Vakantie in eigen land: Marloes* deed een paar dagen Maastricht en ontdekte enkele leuke én lekkere adresjes.

“Maastricht is misschien wel de meest culinaire stad die ons land rijk is. On-Nederlands zou ik het bijna noemen. Waar in ons land kan je zonder problemen om 21:00 uur nog binnenlopen en drie gangen eten? Op je gemak? Juist, in Mestreech. Afgelopen zomer vertoefden we heerlijk drie dagen in de hoofdstad van Zuid-Limburg. In dit artikel deel ik met jullie de lekkerste adresjes. Geloof me, die zijn er meer dan genoeg in deze stad”.

1) Café Nouveau

Café Nouveau staat ook wel bekend als de kaasbar. Niet zo gek als je je bedenkt dat ze sowieso dertig verschillende kazen op voorraad hebben. Zo heb je eigenlijk een garantie dat er een kaasplank gevuld met kazen naar jouw bekkie op tafel komt. Kies er een lekker glas wijn bij, neem plaats op het terras, kijk wat voor volk er allemaal voorbij loopt en geniet.

Cafe Nouveau Maastricht

Café Nouveau
Koestraat 14-16
www.dekaasbar.nl

 2) Café Sjiek

 Café Sjiek zou je best een instituut kunnen noemen. Ik geloof dat we ‘maar’ van vijf verschillende personen de tip gekregen hebben hier te gaan eten toen ik vroeg naar tips in Maastricht. Je vindt hier zowel toeristen als locals. Niet zo gek als je je bedenkt dat ze misschien wek het lekkerste zoervleisj, een echte Limburgse lekkernij, van de stad serveren. Bij Sjiek kan je niet reserveren, maar wachten met een drankje en vast een hapje van de antipastikaart is alles behalve een straf. Dat je als nagerecht één bolletje ijs met slagroom kan bestellen vind ik ook fijn. Geloof me, na een voor- en hoofdgerecht van Sjiek is dat alles wat er bij mij na nog in ging.

Sjiek Maastricht

Café Sjiek
Sint Pieterstraat 13
www.cafesjiek.nl

 3) Le Fernand

Een jaar is voor ons eigenlijk niet compleet zonder in Frankrijk geweest te zijn. We houden van de mensen, de cultuur en vooral het eten en hoe al vanaf het ontbijt genoten wordt. Nu ben ik zelf dit jaar niet verder dan België gekomen maar gelukkig was daar Le Fernand, een caf;e manger waar je jezelf even in Frankrijk waant. Het eten puur en gewoonweg goed. Tot aan de frietjes aan toe. Precies zoals we van Frankrijk gewend zijn. Sluit je maaltijd af (of begin ermee) met een glas uit de uitgebreide collectie Pastis. Succes vast met kiezen.

Le Fernand Maastricht

Le Fernand café manger
Stenenbrug 6
www.lefernand.nl

 4) Bistro Croquant

Ik ben best wel gek op kroketten (wie niet?!). Laat er nu in Maastricht een bistro zitten die zich hierin gespecialiseerd heeft. Bij Bistro Croquant hebben ze diverse kroketten en bitterballen op de kaart staan. Er is voldoende keuze uit vlees- vis- en vegetarische vulling. Deze zijn lekker krokant en goed stevig gevuld. Precies zoals ik mijn kroket graag heb. Mocht je nu gruwelen van kroketten, ik kan het me haast niet voorstellen, hebben ze nog voldoende andere Frans georiënteerde gerechten op de kaart staan. Daarnaast mag de wijnkaart en het gastheerschap bij deze bistro hier ook nog wel even extra benoemd worden.

Bistro Croquant Maastricht

Bistro Croquant
Achter de Molens 15
www.bistro-croquant.nl

 5) Toscanella Apuana

Italiaans eten zoals de Italianen dat doen. Met rijk gevulde schotels die bedoeld zijn om te delen. Verse kazen, goed vlees, huisgemaakte pasta en vooral, ruime porties. Wij maakten de fout met een niet voldoende lege maag aan te komen. Wat zonde was, anders had ik sowieso de tiramisu na gewild. Sinds kort hebben ze een paar deuren verderop ook een mooie wijnbar.

Toscanella Maastricht

Toscanella Apuana
Rechtstraat 22
www.toscanellaapuana.nl

 

*Waar wijn eerst gewoon een interesse was voor Marloes Veerkamp, is het inmiddels een flink uit de hand lopende hobby. Op haar Instagram It’s always wine o’clock schrijft ze stukjes over alles wat ze proeft, leert en ontdekt over wijn. Lees hier de andere artikelen van Marloes.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn-spijs advies, culinaire hotspot of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Marloes