Natuurlijk is rosé nummer 1 in de zomer. Maar wil je eens iets anders? Een fijne witte wijn bijvoorbeeld? En ben je een Chardonnay of Sauvignon Blanc een beetje zat? Dan zijn hier 5 tips voor andere zomerse witte wijnen. Zomers wit mét wijn-spijs advies. 

ALBARIÑO

Albariño, in noord-Portugal Alvarinho geheten, komt vooral voor aan de westkust in het Spaanse Galicië. Door zijn dikke schil kan hij goed tegen het koele klimaat veroorzaakt door de frisse zeewind en veelvuldige regenbuien. Albariño’s zijn daardoor over het algemeen frisse wijnen met een mooie zuurgraad. Wit fruit, citrus, bloemen en een zilte mineraliteit zijn de trefwoorden voor albariño. Een prima wijn voor een zomerse dag dus.

Lekker bij:
Van alles wat uit de zee komt: calamares, kokkeltjes, zeebaars, mosseltjes etc. Denk ook aan gerechtjes zoals als een salade Niçoise of tomaatjes gevuld met garnaaltjes.

Een voorbeeld:
Pazo de San Mauro Albariño 2016, Spanje, Rias Baixas

Deze Albariño heeft een frisse neus met een tikje hazelnoot en citrus: sinaasappel. Hij is lekker sappig en heeft een medium body. Ook in de mond weer citrustonen (grapefruit, sinaaszeste) en frisse zuren. Een goede balans tussen zuur, fruit en alcohol.
€ 13,95 – verkoopadressen: importeur Wijnhandel van Ouwerkerk 

5 tips zomers wit: Ouwerkerk albarino_pazo_san_mauro

“Lekker sappig met frisse citrustonen”
AW: 8/10

PINOT BLANC

Een bekende druif uit de Elzas, maar ook elders onder andere namen te vinden zoals pinot bianco in Italië en Weissburgunder in Duitsland. Het is meestal een vrij neutrale druif met als kenmerken gele appel, peer en soms een zweempje van zoet.

Lekker bij:
Door de milde combinatie van zoet, zuur en bitter past hij heel goed bij asperges. (Niet echt een zomergroente, maar er bestaan ook heel mooie asperges in blik of pot. Check je delicatessenwinkel!) Ook bij andere groentegerechten (tuinboontjes, pompoen) doet hij het goed. En natuurlijk, goed gekoeld geserveerd, als zomers aperitief.

Een voorbeeld:
Ernest Wein Pinot Blanc 2015 , Coop Pfaffenheim, Frankrijk, Elzas

In de neus lentefris, witte bloemen. In de mond een tikje sprankelend en ook hier witte bloemen. Een licht vriendelijk zoetje komt later om de hoek. Een zoetje en klein bittertje na. Serveer deze wijn goed gekoeld omdat hij anders, hoewel droog, wat zoet over kan komen.
€ 6,59 – te koop bij Plus

5 tips voor zomers wit: Plus Pinot Blanc Ernest Wein

“Lentefris, witte bloemen en een vriendelijk zoetje”
AW: 7,5/10

RIESLING

Het bekendst is de rieslingdruif in Duitsland, maar ook uit landen als Australië en de USA komen verrassend mooie Rieslings. Kenmerkend zijn de frisse zuren en zijn vermogen de kenmerken van het terroir (mineraliteit) goed op te pakken. Je vindt ze van strak droog tot weelderig zoet. Groene appel, honing, natte steen, tropisch fruit en limoen zijn slechts enkele karaktertrekjes van deze veelzijdige druif. En natuurlijk het kenmerkende vuursteen en petroleum bij de rijpere Rieslings.

Lekker bij:
(uitgaande van een droge Riesling) Elzasser zuurkoolschotels, forel, Aziatische gerechten, gerechten met kerrie, ziltige vis zoals zeebaars, eventueel gecombineerd met (warme) zontomaatjes. Het zuur-zoet van die laatste past mooi.

Een voorbeeld:
Villa Wolf Riesling 2015, Ernst Loosen
, Duitsland, Pfalz

Deze Riesling is licht goudgeel met in de neus vooral (gele) appel. Hij is heel fris, iets spritzig bij de aanzet. In de mond fris tropisch fruit en limoen. De afdronk is lang en fris, met ook weer de limoen.
€ 9,50 – te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton

5 tips voor zomers wit: Gouden Ton Riesling Villa Wolf

“Fris tropisch fruit, afdronk lang en fris”
AW 8,5/10

TREBBIANO

Deze druif vind je vooral in midden-Italië. In Frankrijk komt hij (meestal in een blend) voor onder de naam ugni blanc. Het is een druif met een redelijk hoge zuurgraad die voor grote opbrengsten zorgt. Dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Gelukkig zijn er tegenwoordig moderne wijnmakers die van trebbiano door terugsnoeien van de druiven en een zorgvuldige behandeling in de wijnkelders heel mooie wijnen maken. Doordat Trebbiano’s niet heel uitgesproken zijn passen ze zich gemakkelijk aan de gerechten aan waarbij ze worden geserveerd. Wit fruit, citrustonen en een vriendelijk Italiaans bittertje vind je in de meeste  Trebbiano’s terug.

Lekker bij:
Antipasti
, een zomerse salade met kip of vis, pastasalade, pasta met scampi’s en veel andere visgerechten.

Een voorbeeld:
Trebbiano d’Abruzze Collefrisio Filarè  2016, Italië, Abruzzen

Stro-gele wijn met groene reflecties. Rond en sappig en licht aromatisch: perzik, peer en tropisch fruit blijven lekker lang na.
€ 8,95 – te koop bij Marius Jouw Wijnvriend 

5 tips voor zomers wit: Marius Collefrisio Trebbiano

“Rond, sappig en licht aromatisch. Fruit blijft lekker lang na”
AW: 8/10

VERDEJO

Verdejo in Spanje, Verdelho in Portugal. In Spanje vindt je hem vooral in de wijnstreek Rueda, in de regio Castilla y Léon, ook bekend door de mooie stad Valladolid. Vaak wordt verdejo geblend met sauvignon blanc in de wijn met de DO Rueda. Witte bloemen, citrus en een milde aromatische kruidigheid vind je in de meeste Verdejo’s terug.

Lekker bij:
Je kunt van deze wijn ook genieten zonder iets erbij. Lekker als aperitief, maar ook bij tapas, een gegrild visje, garnalen of een avocado gevuld daarmee, mosseltjes en ga zo maar door.

Een voorbeeld:
Hoya de Cadenas Verdejo Organic, Spanje,
Utiel-Requena

Deze Verdejo van Vicente Gandia komt niet uit Rueda, maar uit Utiel-Requena, zo’n 100 km ten westen van Valencia. Hij is bleekgeel van kleur. In de neus licht bloemig, schoon, lentefris. Een iets spritzige aanzet in de mond, ook hier licht bloemig naast perzikfruit. Mooie zachte zuren. Een vriendelijk bittertje in de afdronk.
€ 6,95 – verkoopadressen: importeur Oud Reuchlin & Boelen  

5 tips voor zomers wit: ORB Vicente Gandia Verdjo Organic (1)

“Bloemig, schoon, lentefris. Perzikfruit en zachte zuren”
AW: 7,9/10

 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!