt in Farigliano, waarna ze voor rijping gebracht worden naar Valcasotto. De Vallei van Casotto, het riviertje waarnaar het dorpje is genoemd.

Occelli geiten buiten

Occelli: unieke rijpingskelders

De rijpingskelders daar zijn uniek: het water van het riviertje wordt gebruikt om de ruimtes op een natuurlijke manier te bevochtigen. De kazen krijgen zo elk hun eigen specifieke schimmels en daarmee hun unieke karakter. De testun kazen (testun = een verbastering van het woord stijfkop) liggen op vurenhouten planken te rijpen, naast o.a. Losa (de naam van het leisteen waarmee de daken in de bergdorpen bedekt zijn). Na de rijping op vurenhout worden de kazen naar een andere kelder verplaatst waar ze op verschillende houtsoorten opgelegd worden. Elk naar gelang het verlangde karakter van de kaas.

Valcasotto kazen rijpen op planken

Barolodruiven, kastanjebladeren, hooi en tabak

De testun wordt na 6 maanden en de Cusie na ruim 1 jaar naar Farigliano getransporteerd en aldaar ingelegd in en omwikkeld met Barolodruiven, kastanjebladeren, hooi, en…. tabaksbladeren!
Na een aperitief en kleine proeverij in de winkel van Occelli spreken wij af elkaar morgen op CHEESE2011 in Bra te ontmoeten voor een uitgebreide proeverij. We proeven dan de nieuwe kazen uit het assortiment en…… ontmoeten de markante kaasmaker Beppino Occelli. Wij zijn benieuwd!

Occelli kazen

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept, proefnotitie of cocktail missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees hier meer over CHEESE 2017 in Bra
Meer over Slow Food International lees je hier `
Hoe CHEESE 2015 was lees je hier

#cheese

Dit artikel is eerder gepubliceerd in september 2011