Voor een fijn glas wijn kan je in Utrecht op genoeg plekken terecht. En omdat er meer dan genoeg variatie zit in het aanbod van de verschillende zaken, hoef je alleen nog maar te bedenken waar je trek in hebt en je weg te vinden naar de betreffende wijnbar. Het mooie van Utrecht is dat alles op loopafstand van elkaar ligt. Zo kan je er ook gewoon een barre(n) tocht van maken. Utrechtse Marloes Veerkamp* zet een paar wijnbars voor je op een rijtje.

“Hier kan ‘U terecht’ voor wijn in Utrecht”

Vandaag geef ik jullie vijf adressen voor een lekker glas wijn bij een toffe wijnbar in mijn stad Utrecht.

1 Lefebvre

Misschien wel de bekendste wijnbar van Utrecht. En niet voor niets. Al jaren eindigen ze hoog bij de verkiezing van ‘beste wijnbar van Nederland‘. Ze zijn zelfs een keer de winnaar geweest. Niet zo gek als je attente bediening, een uitgebreide wijnkaart, fijne hapjes en bijzondere wijnen buiten de kaart bij elkaar optelt. In de kelder zijn geregeld proeverijen met een thema. Uit ervaring weet ik hoe leuk, lekker en leerzaam die zijn. Neem in de zomer plaats op het terras. Met een glas wijn in de hand zit je hier zo uren mensen te kijken.
Neude 2 Wijncafé Lefebvre

Wijnbar Utrecht Lefebvre

2 VinVin

Ook VinVin is er wel eens vandoor gegaan met de prijs voor beste wijnbar van het jaar. Hier hebben ze geen kaart maar vertel je wat je lekker vindt en waar je zin in hebt. Bij VinVin zoeken ze daar dan het passende glas wijn uit. Regelmatig zijn dit verrassende keuzes en drink je iets wat je zelf niet kent of niet zo snel zou uitkiezen zoals een Roter Veltliner. Ook hebben ze er een aantal echte pareltjes geschonken met de Coravin. Eens in de maand vindt er een open proeverij plaats. Hier kan iedereen zich voor opgeven en maak je kennis met de basis van het wijnproeven.
Predikherenstraat 19 Wijnbar VinVin

Wijnbar Utrecht VinVin

3 Saar

Bij Saar zijn alle wijnen minimaal biologisch en vaker biodynamisch. Natuurwijn is het paradepaardje en dat doen ze goed. Ze hebben een uitgebreide kaart met wit, rood, rosé en oranje. Dat Saar een tent met ballen is, blijkt wel uit het feit dat een van de huiswijnen een wijn uit zak is. Naast goede wijn, hebben ze er ook lekkere seizoensgebonden gerechtjes. Op donderdag eet je voor €1,50 per stuk een oester van de barbecue.
Catharijnesingel 81 Saar Utrecht

Wijnbar Utrecht Saar

4 RubyRose

Sinds half december hebben we er een hotspot bij in de vorm van RubyRose. De naam verwijst naar de bloemenwinkel die er ooit zat. RubyRose is het bewijs dat Instagramwaardig en kwaliteit wel gewoon samen gaan. Neem plaats aan de bar of een van de tafeltjes en vergeet daarbij ook vooral niet omhoog te kijken. Veel succes met je keuze maken uit de riante wijnkaart die heerlijk overzichtelijk geordend is van fris en helder naar vol en krachtig. Verlekker je vooral ook aan de pareltjes die misschien voor een gewone zaterdag net wat te duur zijn. En als je dan eenmaal je keuze gemaakt hebt, begint met de hapjes en dinerkaart het spel van keuzestress gewoon van voor af aan.
Korte Jansstraat 23 Ruby Rose Utrecht

Wijnbar Utrecht Ruby Rose

5 Rubens proeflokaal

Rubens proeflokaal is misschien voor veel mensen onbekend, in dit lijstje mag hij niet ontbreken. Door zijn ligging buiten de loop, hier geen groot verloop in publiek maar juist mensen die elkaar ontmoeten voor een goed glas wijn en een goed gesprek. Geloof me, voor je het weet, is het laat als je hier zit. Zeker het gepassioneerde en zeer bekwame personeel maken Rubens proeflokaal het omlopen waard.
Nieuwegracht 197 Rubens Proeflokaal

Wijnbar Utrecht Rubensjpg

*Waar wijn eerst gewoon een interesse was voor Marloes Veerkamp, is het inmiddels een flink uit de hand lopende hobby. Op haar Instagram It’s always wine o’clock schrijft ze stukjes over alles wat ze proeft, leert en ontdekt over wijn. Lees hier de andere artikelen van Marloes.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn-spijs advies, culinaire hotspot of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Marloes