5 x Wijn-Spijs boeken: eerste hulp bij je kerstdiner

  • WIjn spijs boeken uitgelicht

5 x Wijn-Spijs boeken: eerste hulp bij je kerstdiner


Bijna Kerst! Heb je nog wat inspiratie nodig voor je kerstdiner? En de wijn erbij? Dan zijn hier een paar leuke wijn-spijs boeken die je een beetje op weg kunnen helpen. 

Wijn & Spijs, basis voor de Sommelier

Wijn en Spijs Jeroen BronkhorstEen heerlijk boek: Wijn & Spijs: basis voor de sommelier. En, anders dan de titel doet vermoeden, zéker niet alleen voor de sommelier een dikke aanrader! Jeroen Bronkhorst is de initiatiefnemer en auteur. Na jarenlang zijn eigen restaurant te hebben gerund in het Haagse (winnaar ‘Wijnkaart van het Jaar) richtte hij in 2005 de inmiddels welbekende Wijnstudio op. Zijn gastronomische ervaringen in de keuken én als wijnopleider komen samen in dit boek, een boek over ‘fine dining’. Het genieten van wijn en eten met als basis de ‘gastronomische proefmethode’. Check:  Wijn & Spijs, basis voor de Sommelier

De Wijn-Spijs Bijbel

“Met deze ‘wijn-spijsbijbel’ van Victoria Moore vind je de ultieme wijn Wijn-Spijs Bijbel Victoria Moorebij je gerecht en andersom”. De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore kent bijna 500 pagina’s. Zij is geen onbekende in de wijnwereld. Al meer dan 20 jaar schrijft Victoria over wijn in toonaangevende Engelse dagbladen en tijdschriften. De wijn-spijs bijbel is een fijn boek om in huis te hebben. Voor als je even hulp nodig hebt om de juiste wijn bij je eten te kiezen of andersom. Of als je eens iets anders wilt dan de geijkte wijn-spijs adviezen. Maar ook om lekker in weg te duiken en inspiratie op te doen voor komende gelegenheden. Check:  De Wijn-Spijs Bijbel

Wijn Festijn: zo combineer je wijn & eten’

wijn festijnAuteur: Maarten van den Dries. Ik was blij verrast want Maarten ken ik al heel wat jaren, maar kennelijk niet goed genoeg, want ik had geen idee dat hij met een boek bezig was. En wát voor een boek. Er staan al heel wat boeken in mijn kast over wijn, eten en de combinatie ervan dus ik was even sceptisch. Maar dit boek is echt weer anders. Voordat Maarten eigenaar werd van een toffe wijnbar in Leiden was hij jarenlang werkzaam in de wijnbusiness. Als accountmanager van gerenommeerde importeurs bezocht hij talloze horecagelegenheden waar hij de chefs adviseerde over de beste wijn bij hun gerechten. Het combineren van wijn en eten is hem op het lijf geschreven. Niet zo gek dus dat hij er uiteindelijk een heel boek aan wijdde. Check:  Wijn Festijn

Het Nieuwe Proefboek, Peter Klosse & Angélique Schmeinck

Het Nieuwe ProefboekPeter Klosse is oprichter van de Academie voor Gastronomie. Klosse benadert de begrippen smaak en proeven op een wetenschappelijke manier. Over de smaak van wat wij eten en drinken. Een musthave voor iedereen die eten serieus neemt. Er zijn niet veel mensen die niet houden van een heerlijk gerecht en een bijpassend drankje. Maar als je écht lekker wilt eten en drinken, helpt het als je er meer van weet. Sinds zijn eerste boek over dit onderwerp is Peter Klosse uitgegroeid tot de onbetwiste autoriteit op het gebied van smaak. In zijn nieuwste boek, ‘Het Nieuwe Proefboek’, geeft hij een frisse kijk op de voedselwereld van vandaag en inspireert hij zelf op zoek te gaan naar bijzondere smaakcombinaties. De vraag waarom een gerecht succesvol is beantwoordt hij aan de hand van de Culinaire Succesfactoren. Unieke flavour graphics laten zien hoe de diverse ingrediënten van gerechten bijdragen aan de smaak. Ook is er aandacht voor proeven en de rol van de hersenen bij de perceptie van smaak. Voor dit boek werkte hij samen met Angélique Schmeinck, een van de twee vrouwelijke meesterkoks van Nederland – een bijzondere combinatie van kennis en creativiteit. Check: Het Nieuwe Proefboek

Een goed wijnjaar

Een goed wijnjaarTot slot nog even lekker lezen…. Ieder seizoen kent andere wijn & spijs combinaties. Dit heeft registervinoloog Eline Jaarsma geïnspireerd om haar columns per seizoen te bundelen. De columns gaan over wijn of iets wat met wijn te maken heeft en wat het proeven, het koken, het genieten en het weten waard is.
Om te beoordelen wat een goed wijnjaar is, vergt een enorme wijnstudie met verdieping in tal van aspecten. Door het lezen van dit boek kom je er niet achter wat wel of geen goed wijnjaar maakt. Wél is het een boek vol columns die er hopelijk aan bijdragen jou een goed wijnjaar te laten ervaren. Check: Een goed wijnjaar

Heel veel recepten met een wijnadvies vind je ook op anne-wies.nl

Meer lezen over wijn & kaas op deze website? Kijk hier even rond.

🍇🥂Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

 

 

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant