Champagne… ik houd ervan. Maar soms is het ook leuk eens een andere bijzondere mousserende wijn te proberen. Zoals een van deze 5 chique alternatieven voor champagne.

Jansz Premium Vintage 2010 Brut Cuvée

Een bijzonder mooie mousserende wijn uit Tasmanië, een eiland ten zuiden van Australië. Gemaakt volgens de méthode traditionelle (of, als ze bij Jansz zeggen: Méthode Tasmanoise) van 51% pinotnoir en 49% chardonnay. De wijn rijpte 7 maanden op houten vaten en de tweede gisting in fles duurde maar liefst 4,5 jaar. Het resultaat is een rijke wijn met een romige mousse en intense aroma’s van fris citrusfruit, perzik, hazelnoten en iets brioche.
€ 34,95 te koop in de WijnkringWebshop en bij de Wijnkring winkels

Chique alternatieven voor champagne Jansz Vintage Cuvee

Cava Gramona Gran Reserva ‘III Lustrus’

De III Lustrus is een ‘brut nature‘ cava, dus mooi droog. Tijdens de 2e gisting maakt men bij Gramona voor de hogere cuvées gebruik van kurken  i.p.v. kroonkurken. Voor de III Lustros gebruikt men deze dure kurken met drie lagen, zodat de wijn goed kan ouderen en een prachtige verfijnde mousse ontwikkelt. De III Lustros is een Vintage Cava en wordt gemiddeld pas na zo’n 5-7 jaar op de markt gebracht. De stijl is complex en rijp.
€ 32,- te koop bij QV Select 

Chique alternatieven voor champagne cava gramona-III-lustros-brut-nature

Wijngaardsberg Brut 

Een mousserende wijn van grote klasse! Dit is de eerste mousserende wijn die Jules Nijst van wijngaard De Wijngaardsberg in Limburg heeft gemaakt. Hij bestaat uit 60% chardonnay en 40% pinot noir en is gemaakt op de traditionele wijze, dus, net als champagne, met de tweede gisting op fles. Na een rijping van 15 maanden ‘sur lattes‘ is hij in de verkoop gegaan. De Wijngaardsberg Brut heeft een fijne mousse en in neus en mond wit fruit en een tikje brioche en een verfrissende zuurgraad. Jules heeft er slechts 1.320 flessen van geproduceerd dus wees er snel bij, want op =op!
€ 26,85 te koop bij Imperial Wijnkoperij

Chique alternatieven voor champagne WIjngaardsberg Brug 2015 (2)

Première Bulle de Limoux

De allereerste bubbelwijn ter wereld! Dat klopt ook, want Dom Perignon dronk in Limoux, tijdens zijn bedevaart naar Santiago de Compostella, déze bubbels en nam het recept mee naar de champagnestreek. Prachtige bubbels, heerlijk zacht. De redacteur van vakblad Saisonnier noemt het zelfs ‘de mooiste bubbels op aarde, beter dan veel duurdere champagnes’. Hij is gemaakt volgens de méthode traditionelle van mauzac, chenin blanc en chardonnay.
€ 16,85 te koop bij Bacchantes Wijnimport 

Chique alternatieven voor champagne Premiere bulles (1)

Elisabetta Abrami Franciacorta Blanc de Noir

Blanc de Noir is een zeldzaamheid in Franciacorta. Dit Italiaanse wijngebied is namelijk voor 85% aangeplant met chardonnay druiven. Deze franciacorta wordt gemaakt van uitsluitend biologisch geteelde pinot nero druiven. De druiven worden met de hand en in kleine kratjes geoogst en krijgen na een lange tweede vergisting op de fles van 50 maanden. Het resultaat is een verfijnde franciacorta met een prachtige frisheid en diepgang. Bloemen, honing, brioche, geconfijte kers. Een wijn om stil van te worden.
€ 32,75 te koop bij Franciacortaslijterij.nl

Chique alternatieven voor champagne Franciacorta Elisabetta Abrami (1)

Meer feestelijke wijnen? Klik hier!

Meer lezen over mousserende wijnen? Kijk dan hier even rond.

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kerstwijn