Op een herfstige maandag in oktober rent Hermen Jansen van najaarsproeverij naar najaarsproeverij, met de Bourgogneproeverij van Albrecht & Janssen in Haarlem als sluitstuk. Zijn verhaal…
Even speel ik met de gedachte om het proefglas voortijdig aan de wilgen te hangen en mezelf met een glas wijn te settelen bij de haard. Niet vanwege de wijnen – maak me wakker voor goede Bourgogne – maar vanwege het gehijg daaromheen. Dure wijnen brengen mooie praatjes en daaraan heb ik even geen behoefte. Terwijl ik dit stuk schrijf voor Anne-Wies.NL prijs ik mij gelukkig met een sterker ontwikkelde drang naar mooie wijnen dan (voor)oordelend vermogen: ik had het niet meer mis kunnen hebben.
Dwarsdoorsnede Bourgogne
In het voormalig hoofdgebouw van het Seinwezen der Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij – tegenwoordig beter bekend als de NS – heerst een serene rust. In de zorgvuldig gedecoreerde industriële zaal klinkt kalmerende bistromuziek. Op de lange witte tafel staan zo’n 40 wijnen klaar om ingeschonken te worden. De geopende flessen bieden een mooie dwarsdoorsnede van de Bourgogne: van Crémant de Bourgogne tot Puligny-Montrachet Premier Cru en van Irancy tot Clos du Vougeot Grand Cru.
Reinoud Albrecht en Mildred Janssen importeren sinds 2011 wijnen uit de Franse Bourgogne. De focus ligt op kleinere huizen, waarvan zij veelal exclusief importeur zijn. Voorheen werd vanuit een winkel in het hart van Amsterdam ook aan consumenten verkocht, nu alleen nog business to business vanuit een hal in Cruquius.
Liefde voor Bourgogne
Ik waan mij 20 jaar terug in de tijd. Niet dat ik weet hoe het er toen aan toe ging – ik had niet eens een alcoholgerechtigde leeftijd – maar een Bourgogneproeverij moét er zo hebben uitgezien. Dit is Bourgogne zoals het hoort. Geen dure woorden, geen poeha, geen gedweep. Gewoon steengoede Bourgogne, geselecteerd door liefhebbers pur sang. Die liefde voelt als die warme jas die eigenlijk niet meer kan. Die liefde toont zich in alles. Van zorgvuldig geselecteerde wijnen tot perfect uitgewerkte proefnotities.
Het belang van terroir
Aan de hand van prachtige kaarten wijst Reinoud Albrecht als een wandelende encyclopedie op de verschillende terroirs. Bourgogne draait als geen ander om terroir en Reinoud Albrecht weet als geen ander daarover te verhalen. Over beroemde witte wijnen als de kristalheldere Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2021 van Domaine Ternycnck en de breedgeschouderde en oh zo schone Chassagne Montrachet Premier Cru Morgeot 2021 van Domaine Capuano Ferreri bijvoorbeeld. Of over de karakteristieke Nuits-Saint Georges Premier Cru Les Saint Georges 2018 van Domaine Chevillon-Chezeaux of de gullle Gevrey-Chambertin 2018 van Domaine René Leclerc.
Klasse op elk niveau
Toch zijn het niet deze wereldwijnen die voor mij de ontdekking van de proeverij zijn. Misschien nog wel mooier vind ik de kwalitatief hoogwaardige wijnen uit minder geroemde appellaties. Wijnen met minder naam en faam, maar minstens zo veel kwaliteit. En in elk geval minstens zoveel waar voor het geld. Dat begint bij de Champagne beconcurrerende hartige en brede Crémant de Bourgogne Ruban Or 2016 van Domaine Déliance. De witte Savigny Les Beaune Premier Cru les Vergelesses en rode Savigny Ez Connardises 2019 van Domaine Francoise André bieden ongelofelijk veel waar voor hun geld. Nog één dan: de spannende florale, schone en zoute witte Monthélie 2021 van Domaine Changarnier is om de vingers bij af te likken.
Het motto van Albrecht & Janssen is ‘Geluk is niet te koop, Bourgogne gelukkig wel’’. Ik twijfel aan de juistheid van die uitspraak. Geluk zit in een klein hoekje – of beter: een klein Frans wijngebiedje. Geld maakt niet gelukkig, maar met goed geprijsde Bourgogne kan ik mijn geluk niet op.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.
#hermen
Geef een reactie