Lang geleden had ik een boek: 365 verhaaltjes voor het slapen gaan. Nu is er voor wijnliefhebbers ook een leuk verhaaltjesboek: 365 wijnen die je geproefd moet hebben. Importeur/schrijver Luc Hoornaert en sommelier Sepideh Sedaghatnia nemen je in 365 dagen mee langs wijnen die zij de moeite van het proeven waard vinden.
365 wijnen uit 33 landen
Een lange lijst met de 365 namen van de wijnhuizen en de uitgekozen wijn vind je vooraan in het boek. De wijnen komen van 365 topproducenten uit 33 verschillende landen. Voornamelijk uit Frankrijk en Italië, maar ook wijnen uit onder meer Duitsland, Hongarije, Libanon en de overzeese gebieden zijn in de gids opgenomen. Opvallend veel champagnes in januari om het jaar goed te beginnen: kijk, daar word ik vrolijk van.
Enkele voorbeelden van ‘wijnen die je geproefd moet hebben’: Egly-Ouriet Pinot Meunier Champagne, Arenae Tinto uit het Portugese Colares, de Moulin-à-Vent van Château des Jacques, een biodynamische ‘Poulsard en Amphore’ uit de Jura, de rode Château Musar uit Libanon, De ‘Onkruid vergaan nie’ van de onvergetelijke Lotte Wolf en de Oloroso Añada van Gonzalez Byass.
365 dagen wijninfo
Het boek begint weliswaar op 1 januari, maar je kunt op elke willekeurige dag inspringen. Elke pagina is ingedeeld volgens hetzelfde principe, alleen op de zondagen is speciale aandacht voor een wijn met een ‘opvallend, uitdagend of legendarisch etiket’. Bij elke wijn is kort een stukje geschreven. Over het wijnhuis, de familiegeschiedenis, de ligging, gebruikte druivenrassen of een leuke anekdote. Daarnaast elke dag een plus- en minpunt. Zo kan een pluspunt de ideale ligging van een wijngaard zijn en een minpuntje het feit dat de datum van dégorgement niet duidelijk op een fles champagne staat vermeld. Proefnotities van de auteurs vind je niet of weinig in dit boek. Wel is op elke pagina ruimte voor je eigen proefnotities.
Plus- en minpuntjes
De korte, leerzame stukjes in 365 wijnen die je geproefd moet hebben lezen makkelijk weg. Het is een leuk boek om elke dag even ter hand te nemen of geregeld door te bladeren. Een register met wijnen per land gesorteerd ontbreekt. Dat zou handig zijn als je een wijn (terug) wilt vinden. Het boek is uitgevoerd in zwart-wit en afbeeldingen, behalve de ‘zondagse’ etiketten, zijn niet in het boek opgenomen.
“Al met al een leuk boel vol wijnweetjes om elke dag van te genieten”
Het boek koop je makkelijk en snel via Bol.com
Uitgever: Lannoo
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
klinkt leuk!
Staan er ook Nederlandse wijnen in?