Flessenpost! De eerste flessen AIX Rosé zijn op de markt: de AIX Vintage 2017 is gelanceerd. Ik ben heel benieuwd. Vandaag was voor mij de ultieme februari-dag om deze rosé uit te proberen. Want dat kon heerlijk in de zon!  En… ik geniet van de AIX! 

AIX met tulpen

Ik ❤rosé in alle stijlen

Ik houd van rosé. En de diversiteit in stijlen. Van een lichte rosé uit de Provence tot een donkere stevige Spaanse. Ook een houtgerijpte en (waarom niet) een mousserende zie ik graag in mijn glas. Rosé is zoveel meer dan een ‘slobber’ op een zonnig terras. Ik houd ook van AIX en word blij van deze 2017: een AIX zoals je van een AIX mag verwachten: body, structuur, romig- en frisheid én elegantie allemaal in één glas.

“Door een zeer warme en droge zomer op Maison Saint AIX, het bruisende hart van Domaine de la Grande Séouve in de Provence, startte de oogst nog nooit zo vroeg in het jaar. Begin september kwamen de eerste handgeplukte druiven al van het land. Ondanks de uitdagende weersomstandigheden, mag het resultaat er zijn: een elegante, fluweelzachte rosé met structuur en verfijnde zuren. Perfect op dronk!”

Vroegste oogst ooit

Op 4 september 2017 – voor Maison AIX de vroegste oogst óóit sinds de start van het wijnhuis – werd al in de vroege ochtenduren een start gemaakt met de handmatige oogst van de eerste lichting Grenache-druiven, gevolgd door de Syrah en Cinsault. Hiermee werden frisheid, delicate aroma’s en de kleur van de rosé goed op peil gehouden.

Provençaalse zomer

Ondanks de extreem hete Provençaalse zomerdroogte was de kwaliteit van de -relatief kleine druiven- zeer goed en de rijping maximaal. Tegen alle verwachtingen in bleek het volume van de oogst, ondanks de hitte, toch nagenoeg gelijk aan die van het jaar ervoor. De druiven voor AIX Rosé zijn met de hand geplukt en dat is te merken aan het pure en heldere sap, van de allerbeste geselecteerde druiven.

Zacht en vol van smaak

De proefnotities van deze vintage (o.a. Decanter, Wine Enthusiast) zijn dan ook lovend: elegant, in balans, fris rood – en oranje fruit, maar óók structuur en delicate zuren. En nóg zachter en voller in de smaak dan voorgaande jaren. Perfect op dronk. Kortom:  de vintage 2017 is nu al een bijzonder jaar voor AIX Rosé. Ik kan me daarmee alleen maar aansluiten. Ook Anne-Wies.nl is ‘Wine Enthusiast’????.

“GREAT ROSE – GREAT PLACES”

AIX Rosé 2017 – op een rij:

Jaargang: 2017

Appellatie: AOP Coteaux d’Aix-en-Provence / Vin de Provence

Druiven: 60% Grenache,  20% Syrah, 20% Cinsault

Vinificatie: Gentle, direct press – op temperatuur gecontroleerde fermentatie

Serveeradvies: 8-12 graden

Alcoholpercentage: 13%

Start oogst: 4 september 2017

Einde oogst: 22 september 2017

AIX Rosé – awards:

2017 ‐ International Competition Gilbert & Gaillard : gold

2017 ‐ The Global Masters, Drinks Business : gold

2017 ‐ International Wine Challenge : gold

Over AIX Rosé

AIX Rosé wordt gemaakt door Eric Kurver, een Nederlander die zich 10 jaar geleden in Frankrijk vestigde. Als wijnliefhebber besloot hij zijn eigen wijndomein in de Provence te kopen. Hij gaf het de naam Domaine Saint AIX.  Van de druiven van deze wijngaarden maakt hij AIX Rosé. AIX is het resultaat van passie en toewijding. Het is inmiddels één van de meest populaire en wereldwijd bekroonde rosé’s van de afgelopen jaren.

Ik hoop hem ook tegen te komen op het International Rosé Championship in Krakau straks in april!

Links:

AIX Rosé wordt in Nederland via Walraven Sax verkocht aan horeca en wijnspeciaalzaken.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!