Of ik, Monique van Kruining* toevallig naar de Wine Professional ging, vroeg Anne-Wies. En of ik daar dan misschien een stukje over wilde schrijven, met een top 3 (of 5) van wat ik aan bijzondere wijnen was tegengekomen. Nou, dat was dus tweemaal ‘ja’. Kwam mooi uit ook, want ik vind het erg leuk om te neuzen naar wijnen uit minder bekende landen, van (vrij) onbekende druiven en/of uit verrassende gebieden. Het moge duidelijk zijn dat ik dus ook meteen maar voor een opsomming van 5 in plaats van 3 bijzondere wijnen ben gegaan. Wat ik zoal ben tegengekomen? Hierbij mijn persoonlijke top 5, overigens in willekeurige volgorde.
1) Sigalas 7 2016 (Santorini, Griekenland)
Aangezien een goed begin het halve werk is, prop ik meteen maar even 7 wijnen in één vermelding. Maar dat zijn dan ook heel bijzondere wijnen: de Sigalas 7 (Epta in het Grieks) wijnen zijn gemaakt van 100% Assyrtiko, afkomstig uit wijngaarden bij 7 verschillende dorpen op Santorini: Pyrgos, Akrotiri, Oia, Imerovigli, Vourvoulos, Megalochori en Fira. Om de terroirverschillen tussen de 7 locaties naar voren te laten komen, worden de wijnen op exact dezelfde wijze gemaakt (op RVS, met 1 jaar rijping op de lie). Alhoewel Santorini een vrij klein eiland is, blijken (kleine) verschillen in bodemsamentelling, microklimaat, helling en hoogte toch tot opmerkelijk verschillende wijnen te leiden: o.a. veel meer aroma’s van vuursteen in de Assyrtiko uit Pyrgos, meer fruit in Vourvoulos en Akrotiri en een veel ingetogener karakter (maar wel body) in Imerovigli.
Vooralsnog wil men bij Domaine Sigalas nog geen definitieve uitspraken doen over de exacte terroirverschillen tussen de 7 locaties en het effect daarvan op de wijn: daarvoor loopt het project nog te kort (sinds 2015) en zijn de wijnen nog te jong. Een project om de komende jaren in de gaten te houden!
Importeur: Goods & More
2) Hin Areni Voskehat 2015 (Vayots Dzor, Armenië)
De tweede in de serie bijzondere wijnen op Wine Professional is deze Hin Areni Voskehat. De druiven voor deze witte wijn zijn afkomstig van oude stokken voskehat, ook wel voskeat of khardji genoemd. Een zeer oud druivenras van waarschijnlijk Armeense origine (volgens de importeur zelfs het oudste ras ter wereld) dat je bepaald niet dagelijks tegenkomt. Naar verluidt liggen de wijngaarden voor deze wijn ook nog eens vlak bij de plek waar de op één na oudste restanten van wijnproductie ter wereld opgegraven zijn. Dat is een hoop historie in een fles wijn. En die wijn zelf? Sappig, mondvullend en toch ook fris wit, met medium zuren en ingetogen aroma’s van steen, stervrucht en abrikoos.
Importeur: Asian Wines (onderdeel van Sommelierwijnen)
3) Vina Carić Bogdanjuša 2016 (Hvar, Kroatië)
De naam van deze witte druif, ook wel geschreven als Bogdanuša, betekent ‘van God gegeven’ of ‘Godsgeschenk’ in het Kroatisch. De druif zou aan deze naam gekomen zijn doordat de wijn van oudsher bij religieuze festiviteiten gedronken werd, maar gelukkig mag je jezelf (of een ander) ook op ‘gewone’ dagen trakteren op dit fijne cadeautje. De wijn combineert fruitigheid (peer, gele pruim) met iets hartigs en een milde kruidigheid. Hij heeft goede zuren en een aangenaam bittertje.
Het proeven van deze wijn mondde spontaan uit in een kleine wijn-spijsproeverij toen importeurs van bijzondere wijnen uit Kroatië Diederik en Mario voor mij een stukje Alp Blossom kaas haalden bij Betty Koster / L’Amuse. Dit is een kaas van koemelk, gemaakt in Doren (Oostenrijk) en gerijpt in Beieren (Duitsland), waar hij voorzien wordt van een korst van eetbare gedroogde bloemen en kruiden. De kaas heeft een volle, iets kruidige smaak, waarvan ik eigenlijk verwachtte dat hij de wijn zou overstemmen. Dat pakte anders uit: de wijn smaakte juist intenser en voller naast de kaas en de aroma’s sloten prettig op elkaar aan. Nog net geen religieuze ervaring, maar wel een heel mooie combinatie. Aanrader!
Importeur: croatiangrapes.com
4) Gold Hill Cabernet franc 2013 (Okanagan Valley, British Columbia, Canada)
en
Fort Berens Cabernet franc 2015 (Lillooet, British Columbia, Canada)
Toch weer een klein beetje valsspelen met twee bijzondere wijnen in één vermelding… In de afgelopen 3 jaar heb ik de nodige wijn uit Canada geproefd op ProWein en ik was blij verrast nu ook eens Canadese wijnen op Nederlandse bodem tegen te komen. Canada is namelijk veel meer dan (overigens soms echt fenomenale) icewine en hybriden: er worden ook veel goede stille en mousserende wijnen gemaakt, veelal van vinifera rassen (en voor de sceptici: met vermelding van VQA (Vintners Quality Alliance) zijn de druiven gegarandeerd afkomstig uit de op het etiket genoemde Canadese regio). Omdat de moderne wijnbouw hier nog vrij jong is, is men nog volop bezig met uitvinden welke druivenrassen waar goed gedijen. Vooralsnog lijkt cabernet franc zich in elk geval zowel in British Columbia als in Ontario aardig op zijn plaats te voelen.
De Cabernet franc van Gold Hill is aangenaam fruitig en kruidig met aalbes, zwarte bes, braam, grafiet en nootmuskaat. Medium tannines en mooie zuren, krachtig en elegant tegelijk. De Cabernet franc van Fort Berens is wat zwoeler met rijpe blauwe bes, braam, pruim, kruidnagel en potpourri. Ook hier medium tannine en dito zuren.
Importeur: Coastal Delight Fine Food and Drinks / nog zoekende
5) Château Henri Bonnaud Quintessence rosé 2015 (Palette, Frankrijk)
Een top 5 met vrij zeldzame, bijzondere wijnen en dan afsluiten met een Frans roseetje? Jazeker, want dit is een zeldzaam mooie rosé. Mondvullend, complex, breed en verfrissend tegelijk met sappigheid en structuur, perfect in balans. Hij wordt gemaakt van mourvèdre, grenache, cinsault en syrah en rijpt na gisting 8 maanden op houten vaten. Herkomst is de AOC Palette, een appellation van slechts 45 ha gelegen in de Provence, ten zuidoosten van de stad Aix-en-Provence. Het wereldberoemde Château Simone is de buurman van Château Henri Bonnaud en Stéphane Spitzglous, eigenaar en wijnmaker, heeft zich tot doel gesteld om minstens zulke mooie wijnen te maken als zijn beroemde buur. Ik moet zeggen, hij is al een lekker eind op weg.
Importeur: La Vie Le Vin (onderdeel van Sommelierwijnen)
LINKS:
*Deze blog is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie