Na jaren wat te hebben geworsteld met een teruglopend imago is de Elzas als wijnregio weer helemaal terug. Met een enorme diversiteit aan terroir, wijnen en wijnstijlen: van mousserend op traditionele manier, zoete late harvest wijnen tot gemakkelijk drinkbare, verteerbare wijnen en krachtige, complexe Grand Cru’s.

Dat bewees het door Pitch PR georganiseerde evenement ‘Alsace Rocks’. In een prachtige setting in het Tobacco Theater in Amsterdam konden wijnboeren uit de Alsace laten zien dat ze ‘Alive and Kicking’ zijn. Een verslag van deze proeverij kun je hier vinden. Na afloop van de proeverij was er een wijnmakersdiner, waarbij de gerechten – vier in totaal – werden verzorgd door restaurant Daalder (*) en een aantal van de aanwezige wijnboeren hun wijnen presenteerden. Caroline Cocheret was erbij en doet verslag.

Frisse start

Als aperitief wordt een Crémant d’Alsace Rosé Brut van pinot noir geschonken, met drie jaar rijping ‘sur lie’. Fris, opwekkende zuren, klein bittertje. Heerlijk als aperitief, maar gastronomisch genoeg om ook bij een gerecht geserveerd te kunnen worden.

Biet, Sylvaner en Riesling

De eerste gang bestaat uit een gerechtje met gepofte biet, framboos, avocado en mierikswortel. Licht zoet, wat romig en pittig. Erbij als eerste een Sylvaner 2020 Cuvée 1010 van Domaine Moritz, iets rosé van kleur, lichte houtrijping, vol en rijp in de smaak. Leuk nog te vermelden dat de maker van deze wijn een jonge Nederlander is die trouwde met de dochter van de eigenaar van dit wijnhuis.
De tweede wijn is een Riesling 2018 van Domaine Kärcher er Fils. In de geur iets ‘gout de petrol’, verder heel sappig, compleet, mooi gerijpt en paste het beste bij het gerecht.

Alsace Rocks biet riesling silvaner

Vis en Riesling Grand Cru

Het tweede gerecht bestaat uit kabeljauw, brandade, venkel en vichysoisse. Erbij twee Rieslings Grand Cru. De eerste van Domaine Gresser is er een uit 2019, van de Cru Kastelberg met een bodem van schist, prachtig gerijpt met een enorme aromatische expressie. En favoriet bij dit gerecht!
De andere is een Maison Klipfel, Grand Cru Kirchberg uit 2018 (warm jaar), volle en rijke Riesling met iets restzoet.

Alsace en vis

Kalfswang, Riesling en Pinot Noir

Het volgende gerechtje van kalfswang, gefermenteerde knoflook, spinazie en aardappelmousseline wordt begeleid door een Riesling Grand Cru en een Pinot Noir. De Riesling is van Dopff au Moulin 2017 van de Cru Schoenenbourg. Geweldige wijn, niets wijst erop dat deze wijn bijna zes jaar oud is, zo fris en levendig als hij is. Heel droog, mooie zuren, mineraal en een hele lange afdronk.
Ook de r is uitstekend en past prima bij het gerecht. Sappig, kruidig, rijpe tannine, rokerig en krachtig. Nu al heel mooi, maar kan nog jaren rijpen.

Alsace en vlees

Zoet tot besluit

We sluiten af met een taartje van pistache met gemarineerde aardbeien, verveine en vanille-ijs. De wijn hierbij: Ginglinger-Fix, Pinot Gris 2022, een wijn met zachte zuren, gekonfijt fruit, honing en met 16 gram restsuiker niet al te zoet zodat hij mooi aansloot bij het dessert.

Alsace en dessert

Heerlijke gerechten en, zonder uitzondering, prachtige wijnen:
de Elzas staat weer op de kaart!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline