Voorafgaand aan de officiële opening van het seizoen van de Oosterschelde kreeft vond een twee-daagse persreis plaats. Op de eerste dag bezochten we Tholen, een heerlijk eiland vlakbij de Randstad waar je als natuur- cultuur- en watersportliefhebber je hart kunt ophalen. Maar ook op het gebied van eten en drinken is een bezoekje aan Tholen zeer de moeite waard. Mijn culinaire top 5:

1) Hotel het Raedthuys, Sint-Maartensdijk

En leuk beginpunt voor een culinair rondje Tholen is hotel Het Raedthuys aan de Markt in Sint-Maartensdijk. In dit voormalige gemeentehuis van Tholen kun je niet alleen overnachten, een paar uurtjes tot jezelf komen in de Wellness-ruimte of genieten van een high tea, beer of wine behoort tevens tot de mogelijkheden. Culinair zit het ook goed: je kunt er 7 dagen per week terecht voor ontbijt, lunch of diner. De keuken serveert gerechten met de nadruk op al het goede wat van dichtbij kan worden gehaald met een internationaal tintje. Op de menukaart bijvoorbeeld Steak tartaar van Thools rund en Zeeuwse oester naast Oosterschelde kreeft, zeebaars met miso en een vegetarische cannelloni. Vergeet vooral ook niet de wijnkelder in de voormalige gevangenis onder het pand. Daar kun je in grote fauteuils genieten van wijnen uit de oude en nieuwe wereld, maar vooral natuurlijk van de Zeeuwse wijnen van Wijnhoeve de Kleine Schorre.
Culturele tip: bezoek de speciaal ingerichte Oranjekamer in dit hotel. Hier vind je een stukje geschiedenis van deze oude Zeeuwse Oranjestad waar ooit Jacoba van Beieren en Frank van Borssele een kasteel hadden en later de Oranjes als Heer of Vrouwe macht uitoefenden.

Tholen kronen Oranjekamer

Souvenirs aan de Oranjes in De Oranjekamer

www.raedthuystholen.nl 

2) Thoolse Streekproductenveiling, Sint-Annaland

Je Thoolse streekproducten koop je via de veilingklok bij de enige Zeeuwse streekproducten– en enige Nederlandse aardappelveiling. Je neemt zelf deel aan de veiling en koopt door een druk op de knop bij afslag je Thoolse boodschappen: puur, lekker én vanuit de streek. Producenten en leveranciers van Tholen en uit Zeeland zorgen iedere week voor verse en lekkere seizoensgroenten waaronder aardappelen, aardbeien, kersen, appels en rood fruit. Ook de zilte streekproducten zoals lamsoren en zeekraal komen aan bod. Daarnaast worden ook vis, eieren, kasproducten, koekjes, Zeeuwse babbelaars, mosterd en bloemen andere producten uit de streek geveild door de veilingmeester. Hoe leuk is dat! Ik kocht zelf o.a. een paar komkommers en man man man… zo lekker had ik ze nog niet gegeten!

Tholen veiling

De authentieke veiling van Zeeuwse streekproducten is leuk!

www.thoolsestreekproductenveiling.nl

3) “Buutengaets”, Sint-Annaland, Tholen

Het restaurant Buutengaets en clubhuis van watersportvereniging WSV Sint-Annaland liggen in de jachthaven van Sint-Annaland op het eiland Tholen, omringd door het Nationale Park de Oosterschelde. Zowel binnen als buiten op het terras heb je een prachtig uitzicht over de zandplaten van de Krabbenkreek in Tholen, die bij laag water droogvallen. Zoals je kunt verwachten laat de menukaart een keur aan verse producten zien die zo uit de zee komen: Oosterschelde kreeft en paling, Zeeuwse mosselen, tarbot,griet, zeetong, zeebaars en niet te vergeten heerlijke grote gamba’s. Voor de vleesliefhebbers staan er o.a. tournedos en malse rib-eye op de kaart. Op de wijnkaart, naast de wijnen van de maand, een groot assortiment mooie wijnen waarvan een tiental ook per glas te verkrijgen is.

Tholen Buutengaets binnen

Een prachtig uitzicht vanuit het restaurant Buutengaets op Tholen

Tholen AW en W Buutengaets

Ook op het terras van Buutgenaets is het genieten geblazen

www.buutengaets.nl

4) Huys van Roosevelt, Oud-Vossemeer

In de gezellige brasserie en het erboven gelegen restaurant van Huys van Roosevelt zie je volop prachtige foto’s en inspirerende quotes van de Roosevelts. De voorouders van de bekende oud-presidenten van Amerika, Theodore en Franklin Delano Roosevelt en diens echtgenote Eleanor Roosevelt, komen namelijk uit Oud-Vossemeer. Huys van Roosevelt op Tholen heeft het jaar rond een gezellig verwarmd terras dat in de zomermaanden wordt uitgebreid met een groot seizoensterras. Boven bij het restaurant bevindt zich ook nog een balkonterras met een mooi uitzicht over het het pleintje. Je kunt hier terecht voor koffie & thee, lunch, diner, high tea, een borrel, of de daghap. Zelfs van een speciaal eigen gebrouwen Roosevelt-biertje kun je er genieten.
Culinair genieten en cultuur snuiven op Tholen kun je ook hier prima combineren. Aan de overkant van de brasserie bevindt zich het Roosevelt Informatiecentrum. De geschiedenis van Oud-Vossemeer en de band met de familie Roosevelt kun je daar bekijken. Of loop even naar een van de andere plaatsen die aan de Roosevelts herinneren. Alles ligt op een steenworp afstand van elkaar.

Tholen .Huys van Roosevelt buitenjpg

Het sfeervolle brasserie-restaurant Huys van Roosevelt

Tholen Roosevelt bord bij entree

Restaurant-Brassierie Huys van Roosevelt: www.huysvanroosevelt.nl
Roosevelt Informatiecentrum: www.rooseveltoudvossemeer.nl

5) Da Maurizio*, Scherpenisse

*Helaas is Da Maurizo gesloten! Dit schreef ik er oorspronkelijk over:
Waar sluit je een dagje Tholen beter af dan bij Da Maurizio, het heerlijke restaurant van Maurice de Coninck. Bij Da Maurizio, voorheen Vis aan de Markt, eet je producten van het seizoen en zoveel mogelijk uit de streek van het eiland Tholen. Bekend is hij om zijn geweldige Oosterschelde kreeft en het Thoolse vlees. Slow Food-alliantie chef. Maurice bereidt deze (h)eerlijke producten met een Italiaanse schwung. Door eigen import (Maurice is, naast het restaurant, ook eigenaar van het florerende wijnimportbedrijf De Coninck Wines) biedt de wijnkaart een groot assortiment wijnen. Maurice hanteert een vaste opslag per fles waardoor ook ‘duurdere’ wijnen heel schappelijk geprijsd zijn. Op de wijnkaart voornamelijk Italiaanse, maar ook veel heerlijke Duitse wijnen, dat zie je niet vaak. Daarbij is het goed te weten dat je na een mooie maaltijd niet naar huis hoeft te rijden want Da Maurizio bezit ook enkele gastenkamers. Ik ben fan.

Tholen Da Maurizio tartaar van harder

Tartaar van harder, limoen, tomaat, basilicum, zeezout: een van de heerlijke gerechtjes van Da Maurizio

Geniet van je culinaire rondje Tholen.
En van de prachtige natuur!

Tholen Natuur

Natuurgebied Scherpenissepolder, Tholen

LINKS:

Over de kreeftenwijn 2017  lees je hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#oosterschelde