Even lekker er tussenuit? Denk dan eens aan de Sherry Driehoek. De Sherry Driehoek bevindt zich in Zuid-Spanje en is de regio tussen de steden Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda. Het gebied staat bekend om de productie van Sherry Wijnen, maar naast het nuttigen van deze veelzijdige wijn is er nog veel meer te beleven! Dus, heb je nog geen vakantie plannen of ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende trip? Lees dan vooral verder, want hieronder vind je 7 tips voor jouw reis naar het zonnige Andalusië.

1. Sherry Bodega’s en wijngaarden

Iets wat niet mag ontbreken tijdens je reis naar de Sherry Driehoek is natuurlijk het bezoeken van verschillende bodega’s en wijngaarden. In zowel Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda zijn meerdere Sherry wijnhuizen te vinden waar je een rondleiding of proeverij kunt volgen. Ook kun je bij een aantal bodega’s aanschuiven voor de lunch of het diner. Het is wel handig om van te voren te reserveren om teleurstelling te voorkomen.

AW Sherry Jerez solera

2. Sherry proeverij

Neem deel aan een sherry proeverij om zo de diversiteit van Sherry Wijnen te proeven en leer meer over de verschillende stijlen Sherry, zoals Fino, Oloroso en PX. Ontdek je persoonlijke favoriet!

3. Verken de drie steden van de Sherry Driehoek

Jerez de la Frontera: Bezoek de stad Jerez de la Frontera, die bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed en ruitertraditie. Bezoek het prachtige Alcázar van Jerez, een Moors fort, en de kathedraal van Jerez, of geniet van een paardenshow in de Royal Andalusian School of Equestrian Art (lees hier later meer over!)

El Puerto de Santa María: Ga naar El Puerto de Santa María, een kustplaats met prachtige stranden. Wandel over de boulevard, ontspan op de zandstranden of geniet van verse vis in de plaatselijke restaurants.

Sanlúcar de Barrameda: Sanlúcar de Barrameda is een charmant stadje aan de oevers van de Guadalquivir. Wandel door het historische centrum en bezoek Castillo de Santiago, een middeleeuws kasteel dat uitkijkt over de stad. Vergeet vooral niet te genieten van de lokale keuken, met zeevruchten als specialiteit en de bijpassende Manzanilla wijnen.

Sherry driehoek via sherry.wine.nl

4. Bezoek een Flamenco show

Dompel jezelf onder in de gepassioneerde kunst van Flamenco door een Flamenco show bij te wonen. Jerez de la Frontera staat bekend als een van de geboorteplaatsen van de Flamenco, wees getuige van authentieke optredens inclusief betoverende dans, muziek en zang.

Flamenco dans pixabay

5. Bezoek een van de tabanco’s

Verreweg een van de leukste manieren om Sherry te leren kennen is via wijn-spijs combinaties, bezoek een van de vele tabanco’s. Een tabanco is een soort Sherrykroeg, waar Sherry wijn rechtstreeks uit het vat wordt getapt, in combinatie met eenvoudige tapas en waar je ook geregeld kunt genieten van een Flamencoshow.

6. Paardenshow: How the Andalusian Horses Dance

Andalusië staat bekend om zijn paardenshows. Bewonder hoe de Andalusische paarden ballet uitvoeren bij de show “Hoe de Andalusische paarden dansen” in Jerez de la Frontera. Zie hoe de paarden en de ruiters verschillende choreografieën uitvoeren, rijden in koor, wagons trekken en nog veel meer!

7. Het Sherry Festival 

Last but not least, vier de druiven oogst! Het Sherry Festival wordt elk jaar op de eerste zaterdag van de maand september gevierd, dit jaar dus op 2 september. Dit festival is onderdeel van ‘Las Fiestas de la Vendimia y Otoño’, oftewel de druivenoogst en het herfstfestival. Dit is een drie weken durend feest met sherry, paarden en flamenco. De oorsprong van het festival is de jaarlijkse viering van de druivenoogst.

Naast de Sherry Driehoek is er genoeg te beleven in Andalusië. Zo liggen de steden Malaga, Sevilla, Gibraltar en Cádiz dichtbij dit gebied en zijn er prachtige kustplaatsen en mooie natuurgebieden in de nabije omgeving. Zeker de moeite waard om langs te gaan deze zomer!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Over de Consejo Regulador

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (D.O.P.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een hondertal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen.

Bron: persbericht