In 5 dagen tijd 6 Balkan wijnlanden bezoeken… het leek een uitdaging, maar het is gelukt. En hoe! Naast een boeiend symposium stonden achtereenvolgens Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië op het programma. De organisatie was in handen van BalkanWines, een samenwerkingsverband van deze zes Balkanlanden. Mijn artikelen over Servië,  Bosnië en Herzegovina en Montenegro vind je hier

Vandaag neem ik je mee naar Albanië en Kosovo
Op het programma staan bezoeken aan de ‘Family Wine Producers Association of Albania’ in Albanië en aan Labi Wine en Suhareka Wine in Kosovo.

MAP Albanie Kosovo

Vandaag gaat het vanuit Montenegro richting Albanië, een ritje van een uur. Een klein uur later dan gepland vertrekken we. Ook deze dag begint met regen en een grijze lucht. Duimen draaien dat het een beetje gaat opklaren.Bij de grens Montenegro-uit moeten we allemaal even uitstappen om ons paspoort te laten zien maar bij de grens Albanië-in worden de paspoorten collectief gecheckt. Het ziet er bij de grens heel mooi en groen uit, maar het stukje naar de winery waar we hebben afgesproken ziet er armoedig uit. Autowrakken langs de weg, veel vuil, armoedige huizen.

Albanië

Kantina Medaur en wijnmakers vereniging 

In Albanië worden we bij de Kantina Medaur (voorheen Miqesia) in Malesi e Madhe door een groot aantal heren in pak, voorzien van key cords en badges, opgewacht. Heel enthousiast heten ze ons welkom. Het regent nog een beetje dus de kennismaking wordt voortgezet in de winery. Daar staat een tafel klaar met witte en rode wijn al ingeschonken en schotels met kaas, toast en een worst. Langs de kant nog enkele tafels met wijnen. Maar eerste krijgen we een key cord met badge met naam, een pen, notitieboekje en een info map. Ze hebben hun best gedaan!

Balkan Albanië ontvangst compilatie

De club waar we te gast zijn is de ‘Family Wine Producers Association of Albania’. De SHKPVF (de Albanese afkorting) telt zo’n 120 leden, waarvan 60% familie-bedrijven zijn. We worden welkom geheten door twee heren: de President van de organisatie Gazmend Shehi en eigenaar van Vila-Shehi Winery en General Secretary Enver Shehi van Vellezrit Shehi Winery. De laatste is een gepensioneerd bankier die nu, zoals hij zelf zegt, het ‘3e deel van zijn leven’ besteedt aan zijn grote hobby: wijn maken. De President en de vijf leden van de directie hebben elk hun eigen taak/verantwoordelijkheid (Consultancy Oenology, Finance Expert etc), waar ze part-time aan werken. Ook wordt er samengewerkt met overheidsinstanties en andere agrarische partijen.

Albanie vlaggetjes

Enkele cijfers, verstrekt door de SHKPVF:

  • totale wijnproductie per jaar in Albanië is 3.000.000 liter
  • er zijn 8.000 ha aan wijngaarden
  • 125 wijnproducenten
  • hiervan hebben slechts 40 wijnproducenten een capaciteit om meer dan 20.000 liter/jaar te produceren en de beschikking over up-to-date technologie
  • de totale wijnconsumptie (incl. toerisme) in Albanië is 3.400.000 liter/jaar
  • Albanië importeert 4.000.000 liter wijn/jaar
  • export van wijn uit Albanië is slechts 5% van de totale productie

Je kunt hieruit concluderen dat Albanezen de voorkeur geven aan buitenlandse wijnen, waarmee de voorraden bij de Albanese wijnproducenten ongewenst zeer groot worden. Deze trend is echter, volgens de handout van de SHKPVF, langzaam aan het veranderen. Daar werkt de organisatie hard voor. Voor de aangesloten leden is er hulp op allerlei fronten: van het het aanleggen en onderhouden van wijngaarden tot het werk in de wijnkelders met nieuwe technieken en hulp bij de financiering daarvan. En niet te vergeten: marketing. Daar is deze ontvangst een onderdeel van.

Balkan Albanië wijnkelder compilatie

Na een korte tour door de wijnkelder hebben we gelegenheid bij de diverse wijnmakers hun wijnen te proeven. Naast de internationale druivenrassen zoals chardonnay, merlot en cabernet sauvignon is er veel aandacht is voor de autochtone blauwe druivenrassen kallmet en shesh i zi. De proeverij verloopt wat warrig. Misschien door het enthousiasme van de wijnmakers (waarvan een groot deel geen Engels spreekt), misschien ook doordat de dames die vertalen, en onze vragen beantwoorden, soms niet helemaal de juiste vertaling hebben. Jammer ook dat er geen stoelen rond de tafel staan, altijd lastig om dan te schrijven, foto’s te nemen en te proeven tegelijk. Helaas is de tijd die we hier hebben veel te kort om alles te kunnen proeven, dus in staccato enkele van mijn proefnotities.

Balkan Albanië wijnmakers en flessen

Medaur Chardonnay 2020
Zagore regio. Minimaal 5 maanden barrique. Alc. 12,5%
Rond, vol, sap, krachtig. Lange, spicy finish. Mooie wijn.

Medaur Kallmet Barrique 2018
Van geselecteerde druiven. Minimaal 12 maanden barrique. Alc. 14%
Robijnrood, neigt naar tawny. Beetje troebel, want net uit het vat. In de neus rood en donker fruit. In de mond veel sap, kersenfruit, zoete kruidigheid, ronde tannines spicy.

Medaur Kallmet Reserve 2018
Eveneens een wijn van zorgvuldig geselecteerde druiven. 12-18 maanden barrique. Alc. 14%
Net als de vorige wijn veel fruit, sap en kruidigheid, maar komt iets scherper over qua tannines. 

Kantina Amar Shesh i Zi 2019
Diep robijnrood. In de neus licht aromatische en wat potloodslijpsel. In de mond donker en rood fruit, duidelijk aanwezige tannines. Aan de harde kant. 

Shehi Winery Kabernet 2017
Een wijn van 60% cabernet sauvignon en 40% shesh zi,  3-6 maanden barrel. Alc 12,5%
Veel donker fruit, rond, fris, body.

Albanië groepsfoto 2

Na het maken van een groepsfoto vertrekken we om 11:30 naar de eerste stop in Kosovo, een rit’je’ van 3,5-4 uur. De zon is gaan schijnen. Het land waar we nu doorheen rijden is vlak, maar om ons heen zien we heuvels en iets verder weg bergen. Het ruikt naar benzine, de (tweebaans) weg is druk. Veel vrachtverkeer en groepen motorrijders. Langs de weg grasland, fruitbomen, hier en daar druiven. Onafgebouwde huizen, mooie villa’s, armoedige huizen, afgewisseld met hier en daar een hotel dat aan de Turkse rivièra niet zou misstaan. Verder landinwaarts verandert het landschap: ruige bergen, niet veel bebossing, veel kort gras en rotsen. In de verte heel hoge bergen met sneeuw op de toppen. De snelweg (tolweg) is heel goed en wordt langs de bergen geleid, veelal op palen en langs een meer.

Kosovo

In Kosovo valt vooral op dat veel huizen niet klaar zijn. Kennelijk zijn ze wel bewoond, gezien de gordijnen en planten etc., maar van buiten niet afgewerkt. Geen flats, maar veel vrijstaande huizen. Volgens Fatmir Shehu, wijnmaker/eigenaar van Kosova Winery en onze gids deze middag in Kosovo, komt dat door de oorlog waarbij alle huizen platgebrand en gebombardeerd waren. Het heeft veel tijd nodig om die wonden te helen. Letterlijk.

Labi Wine

De eerste winery die we bezoeken in Labi Winery. We komen later aan dan gepland. Ruim 4 uur duurde de rit in de minibus, met een 15 minuten koffie- en toilet stop bij een restaurant/benzinestation (super mooi en modern), waar Nina voorstelde dat we in de shop e.e.a. te eten zouden kopen: het zou immers nog tot 16 uur duren voordat we zouden lunchen… Strak plan.

Onderweg stoppen we snel nog even bij een vranac (of ‘vranc’, zoals ze deze variëteit hier noemen) wijngaard met uitzicht over de stad Orhovac.

Kosovo Orahovac wijngaard compilatie

Labinot Shulina, de eigenaar van deze boutique winery, ontvangt ons. Hij heeft 3 ha aan wijngaarden in eigendom en werkt daarnaast samen met collega druiventelers. De productie is 10-12.000 flessen/jaar, voornamelijk rood (80%). De blauwe rassen die staan aangeplant zijn vranc, kallmet, merlot en cabernet sauvignon en de wit chardonnay en dibrak.

Labi winery 1 compilatie

In rap tempo proeven we 7 wijnen, voordat we in de minibus springen om naar de volgende winery te gaan, waar de lunch al plaatsvinden. Inmiddels is het 17:00 uur…

Labi Chardonnay 2022
Deze wijn is nog niet gebotteld. 3 maanden Hongaars eiken. Bodem limestone en kalk.
Bleek lemon van kleur, fris in de neus. Geel fruit, tikje oak. In de mond romig, vol, fijn bittertje. Frisse zuren en een fijn bittertje na. 

Labi Chardonnay 2018
8 maanden Hongaars eiken, deels oud, deels nieuw.
In de neus veel boter, wat terugkomt in de mond. Romiger dan de vorige wijn, die ik persoonlijk prefereer. 

Vranc Reserve 2018
Een wijn van 25 oude stokken. 12 maanden gerijpt in (voornamelijk) Hongaars eiken.
In de neus rood fruit, pepertje. Romig in de mond. Mooi sap, mooi zuren, ronde tannines. Zilt. €10,-

Vranc Reserve 2017
Van dezelfde wijngaard als de vorige wijn, echter nu 12 maanden uitsluitend Hongaars eiken.
Donker robijnrood. Frisse neus met rood fruit. In de mond rond, roze peperbes, rood fruit, groentenat, tannines iets stroever dan in de vorige wijn. Elegante finish die redelijk lang na blijft. €15,-

Rahova Klasike 2017
Een blend van 85% vranc en 15% cabernet sauvignon. Alc. 14%. 18 maanden Hongaars en Servisch eiken, deels oud, deels nieuw.
Robijnrood. Veel sap in de neus en een zoete kruidigheid. In de mond romig, kersenfruit, ronde tannines, zilte mineraliteit. Mooie zuren. €25,-

Bucina Superiore 0273 2021
Een wijn speciaal gemaakt (slechts 1.000 flessen) voor en klant uit Zwitserland. Bucina is de naam van de wijngaard, 0273 is de postcode. De wijn is deels van ingedroogde druiven (aan de wijnstok gedroogd) gemaakt. Het is een blend van 50% vranc en 50% dibrak. 10 maanden nieuw Hongaars eiken.
Donker robijnrood. In de neus overheerst donker fruit. In de mond een medium body, oaky en stevige tannines. 

Labi Grand Reserva Rahova 2019
75% vranc, 25% cabernet sauvignon. Late harvest (eind oktober). 18 maanden eiken. Alc. 13%.
Sappig, donker fruit, mooi hout, ronde tannines. Mooie wijn. €55,-

Kosovo Labi Wine wijnen compilatie

labiwine.com

Suhareka Winery

We komen rond half 6 aan in Suhareka, waar de winery met dezelfde naam zich bevindt. Dit is geen ‘kleine jongen’: het bedrijf, Agrokosova Holding, bezit 3 merken voor wijn: Suhareka, Theranda en She. Eigenaar Haziz Tafaj ontvangt ons, samen met enkele van zijn medewerkers/sters. Nina had gevraagd te beginnen met de lunch, maar hij stelt voor eerst een tour door de winery te maken, gevolgd door een wine tasting en dan pas de ‘lunch’. Wij vallen echter zo’n beetje om van de honger. De organisatie is gelukkig flexibel en we beginnen toch met de lunch. Wat charcuterie en kaasjes, daarna een plank met heerlijke dunne pizza stukken, gevolgd door risotto met Vranc (vranac) wijn en een paar zoete hapjes als dessert.

Kosovo Dinner gerechtjes

Tijdens deze lunch worden meer dan 20 (!) wijnen geserveerd. Niet alleen van deze winery, ook van andere wijnmakers die aangeschoven zijn bij de lunch. Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik niet van alle wijnen proefnotities heb gemaakt. Een indruk van de geproefde wijnen hieronder. Neem contact met me op als je er meer van wilt weten.

Kosovo wijnen dinner compilatie

Kosovo wijnen en groep lunch diner

We eten buiten en dat is heerlijk, maar naarmate de avond vordert gaat de wind harder waaien en wordt het snel heel fris. We zijn (alweer) ruim over de tijd heen die het schema aangeeft, stappen we op en moeten helaas de tour door de winery overslaan.

suharekawine.com

Het is 20:00 uur als we vertrekken, met de hoop om 22:00 uur in ons hotel in Macedonië aan te komen. Fingers crossed… We gaan het zien zo. Bij beide grensovergangen moeten we uitstappen en ons paspoort laten zien en kunnen dan gelukkig snel weer door. Rond 22:30 arriveren we bij het hotel: Kamnik Hunter’s Lodge, om de hoek bij Château Kamnik, dat we morgen gaan bezoeken…

Morgen gaat de reis verder in Noord-Macedonië…

Wil je dat niet missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Alle artikelen over mijn Balkan Wine trip vind je hier
Een artikel over de druivenrassen in de Balkan is in de maak (follow me☝︎)

Over Balkan Wines

Balkan Wines LogoDe perstrip werd georganiseerd om aandacht te vragen voor de oprichting van het samenwerkingsverband Balkan Wines.
De missie van Balkan Wines is het bijdragen aan en bevorderen van regionale samenwerking in de Balkanregio om samen de Balkan als wijnregio op de kaart te zetten, te ontwikkelen en te promoten.
Het uitgangspunt is wijn, maar het gaat niet uitsluitend om wijn. Het doel is de algehele ontwikkeling van de wijnregio op de Balkan, inclusief samenwerkingen met andere sectoren zoals landbouw en toerisme om synergieën te creëren en regionale groei te bevorderen.
Meer over dit initiatief lees je op www.balkanwines.org.

#BalkanWines