In 5 dagen tijd 6 Balkan wijnlanden bezoeken… het leek een uitdaging, maar het is gelukt. En hoe! Naast een boeiend symposium stonden achtereenvolgens Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië op het programma. De organisatie was in handen van BalkanWines, een samenwerkingsverband van deze zes Balkanlanden. Mijn eerdere artikelen over Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië en Kosovo vind je hier.
Vandaag neem ik je mee naar Noord-Macedonië.
Op het programma staan bezoeken aan achtereenvolgens…
- Chateau Sopot
- Archeological site of Stobi
- Stobi Winery
- Bovin Winery
- Tikves Winery
- Chateau Kamnik
1) Chateau Sopot
Het eerste wijnhuis dat we bezoeken is Chateau Sopot in het district Veles. Dit wijndistrict ligt in het centrum van Noord-Macedonië, zo’n drie kwartier rijden ten zuid-oosten van de hoofdstad Skopje. Dit is het wijnhuis waar onze gids van deze dag Sashko Atanasov hospitality manager is. Eigenaar Sasho Klekovski en manager oenologist Bodizar Ilievski ontvangen ons met een glas mousserende rosé waarna we plaatsnemen aan een tafel met uitzicht op de wijngaarden om de wijnen te proeven.
Sasho vertelt honderduit. Ik vraag hem hoe hij (als arts) in de wijnen terecht is gekomen. Dat blijkt hem te raken: hij studeerde medicijnen en studeerde af in 1991-1992, toen er volop oorlog heerste. Om die periode arts te zijn was hard. Hij kon er niet tegen en besloot iets anders te gaan doen. De 20 jaar erna werkte hij als fondsenwerver voor agrarische producten. Na 20 jaar vond hij het tijd iets anders te gaan doen. Een vriend vroeg hem als partner in deze winery. De vriend ging bankroet en hij kocht het grootste aandeel. Dat was vlak voor de Covid periode, dus dat waren lastige jaren om op te starten. Druiven inkopen of zelf te kweken voor wijnproductie was een dilemma, maar hij besloot ervoor te gaan en koos voor het laatste. Volgens Sasho heeft iedereen hier subsidie nodig. Je kunt ook geen land kopen, slechts leasen van de overheid voor korte of lange termijn.
Château Sopot, de geproefde wijnen
1) Sopot Brut Rosé 2013 Grand Reserve
100% pinot noir, gebotteld mei 2014, Degorgement december 2020, dosage 6 g/l, alc. 12%.
Een mooie opening van de proeverij. Droog, sappig, opwekkend. Fijne wijn!
2) Rhein Riesling 2021, Vineyards Selection
“Een frisse stijl. Geen petrol, want dat zijn de mensen hier niet gewend. Men zou denken dat-ie niet goed is”, aldus Sasho. Op het label: blaadjes dwarrelend in de wind, wat de frisheid van de wijn moet weergeven. Alc.13,5% – rs 1 g/l – ta 6,2 g/l
En dat klopt. Licht geurige neus. In de mond romig, licht aromatisch, fris. Vriendelijke wijn.
3) Pinot Grigio 2022, Vineyards Selection
Pinot Grigio is een populaire wijn. Zelf hebben ze deze variëteit niet in de eigen wijngaarden, dus de druiven voor deze wijn kopen ze in. Op het label: een valk bij dageraad, een nieuwe dag verwelkomend. Alc.13% – rs 2,2 g/l – ta 6,3 g/l
De wijn is vol, rond, sappig, peer, citrus, licht kruidig. Spicy finish. Fijn glas!
4) Chardonnay 2022, Vineyards Selection
Fermentatie in inox, opvoeding deels in 1.000 l barrels. Op het label een strikje: ‘Great wine, like the poet Racin. Alc.14,5 – rs 1,2 g/l – ta 5,9 g/l
Geurige neus. In de mond bloemig, licht kruidig. Hoog alcohol is niet storend. Frisse stijl Chardonnay.
5) Sopot Cuvée 2021, Vineyards Selection
Een blend van 65% rhein riesling, 25% chardonnay en 15% temjanika. “Tamjanika is een aromatisch druivenras met een muskat-achtig aroma, wat veel wordt gevraagd, hier in de Balkan”, aldus Sasho. De fermentatie en opvoeding was in inox, alleen de chardonnay kreeg enige tijd barrique. De domestic market wil een zoetje in de wijn. Die wijnen zijn dan ook zijn hardst lopende. Alc.13,5% – rs 4 g/l – ta 5,5 g/l
Frisse neus met wit en tropisch fruit. Sappig in de mond, rond, fris, licht aromatisch. Lekker frisse, aromatische finish.
6) KAMENJATA Grand Reserve Chardonnay 2016
Een wijn van 100% chardonnay van de eigen wijngaarden. Oude stokken (geplant in 1995). Fermentatie vond plaats in inox, gevolgd door 36 maanden in Frans en Amerikaans eiken. Alc. 14,5% – rs 2,2 g/l – ta 6,1 g/l
Goudgeel van kleur. In de neus geel fruit, kruidig, stenige mineraliteit, fris. In de mond romig, fris, licht zoete kruidigheid. Finish wat alcoholisch met een mooi bittertje.
7) KALAJDJISKO Cabernet Sauvignon 2022, Vineyards Selection
Een wijn van 100% cabernet sauvignon van de eigen wijngaarden. Op het label: ‘Playful wine, like the Macedonian folk dance Kalajdjisko’. Alc. 14,5% – rs 3,2 g/l – ta 5,3 g/l
Robijnrood van kleur. In de neus voornamelijk rode kersen. In de mond sappig, een behoorlijk zoetje, besjes, bramen, confiture. Ook in de finish confiture, kersenfruit.
8) NALEJ Kratoshija 2020, Vineyards Selection
Droge rode wijn, van het authentieke druivenras kratoshija. Vaak wordt hij geblend met vranac, in dit geval is de wijn voor 100% van kratoshija. Op het label: ‘The name of the wine was inspired by the song ‘Nalej Nalej’, which invites you to pour another glass and toast to the ‘Gemidjii‘ from Veles. Alc.13,5% – rs 2,2 g/l – ta 6 g/l
Medium robijnrood. Rijp rood fruit in de neus, rijpe pruimen. In de mond sappig, kersenfruit, lichte body.
9) DJINOT Vranec 2022, Vineyards Selection
Tanksample. Op het label (van een eerdere vinage): ‘Powerful and great wine, like Djinot (Giant), great poet and leader of the Macedonian national revival’. Alc.14,5% – rs 4 g/l – ta 6 g/l
Medium paars. In de neus in tikje volatiel (door tanksample). Licht romige aanzet, medium body, sappig, rood fruit, rozenbottel. Elegante, licht spicy finish.
10) Château Sopot Vranec Reserve 2018
Fermentatie in inox, rijping 12 maanden in Frans en Amerikaans eiken. Alc.14,5% – rs 3,2 g/l – ta 5,8 g/l
Donkerpaars. In mond en neus donker fruit, spicy, iets volatile.
11) Château Sopot Cabernet Sauvignon Reserve 2016
Fermentatie in inox, rijping 12 maanden in Frans en Amerikaans eiken. Alc 14,5% – rs 3,8 g/l – ta 5,5 g/l
Donker robijnrood. In de neus veel rood fruit, wat in de mond terugkomt. Ronde tannines, licht spicy.
12) RIDOT Grand Reserve 2015
Deze wijn van 100% cabernet sauvignon won in 2022 goud bij de internationale Mundus Vini wijncompetitie. Fermentatie in inox, 24 maanden Frans en Amerikaans eiken. Alc. 14,5% – rs 3,8 g/l – ta 6,2 g/l
Donker robijnrood. In de neus veel rood fruit. In de mond rond, sap, rood fruit, kruidig, ronde tannines. Lange finish met een zoete kruidigheid. Mooie wijn!
Er worden volop heerlijke hapjes op tafel gezet, maar zo net na het ontbijt wordt er niet veel van gegeten. Mocht je een bij dit wijnhuis langs gaan, sla dan een bezoekje aan het toilet niet over. Heel gaaf!
2) Archeological site of Stobi
Voordat we de volgende winery bezoeken hebben we een korte rondleiding (half uurtje) door de Archeological site of Stobi. Hier zien we ook het mozaïk met pauwen die op de labels van de Stoby winery afgebeeld zijn. Dat wijnbedrijf is de volgende vandaag.
3) Stobi Winery
Weer een half uurtje rijden richting het zuiden komen we aan bij Stobi Winery. Het is gevestigd nabij de ruïnes van de oude stad Stobi, de naamgever van het bedrijf. We zien een groot modern gebouw in oranje-bruine tinten met een enorme feesttent ervoor waar zo’n 1.000 gasten kunnen worden ontvangen. Technical Director/wijnmaker Andon Krstevski van Stobi Winery wacht ons buiten op. We bevinden ons hier in het noorden van het Tikves wijndistrict waar de rivieren Vardar en Crna samenkomen.
De family-owned Stobi Winery is een van de modernste wijnmakerijen in Noord-Macedonië. De wijngaarden werden, samen met andere agrarische landbouwgronden, aangekocht in 2005/2006. De Stobi Winery werd opgericht in 2009 en de wijnmakerij voltooid in 2010. Inmiddels bezit de familie 600 ha aan wijgaarden, produceert men 4,5 miljoen flessen wijn per jaar van 17 verschillende druivenrassen (waarvan vranec met 45% het belangrijkst is) en worden daarnaast nog druiven aangekocht van partner wijnbedrijven. 75% van de omzet is entree-level, literflessen.
Stobi Winery produceert niet minder dan 50 verschillende labels die in meer dan 20 landen, verdeeld over alle continenten, worden verkocht. Geen kleine jongen dus.
We bezoeken kort de barrel room van de winery waar een blauw licht schijnt. De lichten zouden verschillende kleuren hebben gehad, maar het systeem werkt niet meer. Kort vertelt Andon over zijn werkzaamheden. Hij is al vanaf het begin, 2009, voor Stobi werkzaam. Het is hier het droogste wijndistrict van de Balkan. Hete zomers met meer dan 280 zondagen (veelal boven de 40 graden), maar ook een verkoelende wind uit de Adriatische zee. De oogst duurt, met al die verschillende druivenrassen op zoveel hectaren, lang. De eerste pluk is half augustus, de laatste half oktober. Alles wordt nog met de hand geplukt. Een van de redenen is het feit dat de druivenstokken worden geleid met gebruikmaking van betonnen palen. Bovendien wil Andon geen machinale pluk voor de mooiste wijnen en bij een machinale pluk blijven er veel goede druiven achter in de wijngaard. Plukkers vinden is echter lastig, dus dat zou pleiten voor (deels) oogsten met machines.
Andon vertelt verder dat hij de eerste wijnmaker in Macedonië is met Franse wijnopleidingen. Hij studeerde onder meer oenologie in de Bourgogne, biochemie in Bordeaux en werkte 6 maanden bij Château Pape Clément, eveneens in Bordeaux. Daar ontmoette hij, en leerde van, onder andere Michel Roland en Robert Parker. Maar zijn belangstelling ging verder: ook Nieuw-Zeeland en Zwitserland zijn landen die hij bezocht en waar hij veel leerde.
Na een blik geworpen te hebben in de winery met de rvs tanks (weinig interessants te zien volgens Andon, “we kunnen beter de wijnen proeven”) lopen we naar het restaurant waar een heerlijke lunch op ons wacht. We proeven verschillende wijnen, inclusief, op ons verzoek, enkele wijnen die niet op de planning stonden. Door de afmetingen van de tafel waaraan de lunch plaatsvond, de slechte akoestiek, en de gesprekken van mijn tafelgenoten, kon ik niet goed alle ins-en-outs over de geproefde wijnen horen die Andon met ons deelde. Ook de website geeft geen goede fact-sheets. Dat laatste een verbeterpuntje?
1) Chardonnay Selection 2022
Een wijn van 100% chardonnay van de eigen wijngaarden, 240 m boven zeespiegel. Zorgvuldig geselecteerde druiven, bodem witte klei. Uitsluitend rvs zonder batonnage etc. “Our Macedonian style of Chardonnay: fruity, fresh, mineral”.
Bourgogne-stijl. Rond, vol, fris, fruity, licht zilte mineraliteit, mooi!
2) Macedon Muscat – Temjanika 2021
Uitsluitend rvs, lees stirring, batonnage gedurende 6 maanden. Volgens onze wijnmaker geeft muscat een basilicum-aroma, temjanika abrikoos. De wijn is gemaakt voor de horeca. Mundus Vini ‘Best Wine of the Show’.
Licht aromatisch, niet té. Met 4 g/l restsuiker off-dry, maar door de mooie zuren blijft hij heerlijk fris, ook in de finish.
3) Macedon Rosé 2020
Een rosé van 100% syrah van een klei- en zandbodem. Direct pressing. “We have syrah, and what do we do with it: rosé!” Het begon als een test met 2.000 flessen, maar al snel werden het er 10.000.
Een rosé met structuur, licht romig in de mond, zilte mineraliteit, tikje aards, rozebottelzuurtje na. Lekker bij seafood.
4) Macedon Rosé 2021
Dezelfde rosé, een jonger jaar. Dit jaar won deze rosé goud bij het Concours Mondial de Bruxelles, Rosé Session.
Droog, kersen, aardbeien, ziltig. Fijne rosé bij paddestoelen, of bij risotto met parmesan.
5) Macedon Pinot Noir 2020
Stobi heeft 35 ha pinot noir aangeplant staan. Deze Pinot Noir komt van het dal en een heuvel, van een bodem van klei en rivier sediment. USA is de grootste afnemer van deze wijn: elk jaar gaan er 20-30.000 flessen naartoe.
Elegante neus met rood fruit, fijne kruidigheid. Sap, elegant, fris, rode besjes, aardbei.
6) Stobi Pinot Noir Classic 2021
Deze wijn wordt gebotteld onder schroefdop en ook deze is zeer populair in de USA. Hoewel hij daar onder een ander label wordt verkocht dan de wijn die wij krijgen ingeschonken.
De wijn is wat minder elegant, heeft wat meer zuur, zuurtjes, limonade.
7) Aminta Private Reserve 2018
Een blend van 40% merlot, 35% vranec en 25% cabernet sauvignon. 18 maanden rijping in Frans eiken barriques (max.15% nieuw) voor blending, gevolgd door 12 maanden in cask na blending.
Ik heb het idee dat de wijn niet helemaal is zoals hij zou moeten zijn, ‘vlurkig’ (vleugje kurk). Enkele proevers zijn het met me eens, maar niet iedereen. Beetje fruit, beetje zilt.
8) Veritas Vranec Barrique Private Reserve 2017
Vranec is, volgens Andon, de ‘Ambassador for Macedonia”. Gerijpt in Slavonisch eiken.
Donker van kleur, donker fruit in de neus. Ook iets metaligs. In de mond geconcentreerd donker fruit, zwarte kersen, mooi ‘zoetje’ door het hout. Zachte tannines.
9) Veritas Vranec Barrique Private Reserve 2011
Dezelfde wijn als de vorige, maar dan een ouder exemplaar. Wordt zonder label geserveerd.
Dik, donker, ondoorzichtig. Vol, dik sap, donker fruit, spicy. Vrijwel geen ouderdomsverschijnselen!
10) Stobi Temjanika Selection 2022
Van een bodem met witte klei en sand. Speciaal geselecteerde druiven. Laag alcohol: 11.5%.
Deze wijn wordt bij het dessert geserveerd. Vlierbloesem, tropisch fruit, fris citrusfruit.
Importeur in Nederland: schermer1782.nl
4) Bovin Winery
We rijden in een krap half uurtje weer richting het zuiden en arriveren bij de volgende winery, eveneens in het Tikves district. Bovin is ook een familiebedrijf, maar toch heel iets anders dan Stobi. Ik denk dat onze Dr. wijn (lees hier het verslag) in blinde paniek weg zou rennen als hij hier binnen kwam. Het ziet er op het oog namelijk verre van hygiënisch uit. Kapotte tegels op de vloer, vieze vingers en voetstappen, een bevlekte wastafel… Je vraagje je af hoe de wijnen zullen zijn. Maar, dat zullen we later merken, die blijken verrassend ‘clean’.
Chief winemaker Borche en zijn nieuwe jonge collega-oenoloog wachten ons op. De wijnmaker werkt hier al heel lang en vertelt enthousiast en volop, waarna zijn collega het in perfect Engels vertaalt. De winery is gestart in 1998 en eigendom van twee broers: Kiril en Gjorgji Bogevski. Aanvankelijk kocht men alle druiven in, inmiddels is 80% van de wijnen van eigen wijngaarden (ruim 60ha) en wordt 20% ingekocht. Begonnen met 120.000 liter wijn per jaar is de maximale productiecapaciteit nu 1,5 miljoen flessen. 70% van de productie is rode wijn, 30% is wit.
Heel kort blijven we in de winery, dan gaan we naar het proeflokaal om de wijnen te proeven. Ook hier weer volop kazen en vleeswaren op tafel. We hebben voldoende geluncht, maar de blauwe kaas kan ik niet laten liggen. Heerlijk is die. Lijkt op Roquefort maar minder scherp. De proeverij is lastig te volgen. De akoestiek is niet goed door de stenen vloeren en muren en aan een tafel naast ons zit een gezelschap van 5 heren luidruchtig te lunchen en wijnen te proeven. Bovendien zitten de wijnmakers aan het (andere) hoofd van de tafel. Hoofdwijnmaker Borche heeft het duidelijk goed naar zijn zin, er wordt veel gelachen en geproost in die hoek.
1) Euphoria Cuvée 2022
Een blend van 70% temjanika en 30% pinot grigio, uitsluitend rvs. Alc.12% – rs 6 g/l
Bleekgeel. Semi-aromatisch, passeivrucht, perzik, citrus. Komt wat zoetig over maar frisse zuren.
2) Bovin Muscat Temjanika 2022
De druiven voor deze wijn komen deels van de eigen wijngaarden en worden deels ingekocht.
Ook dit is een aromatische wijn. Exotisch fruit, vlierbloesem. Vol, rond, schoon.
3) Alexandar 2020
Dit is een blend van gelijke delen merlot, cabernet sauvignon en vranec, uitsluitend van de eigen wijngaarden. Fermentatie en opvoeding in rvs.
Paarsrood van kleur. Rood en donker fruit en rode paprika. Ronde tannines.
4) Vranec Imperator 2018
Een wijn van deels (aan de wijnstok) ingedroogde druiven en is daarmee semi-dry. Alc.15%
Donker robijnrood, bijna paars. Intense neus en mond. Bosfruit, sappig, rond, vol. Frisse, fruitrijke finish. Ondanks het hoge alcohol- en restsuiker (7,5 g/l) komt de wijn niet te zoet over. Mooie wijn.
5) Dissan Barrique 2019
Een wijn van meer dan 60 jaar oude vranec stokken, 700 meter boven zeeniveau. Boven de 350 meter is er, volgens onze wijnmaker, vrijwel geen risico op ziektes aan de wijnstok, dus hier wordt biologisch gewerkt. De wijn rijpte 6 maanden op nieuw Macedonisch eiken. Alc.14%
Donker paarsrood van kleur. Donker fruit, chocolade, vanille. Heel spicy, ‘zoetje’.
6) A’gupka 2015
100% vranec. Speciaal geselecteerde druiven van single vineyards, laat geplukt, deels ingedroogd. Fermentatie en rijping in eiken barrels. Alc.15% – rs 8 g/l.
Zoet rijp donker fruit. Pruimen, bramen, confiture, chocolade, vanille. Vol, rond. De wijn is een prijswinnaar, en ook behoorlijk aan de prijs, als ik eens zoek op internet, maar naar mijn persoonlijke smaak te zoet.
Importeur in Nederland: thegogoodcompany
5) Tikves winery
We zijn weer ‘over tijd’, dus skippen we het wijnmuseum in Kavadarci dat oorspronkelijk op het programma stond en rijden rechtstreeks door naar de Tikves winery in het Tikves wijn district, de naamgever van de winery. Het is een historische winery, al in 1885 opgericht. Inmiddels is het de grootste winery van Macedonië, zelfs van heel de Balkan/Zuidoost Europa. Het bedrijf heeft 1.300 ha wijngaarden in eigendom, naast nog eens 5.000 ha ‘onder controle’ en een jaarlijkse verkoop van 15.3 miljoen flessen. Onder de naam ‘Tikves Châteaux et Domaines’ heeft de winery drie specifieke wijngaarden in Noord-Macedonië en zelfs één in de Franse Rhônestreek.
We worden opgewacht door een delegatie (vooral) heren in pak waarna Nikola Kuzmanovski (wijnmaker en hoofd ‘Finalization and Botteling Departments’ (naar ik begrijp is hij er sinds 29 mei 2023, kort na ons bezoek dus, niet meer werkzaam)) ons voorgaat naar de grote hal waar gedistilleerd wordt en waar de rakija in eiken vaten rijpt. Rakija is hier geen bijproduct, maar een serieuze afdeling met niet minder dan 900 vaten en 1 miljoen liter verkoop per jaar . We proeven er 1 en lopen daarna door de barrelroom naar het restaurant, waar een mooi gedekte tafel voor ons klaarstaat.
President en CEO van Tikves winery Svetozar Janevski sluit hier ook aan. We, als pers, proberen (op zijn verzoek) een beetje ruimte te laten zodat we tussen de medewerkers kunnen zitten. Naast mij komt een dame te zitten. Zij blijkt een van de belangrijkste mensen in het bedrijf, samen met hoofd wijnmaker Marko Stojakovic. De laatste doet het werk in de winery, Aleksandra Ristova monitort alle (!) wijngaarden. Heel trots laat ze een app zien die ze hiervoor nu een jaar gebruikt. Ze kan door sensoren in de wijngaard op elk moment alles zien, dus kan heel snel handelen als er ergens een ziekte opkomt etc.
Ik zit tegenover de charming President. Svetozar neemt geregeld het woord, met name over het belang van vooruitkijken en samenwerken. Over zelf voedsel kweken. En veel kweken: nu wordt zo’n 70% uit het buitenland gehaald. Hij is zelfs bezig vee naar Macedonië te halen. “We want to save the planet”. Zo is er door een goed zuurstofmanagement 3 x minder SO2 uitstoot en wordt niet alleen veel aandacht besteed aan het water-, afval- en elektriciteits-management, ook (en niet minder) belangrijk zijn de ‘environment and the people’, waaronder getracht wordt een betere prijs voor de boeren voor hun druiven te bedingen. Svetozar Janevski… kennelijk een belangrijk man voor Macedonië en de wijnen. Invloedrijk. Lees hier meer over Svetozar Janevski en zijn staat van dienst.
In de loop van de avond schuift ook Ljupcho Nikolovski, ‘Minister of agriculture, forestry and water economy’ aan met zijn gezelschap, evenals enkele notabelen uit Montenegro. Er is muziek ingehuurd, speciaal voor ons. Een trio met een zingende dame. Heel gezellig en attent, maar daardoor wordt het lastig je tafelgenoten goed te verstaan én uitgebreide proefnotities te maken van de wijnen. Dus laten we maar genieten van de sfeer, de gerechtjes en de mooie wijnen.
1) Zilvaka 2022
Een wijn uit de Bela Voda wijngaard, 5 jaar oude stokken, uitsluitend rvs. Alc. 13,5%
Fris, bloemig, vlierbloesem, ananas, abrikoos.
2) Babuna 2022
Een bijzondere blend van 80% albariño, 10% chardonnay en 10% viognier. Uitsluitend rvs. De wijn is genoemd naar de wijngaard Babuna.
In de neus tropisch fruit, ananas. Dat komt terug in de mond, naast citrusfruit en perzik. Mooie zuren, droog, fris, romig.
3) Belavoda 2022
Een blend van 60% grenache blanc en 40% chardonnay van de Bela Voda wijngaard. Fermentatie start in rvs en wordt afgemaakt in nieuw Frans eiken barriques, waarna 6-8 maanden rijping op de lees in dezelfde barriques. Productie 40.000 flessen. Volgens mr. Janevski wordt dit de ‘Lafite van de Balkan’. Alc.14%.
Vol, rond, kruidig, witte bloemen, hazelnoot. Alcohol duidelijk aanwezig, mooie wijn, stevig glas.
4) Domaine Lepovo Chardonnay 2021
Wild Fermentation. Van de boutique winery Lepovo, met een totale productie van niet meer dan 30.000 liter/jaar. Fermentatie start in rvs en gaat door in Frans eiken barriques.
Rond, vol, botertje, peer, galiameloen, amandel, spicy door het eiken. Nieuwe Wereld stijl.
5) Luda Mara Vranec 2019
Luda Mara – gekke Mary, is een legendarische rivier die door de regio Tikveš stroomt, beroemd om zijn onvoorspelbare kracht, daarmee niet toevallig de naam van Tikves’ Special Selection lijn. Een wijn van 100% vranec van 30-60 jaar oude wijnstokken. Alc.15%
Diep donker paarsrood. Veel neus: dik donker fruit, rijp rood fruit, hint van chocola. Vol, rond, veel sap, kruidig. Ronde tannines. Lange finish met veel fris fruit. Mooie wijn!
6) Domaine Lepovo Grand Cuvée 2019
Een blend van 50% vranec, 25% cabernet sauvignon en 25% merlot, 18 maanden gerijpt in Frans eiken barriques.
Donker kersenfruit, pruimen, koffie, cacao, spicy, ronde tannines. Mooie wijn!
6) Chateau Kamnik
Vanuit ons hotel, Kamnik Hunter’s Lodge, lopen we rusting in een paar minuten naar Chateau Kamnik. Buiten worden we opgewacht door chief oenologist Sandra Georgievska and marketing lady Luna Shotarovska (hieronder vlnr op de foto) met een feestelijke mousserende rosé, SPARK rosé Vintage 2017, 100% pinot noir, methode traditional, en enkele mooie hapjes. We genieten op het sfeervolle terras van het uitzicht over de wijngaarden met in de verte de stad Skopje aan onze voeten.
Kamnik Winery ligt in de River Vardar Valley, Skopje wijnregio. Het begon allemaal met een persoonlijke fascinatie voor wijn en wijnbereiding die de oprichter, Ilija Malinkovski, een wijnliefhebber uit Skopje, altijd heeft gehad. Hij startte het bedrijf in 2004, de eerste oogst was 2008. Inmiddels telt de winery 17 ha aan wijngaarden met een minimale hoogte van 300 meter boven zeeniveau, op zuidhellingen. Door de luchtstromen van de omliggende bergen worden de hete temperaturen in de zomer en de koude in de winter wat getemperd. In de wijngaarden wordt geëxperimenteerd, niet alleen met gangbare druivenrassen als cabernet sauvignon en merlot, en de autochtone vranec, maar ook rassen als sangiovese en, sinds kort, greco di tufo staan aangeplant.
Na een korte visite aan de wijnkelder in het Chateau wandelen we terug naar de Kamnik Hunter’s Lodge, waar ons een uitgebreid diner te wachten staat. Uiteraard met bijpassende wijnen.
Beef Carpaccio
Chateau Kamnik Sauvignon Blanc 2022
Chateau Kamnik Viognier 2021
Cream Truffle Risotto
Chateau Kamnik Chardonnay Barrel Fermented 2021
Rabbit Cake
Chateau Kamnik Kratoshija 2021
Chateau Kamnik Carmenère 2020
Beef Ribeye
Chateau Kamnik Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2020
Chateau Kamnik Vranec Terroir Grand Reserva 2018
Chef Dessert
Chateau Kamnik Golden Temjanika 2018
En op speciaal verzoek proeven we tot slot nog de Orange Wine 2021 van Gewürztraminer
Mooie gerechtjes en dito wijnen, meer kan ik er niet over zeggen op deze laatste avond van de persreis. Voor meer info en proefnotities van deze mooie wijnen, neem contact op met de importeur in Nederland: schermer 1782.nl
Morgen bezoeken we het BalkanWines symposium
in Skopje, Noord-Macedonië.
Wil je dat niet missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Alle artikelen over mijn Balkan Wine trip vind je hier
Een artikel over de druivenrassen in de Balkan is in de maak (follow me☝︎)
Over Balkan Wines
De perstrip werd georganiseerd om aandacht te vragen voor de oprichting van het samenwerkingsverband Balkan Wines.
De missie van Balkan Wines is het bijdragen aan en bevorderen van regionale samenwerking in de Balkanregio om samen de Balkan als wijnregio op de kaart te zetten, te ontwikkelen en te promoten.
Het uitgangspunt is wijn, maar het gaat niet uitsluitend om wijn. Het doel is de algehele ontwikkeling van de wijnregio op de Balkan, inclusief samenwerkingen met andere sectoren zoals landbouw en toerisme om synergieën te creëren en regionale groei te bevorderen.
Meer over dit initiatief lees je op www.balkanwines.org.
#BalkanWines
Geef een reactie