AIX rosé = X: alweer 10 jaar bestaat het bekende wijnhuis AIX. Reden voor een feestje! De Nederlandse importeur Walraven Sax organiseert een dag in het teken van AIX. Een boottocht, borrel en een lunch van Nederlands bekendste 2-sterren chef staan op het programma. Jennifer Jernberg* is er voor Anne-Wies.NL bij.

AIX big bottles

Het is maandag en de zon schijnt volop als ik mij meld bij Hotel Sofitel Legend The Grand. In de binnentuin – een oase in het drukke centrum van Amsterdam – wordt iedereen ontvangen met een heerlijk koel glas Aix- rosé. Geschonken uit een supergrote fles. Niet voor niets, want AIX houdt van grote flessen waarmee je de blits maakt op feestjes en die je kan delen met je vrienden. Eric Kurver, de man achter Aix, vertelt wat over de achtergrond. 

AIX supergrote fles

Domaine Saint Aix

Eric Kurver verhuisde 15 jaar geleden met zijn gezin naar Zuid Frankrijk. Met de aankoop van domaine ‘De La Grande Seouve’ (‘van de grote sapstroom’) werd zijn droom om zelf wijn te maken werkelijkheid. Omdat ‘De La Grande Seouve’ geen naam is die je makkelijk onthoudt en de 400.000 flessen toch verkocht moesten worden, bedacht Eric een marketingstrategie.  Er moest een nieuwe naam komen die je niet vergeet. Een naam die je meteen in verband brengt met de Provence. Zo werd het merk AIX geboren, refererend aan de hoofdstad van de Provence. Tegenwoordig is het een merk dat iedereen kent en op de kaart staat op de leukste plekken van de wereld. 

AIX Eric Korver (1)

Rosé: hoe wordt het gemaakt?

Voordat we het hebben over de AIX rosé een kort lesje: hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt? Het begint met de keuze van de druif. Het vruchtvlees van de druif is vrijwel altijd kleurloos. De kleur van de wijn haal je dus uit de schil van de druif. Van witte druiven maak je witte of orange wijn. Van blauwe druiven maak je rosé of rode wijn (of witte, als je de schillen niet laat meetellen, maar dat komt niet vaak voor).  Behalve kleur, bevatten druivenschillen ook aromastoffen en tannines. Druivenschillen zijn dus van invloed op de kleur, geur en smaak van de wijn. Na de selectie van de druiven moet er wijn van gemaakt worden.

Er zijn diverse manieren waarop je een rosé wijn maakt.

  • kort schilcontact
  • saignée-methode
  • mengen van witte en rode wijn

Rosé door kort schilcontact

Na de pluk heeft de wijnmaker de keuze om de druiven meteen te persen of om de druiven te kneuzen en ze met schil en al te laten weken. Bij een rode wijn kiest de wijnmaker voor het laatste. Voor een rosé voor het eerste. Voor een rosé is het dus zaak om de druiven te persen en de schillen maar kort – een paar uur tot maximaal 1 dag – in aanraking te laten komen met het sap om de wijn roze te kleuren. Hoe korter het schilcontact hoe lichter de wijn. De kenmerkende zalmroze tint van Provence rosé is een voorbeeld van direct persen en minimaal schilcontact.

Rosé via de Saignée- methode

Saignée betekent het bloeden van de druiven. Als de blauwe druiven geplukt zijn worden ze gekneusd en in een grote gistkuip gelegd. Het sap dat vanzelf afloopt wordt opgevangen door de wijnmaker voor het maken van rosé of rode wijn.

Mengen van rode en witte wijn

Door rode en witte wijn te mengen kan je natuurlijk een prachtige roze kleur krijgen. Dit is echter, met uitzondering van de Champagne, vrijwel overal verboden.

En hoe zit dat bij AIX rosé?

De AIX rosé is een blend van druiven die typisch zijn voor het zuiden van Frankrijk: grenache, syrah en cinsault. Van de wijn is 30%  gemaakt volgens  de saignée methode en 70% door het direct persen van de druiven. AIX is een heel fruitige, lichtvoetige rosé vol zomerfruit zoals aardbei, framboos en perzik, met fijne zuren. Een goed gemaakte rosé die veel mensen lekker zullen vinden.

AIX op de boot

AIX, multi inzetbaar

We hebben geluk, we gaan varen en het is vandaag een warme dag met volop zon. Terwijl we rondvaren door de grachten van Amsterdam drinken we AIX en worden we verwend met prachtige, verfijnde hapjes van sterrenrestaurant Beluga. AIX is zo’n wijn die multi inzetbaar is. Lekker als aperitief maar ook prima als subtiele begeleider van eten. En dát proefden we vandaag!

AIX Beluga I love you

Meer over AIX rosé op deze website? Klik hier

Ga hier naar de AIX website en hier naar de website van importeur Walraven Sax

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer