Een interessante uitnodiging viel in de bus: In 5 dagen 6 Balkan wijnlanden bezoeken met als afsluiter het bijwonen van de eerste editie van het ‘Balkan Wine Region Symposium’. Zes landen in vijf dagen… het leek een uitdaging, maar het is gelukt. En hoe! Naast het boeiende symposium stonden Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië op het programma. Vandaag deel 1 over Servië. Ik neem je even mee…
Servië
De reis begint in Servië. Na een vroege vlucht, een lange wandeling naar en een urenlange wachtrij vóór de douane ontmoet ik in Belgrado op de luchthaven medereizigers Ghislaine Melman en Fred Nijhuis en de chauffeur die ons naar ons hotel in Belgrado brengt. Nina Pendaroska van de organiserende partij Wines of Macedonia/Balkan wines, die ons de gehele reis zal begeleiden, is al aanwezig. Zij heeft een whatsapp groepje aangemaakt met alle reizigers en dat blijkt heel handig. Medereizigers zijn er, behalve uit Nederland, uit Oostenrijk, Zwitserland, UK, Zweden en Slovenië. Vandaag is het arrivals day; iedereen komt op een ander tijdstip aan. Afspraak is elkaar om 19:30 in de lobby te treffen om met taxi’s (het is gaan regenen) naar het diner te gaan.
Diner in Toro Gastrobar
Het diner vindt plaats in een trendy zaak: Toro gastrobar, gelegen in een uitgaanscentrum waar de rivieren de Donau en de Sava elkaar ontmoeten. We genieten van verschillende heerlijke ‘shared dining’ gerechtjes en Servische wijnen die Milica, marketingdame van Despotika Winery, die we morgen gaan bezoeken, ons voorstelt. De Trijumf Chardonnay 2018 is een mousserende wijn van Vinarija Aleksandrovic en heeft een frisse, stevige mousse, een zilte mineraliteit en wit fruit, peer. De Sonata Sauvignon Blanc 2022 van Vinarija Jeremic is, volgens onze gastvrouw, een van beste van Servië. Groene appel, bloemig, limoen in neus en mond. Zoet citrusfruit. Lange, frisse afdronk. De Roza Nostra 2021 van Erdevik Estate is een rosé van 85% merlot en 15% cabernet sauvignon. Heel bleek zalmroze, zuurtjes, klein bittertje. De Doja Prokupac Breg 2019 geschonken uit een karaf. Donker fruit, spicy, bessen in de neus. In de mond komt dat terug, naast vanille, toast en ronde tannines. Fris donker fruit, sap en spicy in de finish.
Het is heel lekker, sfeervol en gezellig, maar naar gelang de avond vordert wordt de muziek steeds luider en de rook om ons hoofd meer. Ja hier wordt binnen nog volop gerookt. We zijn allemaal moe van de reis en verlaten voor het dessert de gastrobar. Dan is het evengoed nog altijd 24:00 uur als we in het hotel aankomen. Weer een korte nacht voor de boeg want morgenvroeg beginnen de bezoeken aan de wineries.
Podrum Stari Hrast, Art Wine Winery, Podrum Radovanovic en Despotika Winery staan op het programma.
Podrum Stari Hrast
Podrum (podrum = kelder) Stari Harst bevindt zich zo’n 130 km ten zuidoosten van Belgrado. We vertrekken om 8:00 uur met een minibus en komen rond 10:00 aan. (Die minibus is overigens voortreffelijk: goede stoelen, WIFI en aansluitingen voor opladers. Heel handig, te kunnen werken tijdens het reizen.) Het landschap is licht glooiend, met opvallend veel verschil tussen de oude, simpele huizen en de nieuwere luxe. De regio waar de winery ligt heet Sumadija: suma =bos en dat bos blijkt een trekker te zijn voor toeristen. Vooral het fietstoerisme is populair: in het zomerseizoen passeren niet minder dan 5.000 fietsers de winery. En natuurlijk stoppen er veel om wijnen te proeven en in te slaan. Meer over deze wijnregio vind je op balkanwines.org.
We worden ontvangen door de eigenaren, het echtpaar Stevanovic. Zij stellen voor te beginnen met Rakija (we bevinden ons in het centrum van de Rakija brandy productie), maar het lijkt ons beter eerst de wijnen te proeven.
De naam van de winery: Stari Hrast (=oude eik), verwijst naar een meer dan 200 jaar oude eik in hun wijngaard, zo’n 1,5 km van het proeflokaal waar wij ons bevinden. Het echtpaar is in 2008 het bedrijf gestart doordat zij wat land erfde. Inmiddels bezit men 12 hectare aan wijngaard en 15 aan fruitbomen en -struiken. Het grootste deel is beplant met sauvignon blanc (5ha), gevolgd door cabernet sauvignon (3ha), chardonnay, merlot en cabernet franc (elk 1 ha) en prokupac, waarvan 1 ha slechts drie jaar geleden werd aangeplant. Met een productie van 30.000 l/jr wordt er door het echtpaar geen wijn geëxporteerd, echter wel Rakija.
Wijnland Servië, enkele cijfers
- In heel Servië staat in totaal 23.000 ha aan wijngaarden aangeplant.
- Er zijn 466 geregistreerde wineries.
- De totale wijnproductie is 30 miljoen liter per jaar, de consumptie 60 miljoen liter.
- > er wordt dus veel geïmporteerd, met name uit Macedonië.
- Meer over Servië als wijnland vind je op balkanwines.org.
Sauvignon Blanc 2021
Een wijn die veel medailles won op internationale concoursen.
Schoon, citroen en tropisch fruit in de neus. Stenige en zilte mineraliteit, fris, ananas, tikje romig. Het hoge alcoholgehalte (14%) is niet storend.
Sauvignon Blanc Oaked 2021
De druiven voor deze wijn werden iets later geplukt dan die van de vorige Sauvignon Blanc. Fermentatie in eiken (225l) barrels, 6 maanden gerijpt op Frans en Servisch eiken, gevolgd door een jaar op fles.
Minder expressief in de neus dan de vorige wijn. In de mond rond, vol, beetje romig. Oak aanwezig, maar (geel) fruit staat voorop. Spicy finish met tikje oak.
Chardonnay 2021
Ook voor deze wijn vond de fermentatie plaats in barrels van Servisch en Frans eiken, gevold door een barrelrijping van 6 maanden. Productie 5.000 flessen.
Veel neus, geel fruit, bloemig, spicy, peer. In de mond rond, romig, mooi hout, spicy, geel fruit, citroen, gele appel, peer. Spicy afdronk met mooi hout. Het hoge alcoholgehalte (15%) stoort niet.
Volgens de wijnmaker is er niet een heel groot verschil tussen Servisch en Frans eiken. Het Servische eiken is een tikje meer spicy en minder getoast. En het Franse veel duurder.
Merlot 2021
Druiven van een ijzerhoudende bodem, 250 meter boven zeeniveau. Fermentatie in rvs gevolgd door 10 maanden barrels van voornamelijk Servisch eiken. Productie 5.000 flessen.
Dik donker paars van kleur. Veel neus, vers donker fruit, fris en gedroogd fruit, pruimen. In de mond rond, veel sap, prikkelend alcohol (15%), ronde tannines, mooie zuren. Hout mooi geïntegreerd. Fruit, sap en vanille in de frisse finish.
Cabernet & Merlot 2021
Een wijn van 60% cabernet sauvignon en 40% merlot. Fermentatie in rvs, 10 maanden barrel, alc. 15%.
Kruidige neus, rood en donker fruit. In de mond naast het donkere fruit, ook een tikje aards- en boersheid. Tannines iets grippy. Later komt ook wat frisse groene paprika door. Tikje steeltjes in de friss finish met ook rood fruit.
Merlot Selekcija 2017
Ook dit is een wijn met vele medailles. Fermentatie in rvs, een jaar barrelrijping (Servisch eiken). Stevige, zware fles. Productie minder dan 3.000 flessen. Alc. 15,5%.
Donker robijnrood met paarse reflecties. Spicy neus met rijp rood fruit. In de mond rond, spicy tannines, zoete kruidigheid, rood en donker fruit, rijpe pruimen en dadels. Lange, spicy finish.
Tijdens de proeverij worden er allerlei heerlijkheden op tafel gezet. Behalve de olijven is alles ingekocht bij plaatselijke producenten; het maisbrood (proja, niet op de foto, maar wel heel lekker!) is door ‘oma’ gemaakt.
Rakija
Tot slot proeven we nog enkele Rakija’s. Het is mijn eerste kennismaking met dit distillaat. De keuze is tussen een Rakija van kweepeer, van pruimen of van diverse locale druivenrassen, waaronder prokupac. Ik besluit ze alle drie te proeven. De eerste zacht en bloemig, vlierbloesem en verse peer, heel toegankelijk. De tweede doet me denken aan de het Roemeense distillaat tuica, dat over het algemeen ook van pruimen wordt gemaakt. De derde komt het meest bij cognac in de buurt, maar met in de neus meer donker fruit. Romig, verfijnd, tikje aards en aan de scherpe kant.
Art Wine Winery
Bij Art Wine winery, eveneens in de Sumadija wijn regio, worden we ontvangen door eigenaar Sasa Novakovic en zijn dochter. De eerste vraag die ons bezighoudt is “Art Wine”, vanwaar die naam? Sasa vertelt. In zijn familie werd wel wijn gemaakt, en hij leerde hoe, maar hij koos voor een andere studie: kunst. Tot drie jaar geleden had hij, naast de winery (die hij 17 jaar geleden startte), een fotostudio. Nu houdt hij zich full-time bezig met wijn maken. Dat doet hij in zijn eigen winery, maar ook bij enkele andere in de omgeving.
Van 2 ha eigen wijngaard en 1 ha in een samenwerking produceert Sasa 10.000 flessen/jaar met een maximum gewenste capaciteit van 15-20.000. Voor wit staat chardonnay aangeplant, voor rood merlot en cabernet sauvignon. Op onze vraag waarom uitsluitend deze internationale druivenrassen legt de wijnmaker uit dat Servië van oudsher geen traditie in wijnproductie heeft. Zo’n 30 jaar geleden is de wijnproductie goed op gang gekomen met de internationale, meest bekende druivenrassen. Hij wil wel prokupac aanplanten, maar is nog niet overtuigd van de kwaliteit van de clonen die nu verkrijgbaar zijn. Maar…. er wordt aan gewerkt.
We gaan proeven….
Tangenta Chardonnay 2022
Tangenta, raaklijn, is een term uit de wiskunde. Een lijn zie je op de labels terug. Deze Chardonnay heeft uitsluitend rvs gezien. Alc. 14%.
Fris, schoon, bloemig in de neus met ook perzik en een hint van tropisch fruit. Rond en sappig, wit fruit in de mond, perzik, peer en een hint van amandel. Lichte stijl. Fijn glas!
Tangenta Chardonnay Two Barrels 2020
De fermentatie voor deze wijn vond plaats gedurende 1 maand in Frans eiken barrels, gevolgd door 10 dagen in rvs. Na de stabilisatie rijpte de wijn 11 maanden in barrels en 6 maanden in de fles. Die twee keer ‘barrels’ verklaart de naam van de wijn. Alc 14%.
Licht goudgeel. In de neus is het hout duidelijk aanwezig, evenals in de mond, naast rijp wit fruit. Rond, vol, spicy, fris ondanks het vele hout. Bourgogne-stijl.
Sumarum Merlot 2017
Fermentatie in rvs, gevolgd door een rijping van 24 maanden in eiken barriques (half Servisch, half Frans) en 1 jaar in de fles.
Donker robijnrood. Kruidig, donker en rijp rood fruit in de neus. In de mond sappig, ronde tannines, eiken aanwezig, maar wel mooi geïntegreerd. Tikje branderig na door hoog alcoholgehalte, wat je overigens niet in de wijn proeft.
Argument Cabernet Sauvignon Reserve 2019
In deze wijn niet uitsluitend cabernet sauvignon, maar slechts 70%, aangevuld met 20% merlot en 10% cabernet franc. Minimaal 24 maanden barrelrijping en 1 jaar in de fles. Van deze wijn zijn slechts 2.000 flessen geproduceerd. Alc. 15%
Donkerpaars. Kruidige neus met intens donker fruit, spicy, bosbessen, rijp fruit. Rond en vol in de neus, sap, juicy, full-bodied maar blijft elegant. Lange finish met dik donker fruit en mooi hout.
(Deze wijn blijkt niet alleen heel goed bij de vleesschotel, maar ook bij net nagerecht dat lijkt op baklava en is gevuld met pruim doet hij het geweldig).
Cabernet Sauvignon 300 Limited Edition 2015
Een limited edition wijn van een heel kleine wijngaard: slechts 1 barrique is ervan geproduceerd. ‘300’ verwijst naar de slechts 300 flessen die van de barrel kwamen. De wijn is een blend van 85% cabernet sauvignon, 10 merlot en 5% cabernet franc, 2 jaar gerijpt in barrel en 5 jaar in de fles.
Donker rijp fruit, koffie, kruidig. Krachtig en full-bodied. Stoere tannines. Lange finish waarin het donkere fruit en de kruidigheid lang nablijft, evenals ook hier een ‘warme’ hint door het hoge alcohol. Maar blijft mooi en in balans.
Tijdens de proeverij worden planken met heerlijke charcuterie en fruit op tafel gezet, gevolgd door een traditionele vleesschotel met onder meer gevulde kip, gerookte ham, gehaktballetjes, spareribs en een heerlijk nagerechtje.
Podrum Radovanovic
Podrum Radovanovic zag het licht in 1990 als eerste particuliere winery na het communisme in Servië. Vanuit huis klein begonnen wordt nu gewerkt met 50 ha en produceert de familie 300.000 liter wijn per jaar. Niet alleen van eigen wijngaarden, ook worden druiven van andere wijngaarden gebruikt. Er staan slechts internationale druivenrassen aangeplant, waarvan chardonnay en cabernet sauvignon het belangrijkst zijn. Elk jaar worden nieuwe druivenstokken aangeplant. Dit jaar sauvignon blanc, hiervoor kocht met deze druiven in.
Eigenaar Miodrag Mija Radovanović laat zich excuseren ivm therapie voor zijn voet, maar wijnmaker Darko Bogdanović leidt ons rond in de oude (foto links en midden) en nieuwe (foto rechts) kelder van de winery met prachtige eiken vaten in verschillende formaten. De nieuwe kelder, waar het hele wijnmakingsproces plaatsvindt met gebruikmaking van de zwaartekracht, is in 2017 speciaal gebouwd voor hun cabernet sauvignon. Voor alle wijnen van Podrum Radovanovic geldt overigens dat ze altijd enige tijd in de fles rijpen voordat ze op de markt komen.
Na de rondleiding voegt dochter Titia, agronomist, zich bij ons voor de proeverij. Ook hier staan overigens weer keurig verzorgde en heerlijke hapjes op tafel, maar je zult begrijpen dat er, na de uitgebreide lunch bij Art Wine, helaas niet veel gebruik van wordt gemaakt.
Pinot Sivi (=Pinot Grigio) 2022
Dit is voor de winery de eerste vintage van deze wijn. De druiven worden vroeg geplukt om voldoende zuren te behouden. Het is hier immers redelij warm. Pinot grigio is in Servië niet veel aangeplant; wellicht om die reden? Van dit druivenras staat 2,5 ha aangeplant in een oude wijngaard.
Kleur hint van roze. In de neus kruidig, fris, zilte mineraliteit. In de neus tikje romig, mooie zuren. Frisse, zilte finish. Fijne wijn.
Chardonnay Selection 2021
Een wijn van geselecteerde chardonnay druiven uit eigen wijngaard. Na de fermentatie rust de wijn 10 maanden ‘sur lie‘ op Frans eiken met batonnage. Van deze wijn zijn 25.000 flessen gemaakt.
Frisse neus met citroen, grapefruit, witte bloemen en een tikje toast. In de mond romig, wit fruit, peer, spicy. Spicy finish met mooi hoot. Mooie wijn.
Chardonnay Selection 2018
Deze wijn wordt geschonken uit een fles zonder label, want hij is niet op de markt gebracht. Door hagel zijn er van deze vintage slechts 3.000 flessen geproduceerd.
In deze Chardonnay veel van de eigenschappen van de vorige: citrus, bloemig, toast. Echter minder expressief en romiger. Meer boter.
Cabernet Sauvignon Reserva 2019
Het jaar 2019 was volgens de wijnmaker een goed jaar. Deze wijn komt uit de eerder genoemde nieuwe kelder. De wijn is 18 maanden opgevoed in Frans eiken barrrels, 80% nieuw. De vaten komen van Nadalié tonnelerie, en zijn “our most expensive barrels”. Gebotteld zonder filtratie; 1 jaar in fles gerijpt. Van deze wijn zijn 30.000 flessen geproduceerd, waarvan 5.000 worden bewaard voor latere verkoop.
Donker robijnrood. In de neus rode paprika, donker fruit, spicy hout. In de mond een medium body, donker fruit, spicy en iets edgy tannines. Lange finish.
Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017
Ook deze ‘special edition’ word geschonken uit een fles zonder label, botteling vindt pas eind van het jaar plaats. Deze wijn is gemaakt van de beste cabernet sauvignon druiven. Slechts 5.000 flessen.
Donker paarsrood. Ook het donkere fruit wat de wijn sappig maakt, maar ook wat ‘groener’ dan de vorige wijn. Tannines zijn ronder. Finish wat aan de harde kant. Wel lang en (door het hoge alcohol, 14,8%) wat warm.
Despotika Winery
De laatste stop is de Despotika Winery, waar ook het diner zal plaatsvinden. De eigenaren, het echtpaar Veselin en Olga Despotović, die ik eerder ontmoette in Belgrado tijdens de eerste editie van Wine Vision by Open Balkan vorig jaar. Zij wonnen daar de eerste prijs met hun rosé. Het echtpaar heeft geen geschiedenis met wijn (beiden zijn architect), maar zijn grote liefhebbers, van de wijn, de streek en de geschiedenis. Zo is er in de winery een klein wijnmuseum waar een korte rondleiding plaatsvindt (foto rechts hieronder).
Ook kunst is iets waar het echtpaar veel om geeft. Dat zie je overal in de winery, maar het begint buiten al met een groot kunstwerk van gaas dat een draak voorstelt. Ook hier komen kunst, geschiedenis en liefde voor het terroir samen: de romp van de draak is de tractor waarmee de (inmiddels overleden) vader van Olga de grond bewerkte voor de bouw van de winery.
Ook Vanarija Despotika is een jong wijnbedrijf: de eerste oogst was in 2011. Inmiddels worden jaarlijks 100.000 flessen geproduceerd van 20 ha met een maximale capaciteit van 300.000 flessen. In de wijnkelder roestvrijstalen vaten, maar vooral eiken barrels (voornamelijk Frans, maar ook wat Servisch) en enkele vaten van beton “om mee te spelen”. In de wijnkelder ontdekken we ook enkele vaten met de naam ‘Djokovic’ erop. Wordt de wijn van de beroemde tennisser dan hier gemaakt? “Niet echt…”, verzekert Veselin ons. “De wijnkelder van de familie Djokovic is nog niet af en intussen wordt de wijn hier gemaakt, samen met de wijnmaker van de Djokovics”. Als we uit de kelder vertrekken is er een vat met andere bekende namen: die van ons als Balkan Wines pers vertegenwoordigers😊.
De wijnen proeven we tijdens het diner in het restaurant van de winery, samen met enkele andere gasten. De gerechten zijn authentiek Servisch met een moderne twist. Zo worden onder meer pihtija (linksboven op de foto) en speenvarken (linksonder) geserveerd. Of de ‘orzo pasta’ ook authentiek is weet ik niet, maar, geserveerd met Servische truffel: heerlijk is het wel! Ik hoop dat je begrijpt dat mijn proefnotities tijdens dit heerlijke en gezellige diner wat kort en krachtig zijn…
Sauvignon Blanc 2021
Fermentatie en 6 maanden ‘sur lie’ in rvs.
Echte, stuivende (maar niet té) Sauvignon Blanc neus. Romig, zacht en toch ook firs. Lemon, sap. Mooie zuurgraad. Schoon. Mooi glas.
Morava 2021
Morava is een with Servisch druivenras en een kruising tussen de Oostenrijkse Frühroter Veltliner en Müller Thurgau. De wijn is deels opgevoed in eiken, cement en inox.
Licht bloemig, wit fruit, rond, zoete kruidigheid. Elegante wijn.
Morava Orange 2020
Morava is, door de dikke schil, een goede druif voor een orange wine. Deze orange wine had 3 maanden skincontact, verbleef 9 maanden gebruikte 225 liter barrels en 1 jaar flesrijping (ongefilterd). 3.000 flessen productie.
Goudgeel van kleur. Licht aromatisch in de neus: witte bloemen en wit fruit. Rond en zacht in de mond, later komen de phenolics naar boven door een minimaal (!) stroef mondgevoel. Een mooie orange wine, zeker voor beginners.
Nebo (=sky) Barrique 2019
Pinot blanc en Rhine Riesling 50-50. Fermentatie in inox, 9 maanden rijping on eiken barrels.
Licht lemon en bloemig in de neus, fris. In de mond romig, schoon, fris, lemon. Een ongewone blend, maar niet verkeerd. En heerlijk bij de orzo pasta met truffel.
Nemir 2022
De Servische naam voor deze wijn is iets als HEMNP (mijn toetstenbord wil de ‘N’ niet omdraaien) en betekent zoiets als ‘bewusteloosheid’. De wijn is een rosé en een blend van 70% prokupac en 30% cabernet sauvignon, 11 maanden in rvs. Dit is de wijn die vorig jaar de Rosé Trophy (beste rosé van de competitie) won bij Wine Vision by Open Balkan.
En dat snap ik. De rosé is fris en elegant met in de neus rozen en vers rood fruit, wat allemaal in de mond terugkomt.
Zmajeviti Prokupac 2017
10 maanden Servisch barrel, 4 jaar in de fles. Deze vintage is hun beste, tot nu toe.
Rond en soepel, licht kruidig, rozenbottel, tikje tabak. Lichte stijl, type Pinot Noir. Wil men als hun standaard maken.
TRAG Merlot 2019
1 jaar barrelrijping in gebruikt Servisch (70%) en nieuw Frans (30%) eiken.
Vol, donker fruit, tikje aards, kruidig, meaty, fris. Rijpe tannines.
Krunski Dokaz Cabernet Sauvignon Reserva 2017
Een ‘special selection’ single-vineyard wijn, uit karaf geschonken. 1 jaar nieuw Frans eiken barrels, 4-5 jaar in de fles.
Een complexe, geconcentreerde maar elegante wijn met zwarte bessen, pruimen, mooi geïntegreerd hout. Ronde tannines. Lange finish.
Djokovic Chardonnay 2021
Op aandringen van enkele tafelgenoten worden tot slot ook de twee wijnen van Djokovic nog geopend. De Chardonnay is geblend met een vleugje viognier.
Fris, vol rond, rijp fruit, meloen, peer, botertje, hout mooi geïntegreerd.
Djokovic Syrah 2020
Druiven van een jonge wijngaard. De wijn rijpte 1 jaar in nieuw Frans eiken.
“Topspin on the nose”, zo roept een van de aanwezigen. Een wijn in Rhône-stijl. Donker fruit, meaty, florale tonen. Zachte tannines. Spicy.
Tijdens het (heerlijke) diner worden meer wijnen opengetrokken dan bedoeld en verwacht, dus ook hier wordt het (te) laat, zeker gezien het feit dat we morgenvroeg naar Montenegro vliegen. Pas rond 00:30 bereiken we ons hotel. Wekker staat op 5:00 uur. Wil je het vervolg niet missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of volg Anne-Wies op Instagram, LinkedIn of Facebook
Over Balkan Wines
De perstrip werd georganiseerd om aandacht te vragen voor de oprichting van het samenwerkingsverband Balkan Wines.
De missie van Balkan Wines is het bijdragen aan en bevorderen van regionale samenwerking in de Balkanregio om samen de Balkan als wijnregio op de kaart te zetten, te ontwikkelen en te promoten.
Het uitgangspunt is wijn, maar het gaat niet uitsluitend om wijn. Het doel is de algehele ontwikkeling van de wijnregio op de Balkan, inclusief samenwerkingen met andere sectoren zoals landbouw en toerisme om synergieën te creëren en regionale groei te bevorderen.
Meer over dit initiatief lees je op www.balkanwines.org.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedInofFacebook
Alle artikelen over mijn Balkan Wine trip vind je hier
Een artikel over de druivenrassen in de Balkan is in de maak (follow me☝︎)
#BalkanWines
Geef een reactie