Een top-idee van vier Rotterdamse top-restaurateurs: op één avond de vier tweesterrenrestaurants aandoen die Rotterdam rijk is. Topchefs Erik van Loo (Parkheuvel), Fred Mustert (Restaurant Fred), Francois Geurds (FG Restaurant) en Mario Ridder (De Zwethheul) werken hierin samen. Zij presenteren vier gangen elk in hun eigen restaurant waarin zij hun signatuur laten zien. Met een vijftal facebook-vriendinnen van de pas opgerichte besloten facebookgroep ‘The Gourmet Ladies’ maken we graag van deze gelegenheid gebruik om nader kennis te maken met deze restaurants.

Parkheuvel

De actie duurt vier maanden en elke maand is het start- en eindpunt bij een ander restaurant. Onze avond begint bij restaurant Parkheuvel. We worden hartelijk ontvangen en nemen even plaats in een gezellige zithoek tot ons gezelschap compleet is. Er wordt ons een feestelijk glas Pol Roger champagne geserveerd begeleid door een aantal bijzonder lekkere en mooi uitziende amuses.  Dit is genieten met de hoofdletter  G.

image          image

 

Vervolgens worden we naar onze tafel begeleid waar we verrast worden met spannende voorgerechtjes van chef Erik van Loo. Een bolletje (was het van witte chocolade?)  gevuld met een gekoeld ‘aspergesoepje’. Wow! Dan een voorgerecht met o.a. een pakketje van asperge met kaviaar. Wie zegt dat asperges saai zijn?! De wat gerijpte Riesling die de sommelier hierbij schenkt is een feestje!

image image image

 

Als hiermee de toon is gezet voor de avond is de uitdaging groot voor de volgende restaurants.  Of, zoals de brigade van Parkheuvel trots zegt: “Restaurant Fred: ‘eat your heart out’! Een mogelijkheid die geboden wordt bij deze tour is jezelf in je eigen auto naar het volgende restaurant te laten vervoeren. Wij dachten aanvankelijk dat het om een taxi-service ging. Een van onze Gourmet Ladies geeft niet graag haar autosleutels uit handen dus zij vervoert ons. Mia: bedankt!

Restaurant Fred

In tegenstelling tot Parkheuvel, waar wij vroeg op de avond waren,  treffen wij hier een volledig volgeboekt restaurant. Het interieur is prachtig. Zelfs in het toilet. Zo mooi dat wij aldaar bij vertrek nog even met zijn allen een ‘selfie’ maken.

image

Maar niet voordat wij genoten hebben van het gerechtje dat wij bij Fred geserveerd krijgen wat bestaat uit warme meloenbolletjes met langoustine en een schuim van limoenboter. Ik had het niet kunnen verzinnen, maar het was heerlijk. Net als de wijn erbij: Joostenberg Fairhead 2010, een Zuid-Afrikaanse blend van chenin blanc, viognier en roussanne.

image image

FG

Tijd voor de volgende stop. Mia rijdt ons weer de stad door richting Lloydskade waar we worden opgewacht door Francois Geurds en zijn enthousiaste team. Hier heerst een prettige bedrijvigheid. Ons hoofdgerecht bestaat uit langzaam gegaarde kalfswang op puree met op diverse wijzen bereide flinterdun gesneden biet. Erover wordt nog wat verse truffel geschaafd wat mij verbaast zo in het voorjaar maar het smaakt voortreffelijk.  De wijn die wij erbij drinken wordt geschonken uit een mooie karaf van Riedel. Een heel mooie combinatie met het gerecht!

image   image

 

De Zwethheul

De laatste stop is restaurant De Zwethheul, een buurtschap net buiten Rotterdam. Het is al tegen elven als we daar aankomen en De Zweth slaapt. Echter niet voor lang. Als blijkt dat een van de ‘Gourmet Ladies’ per abuis in de afgesloten auto achterblijft en vervolgens het autoalarm een eigen leven gaat leiden weet de hele Zweth dat wij er zijn. Sorry.

image

In het restaurant echter worden we nog gastvrij en vrolijk ontvangen. We genieten van een pré-dessert en een dessert van o.a. ijs van meloen en groene appel, tomaat en grapefruit en vanille-crème. Erbij een fris-zoete dessertwijn van sémillon uit Chili.

image  image  image

Na deze heerlijkheden genieten we van een mooie espresso. Met de Zzzzignatuur van De Zwethheul.

image

 

Blij en voldaan keren we huiswaarts. Dit is een prima manier om kennis te maken met de vier tweesterrenrestaurants die Rotterdam rijk is. Heel leuk om de verschillen te ervaren. En de overeenkomsten. In sfeer, gastvrijheid, kwaliteit en keukens. Bij alle vier zit dat op alle fronten goed!

Het was een memorabele avond. Dat was het. Top!